Geluisterd: …And You Will Know Us By The Trail Of Dead – Lost Songs

…And You Will Know Us By The Trail Of Dead heeft het heilige vuur in zichzelf opnieuw ontdekt én aangewakkerd op het achtste album van de band: Lost Songs. Hierbij protesteert de band openlijk – zo lezen we in de bio – tegen de onverschilligheid van veel mensen (en ook muzikanten) tegen de hedendaagse wereldgebeurtenissen. “Up to Infinity” gaat bijvoorbeeld over de burgeroorlog in Syrië en “Catatonic” is een portret over de over-bevoorrechte en passieloze jeugdige generatie. Het hele album wordt opgedragen aan Pussy Riot en alle andere artiesten die hebben geprobeerd hun creativiteit te ontplooien onder de onderdrukking van de regering.

Opvallend is hoe de band fel van leer trekt in de eerste nummers op de plaat, scherper en furieuzer dan op het vorige album Tao Of The Dead. Minder bombast of opsmuk, maar recht op het doel af met die felle over elkaar heen buitelende gitaarpartijen en ongemeen puntige drums. Denk aan Fugazi, Melvins of Sonic Youth. Het heerlijk opruiende “Up To Infinity” is gewoon dikke punkrock, gevolgd door het jachtige en woeste “Camera Obscura” met die licht opfokte drums. Of neem het pompende “Catatonic”, dat wat verderop op het album staat. Dit is een band in topvorm. Naast de verzengende gitaren op dit album wordt een pakkende melodie echter nooit vergeten (een duidelijke kracht ook van de band) en ligt mooi bovenop de hardere en zachtere structuren. Het korte “Lost Songs” heeft dat bijvoorbeeld en het langzamere maar spannende “Flower Card Games”. Die paar rustpunten op het album zijn dan ook weer goed geplaatst. “Heart of Wires” vind ik dan wel bij vlagen iets te lelijk en Awestruck is niet echt – eh – awesome, maar dat zijn de kleine minpuntjes op een verder bijzonder opwindende rockplaat die de ‘band-met-die-lange-naam’ hier heeft afgeleverd. De band weigert om achterover te leunen en maakt een sociaal betrokken plaat die muzikaal gezien toch minimaal op het niveau van doorbraakplaat Source Tags & Codes ligt.

Luister naar het album hier (Spin).

Dit bericht is ook verschenen op File Under.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=uHavDqUOtTM&w=450]

2 antwoorden op “Geluisterd: …And You Will Know Us By The Trail Of Dead – Lost Songs”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *