Geluisterd: Wallace Vanborn / Komatsu

Wallace_Vanborn-Lions_Liars_ Guns_And_GodHet ligt op de plank en had veel eerder aandacht verdiend. Sorry. In de categorie ‘uitstekende stoner’, locatie ‘dicht bij huis’ en ‘belofte voor de toekomst: groot’, dit keer twee bands voor de prijs van een. Wallace Vanborn komt uit Gent in België en deed mee aan Humo’s Rock Rally in 2008, zoals eigenlijk alle goede bands uit dat land. De muziek van het trio werd in die tijd opgepikt door Studio Brussel. Daarna volgde het debuutalbum Free Blank Shots in 2010. Het nieuwe album Lions, Liars, Guns And God zou samen met een prima livereputatie (dat gaf ze al de bijnaam ‘Pletwallace’) toch eens voor een grotere doorbraak mogen zorgen. Met hun pakkende gitaarlicks en opzwepende ritmes kan het zich minimaal meten aan bands als Drive Like Maria en Triggerfinger, maar ook vergelijkingen met Kyuss en Queens of the Stone Age liggen niet ver om de hoek. Fris, energiek en aanstekelijk. In april in Nederland live te bewonderen met John Coffey trouwens.

EKomatsu-Komatsuen flink tandje dikker klinkt het geluid van Komatsu uit Eindhoven (Rockcity), dat begin 2010 is opgericht. De gelijknamige EP is al een tijdje uit, maar is een uitstekende voorbode van een volledige langspeler dat op 24 februari in café Altstadt in Eindhoven zal worden gepresenteerd. De stonermetal/sludge wordt prettig lomp uitgeserveerd als een jachtige stoomwals met een gezonde portie agressie en met vettere riffs dan een hoop vergelijkbare acts. Interessant is ook het gebruik van samples. De enige minpuntjes zijn de bij momenten wankele zanglijntjes en de niet al te kraakheldere productie, maar dat kan vast nog verbeteren. Helaas heb ik ze gemist tijdens de Popronde 2012, maar het moet er dit jaar toch maar eens van komen om ze in het wild te gaan bekijken, want een van de betere hardere platen in 2013 uit Nederland gaat ongetwijfeld van deze heren komen.

Dit bericht is ook verschenen op File Under.

2 antwoorden op “Geluisterd: Wallace Vanborn / Komatsu”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *