Oranjepop 2013: eerste namen

oranjepop-iconHet zal voor de laatste keer op (dinsdag) 30 april zijn: Oranjepop! En oh ja, ook Koninginnedag natuurlijk. Het zal je toch niet ontgaan zijn dat W.A. van Buren, samen met zijn charmante vrouw het koningshuis definitief gaat bezetten op deze laatste Koninginnedag (voorlopig dan) en we voortaan op 27 april Koningsdag gaan vieren. Nou ja, in 2014 wordt dat 26 april vanwege de zondagsrust voor…, eh… ja voor wie eigenlijk? Maar ons muziekliefhebbers gaat het natuurlijk om oude LP’s scoren op de rommelmarkten en Oranjepop in het Hunnerpark in Nijmegen. De eerste namen voor dit fijne en bovendien gratis (eh herstel: 5 euro dit jaar)  festival zijn inmiddels bekend gemaakt en zo kunnen we deze oranje getinte dag vieren in Nijmegen met een fijn stukje muziek van NavaroneWallace Vanborn (BE)Maison du Malheur, en The Liquid Machine.
Update 28/02: +Altijd Nijmegen, Villa Zeno, Hömpfdingå, OIIO (3voor12 Gelderland podium)
Update 12/03: +Skip & Die, The Coup (US), Orgel Vreten, Sir Yes Sir (BE) en Suit And Tie Johns
Update 27/03: +Collin Hoeve, Eva Almagor, Avalene, Songs of Aran, Robin Borneman en Lavalu (programma tipi)


En da’s geen slechte start eigenlijk voor dit kleine maar fijne festival. Het Nijmeegse Navarone bracht vorig jaar het debuutalbum “A Darker Shade Of White uit”, en timmert inmiddels aardig aan de weg  met hun seventies rock met een klodder soul. De band stond al eerder op de-Affaire in 2010 en eerder dit jaar op Noorderslag. In maart volgt voor Navarone nog een aardige clubtour langs diverse Nederlandse zalen.  Traditiegetrouw is er dus altijd aandacht voor de lokale muziekscene, en dat is nobel en goed werk. Zo speelt The Liquid Machine op Oranjepop ook een thuiswedstrijd, maar ze hebben zich in de omgeving al eerder bewezen, getuige o.a. de winst in de Roos van Nijmegen in 2012, dé bandcompetitie van Nijmegen. Volgens hun eigen website spelen ze “een flinke dosis hardrock met stevig groovend karakter…. Dit viertal is energiek, super enthousiast en knalt van het podium af met hun snoeiharde gitaargeluid, dikke drum- en baspartijen en pakkende zanglijnen die je zo kunt meebrullen.” Wallace Vanborn is uitstekende Belgische stonerrock en ik kijk er naar uit om deze noeste rockers eens in het wild te bewonderen. Eerder schreef ik nog over hun album: “Met hun pakkende gitaarlicks en opzwepende ritmes kan het zich minimaal meten aan bands als Drive Like Maria en Triggerfinger, maar ook vergelijkingen met Kyuss en Queens of the Stone Age liggen niet ver om de hoek. Fris, energiek en aanstekelijk.”  Maison du Malheur is dan weer andere koek (we hebben het niet over Oranjerock alleen dus) en speelt “flarden van allerlei oude stijlen, van honky-tonk blues tot zigeunerswing” aldus 3voor12. Ze gavan al een mooi optreden op Into The Great Wide Open en stonden dit jaar ook op Noorderslag. “Een mengelmoes van vergeten muziekstijlen uit vervlogen tijden en oorden. Oosterse polka en Westerse rock ontmoeten elkaar in een vooroorlogs achterbuurtje in Parijs om een zigeunerbruiloft op te vrolijken.”, aldus een verslag van 3voor12 op Noorderslag. Al met al alvast een paar aardige namen op het affiche van dit sympathieke festival en hopelijk weet de organisatie er nog een paar puike bands aan toe te voegen. Oranje boven! Leve de Koningin! En eh… Leve de Koning!

Spotify playlist voor Oranjepop: hier.

P1250742

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=2zLNKDY9b0g&w=400]

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=iCmME7sxuJ4&w=400]

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=_JPNR0p9KYc&w=400]

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=GxdmIwmI858&w=400]