Lowlands 2013: nieuwe namen

LLTerwijl de winter maar niet weg lijkt te willen gaan, herinneren we ons nog de vorige editie van Lowlands. Kun je het nog voorstellen? Een graadje of 36 of nog veul meer in die loeihete sauna’s – eh – tenten? Ik kan me nauwelijks meer voorstellen dat je überhaupt zonder jas over straat kunt gaan, maar toch zit het festivalseizoen er weer aan te komen en kunnen we alvast lekker wegdromen bij heerlijk weer en muzikaal vertier buitenshuis. De organisatie van Lowlands maakte vanavond weer een batterij namen bekend, in navolging overigens van Pukkelpop eerder op de dag, dat in hetzelfde weekend plaatsvindt en daardoor vaak wel een flinke overlap in bands heeft. Zo’n grote stortvloed aan bands werd het niet vandaag voor Lowlands, maar vooralsnog zitten er wel een aantal fijne namen tussen, waarmee deze editie toch wat spannender lijkt te gaan worden dan voorgaande jaren. Komt ie: Nine Inch Nails, Foals, Franz Ferdinand, the Knife, Fall Out Boy, Band of Horses, Major Lazer, Tame Impala, Bat for Lashes, Kendrick Lamar, Jake Bugg, Maya Jane Coles, Jacco Gardner, Imagine Dragons, Petite Noir, We Came As Romans, Unknown Mortal Orchestra, Ben Pearce, Bombino, Half Moon Run, Pokey LaFarge, Protoje & Indiggnation en Torche. Al eerder was bekend dat de volgende bands een bezoekje doen aan de lage landen: Slayer, Alabama Shakes, Disclosure (live), Bullet for my Valentine, Moderat, NJO Reich Ensemble, The Lumineers, Poliça en The Menzingers.

Update 20/03: +CHVRCHES (bron @LLowCamp & twitter(confirmed)
Update 20/03: +Editors (official)
Update 24/04: +Theme Park (bron Lowlove) (confirmed)

Update 16/04: +Nick Cave & The Bad Seeds, Richie Hawtin, John Coffey, Hurts, Cerebral Ballzy, Daughter, Dubioza Kolektiv, Kodaline, Los de Abajo, Matt Corby, Mikal Cronin, the Joy Formidable, Tom Odell en Watcha Clan (official)
Update 16/05: +Seasick Steve, Villagers, Biffy Clyro, Empire Of The Sun, HAIM, Beans & Fatback, Ben Zabo, Bo Ningen, Deap Vally, Eläkeläiset, Frightened Rabbit, Goat, Heartless Bastards, James McCartney, Low End Theory feat. The Gaslamp Killer, D-Styles, Daddy Kev, Nocando and DJ Nobody, Maceo Plex,  Michael Kiwanuka, Mozes and the Firstborn, Robert DeLong, The Bronx en Twenty One Pilots (official)
Update 24/05: +De Jeugd van Tegenwoordig, The Opposites (official)
Update 24/05: +Gojira (bron Lowlove) (confirmed)
Update 06/06: +Gold Panda (bron Lowlove, bron Festileaks) (confirmed)
Update 13/06: +Mister and Mississippi (bron 3FM/festifalinfo.nl) (confirmed)
Update 15/06: +Nina Kraviz (bron Lowlove) (confirmed)
Update 17/06: +Tokimonsta (bron Lowlove) (confirmed)
Update 18/06: +Araabmusic (confirmed)The Staves (confirmed)Crystal Water, DJ Koze (confirmed), Austra (confirmed), George FitzGerald (confirmed), Dizzee Rascal (confirmed) (bron @LLowCamp)
Update 19/06: +Chase & Status, Great Minds, Mount Kimbie, The Veils, Gojira, Balthazar, The Boxettes, Fiddlers Green, Gold Panda, The Hard Way, Jagwar Ma, DJ Koze, Larry and his Flask, MS MR, Mister and Mississippi, Nina Kraviz, Noah & the Whale, Noisia, Sam Amidon, Satelitte Stories, Snakehips, Tim Vantol, Totally Enormous Extinct Dinosaurs, traumahelikopter, Vondelpark, Nirvana Nevermind cover-contest-singalong-iets (official)
Update 20/06: +Factory Floor (confirmed)Los de Abajo (bron en bron Lowlove)
Update 27/06: +Baauer (bron Lowlove) (confirmed)
Update 03/07: +MMM, Marcel Fengler (confirmed) (bron Lowlove)
Update 10/07: +XXYYXX (bron Lowlove) (confirmed)
Update 17/07: +AlunaGeorge, Araabmuzik, Austra, Baauer, Black Sun Empire, Bonobo, Buraka Som Sistema, Calyx & Teebee feat. MC AD, Charanjit Singh, Chvrches, Dizzee Rascal, Evian Christ, Factory Floor, George FitzGerald, Guerilla Speakerz, James Blake, Jameszoo, Job Jobse, Julio Bashmore, Just Blaze, Kate Boy, Know V.A., LeFtO, Matias Aguayo & Mostro, Marcel Fengler, Midland, MMM Live, Mmoths, Peace, Rainbow Arabia, Sadar Bahar, Sandrien, Seeed, Siriusmo, Sir Yes Sir, Theme Park, TNGHT (Hudson Mohawke X Lunice), TOKiMONSTA, William Kouam Djoko, XXYYXX, Young Marco (official)
Update 30/07: +The 1975, Crystal Fighters, Deep Sea Arcade, Delv!s, Forest Swords, Little Green Cars, London Grammar, Los Chinches, Miles Kane, Patchanka, The Staves, The World Orchestra (official)

Nine Inch Nails stopte in 2009 met touren en daar zag ik Trent Reznor (oprichter en drijvende kracht van de band) met zijn mannen nog een laatste keer. (De eerste keer was in 2005 op Rockin’ Park in Nijmegen overigens, maar dat terzijde. Snoeihard in die tent toen trouwens, en wat beter dan op Werchter volgens mij). Niet gedacht dat ie al weer zo snel terug zou keren, maar blijkbaar heeft hij de inspiratie alweer snel teruggevonden met wat nieuwe bandleden zoals Eric Avery (Jane’s Addiction), Adrian Belew (King Crimson) en Josh Eustis (Telefon Tel Aviv). Daarnaast zullen ook de eerdere bandleden Alessandro Cortini en drummer Ilan Rubin (Angels And Airwaves, Paramore) deel uit maken van de bezetting als ik de eerdere berichten mag geloven. Vooral met Belew schijnt hij een klik te hebben gekregen en het idee te hebben opgevat om samen nieuw leven te blazen in NIN. Adrian Belew is wel een interessant mannetje. Naast King Crimson speelde hij met Frank Zappa, Talking Heads en David Bowie. Benieuwd dus naar deze herboren versie van deze heersers in de industriële rock.

Tame Impala was eigenlijk al eerder uitgelekt en eigenlijk is het geen grote verrassing. Na dat legendarische optreden in de Charlie is de band alleen nog maar verder gegroeid en de heren traden op vele plekken op, maar bleven ook gewoon toffe muziek maken. Sommige bandleden deden dat tussendoor met Pond, maar ook het tweede album van Tame Impala haalde met twee vingers in de neus de vele jaarlijstjes. Ze staan ook (weer) op Werchter dit jaar, dus dat wordt iets van de vijfde keer dan dat ik ze mag aanschouwen. Lekker trippen met die seventies psychedelische rock dus, met die aanstekelijke deuntjes en prettige effecten (me like flanger!).

Franz Ferdinand is natuurlijk ook nog een vrolijk rockende headliner (punkfunkers volgens de Lowlands beschrijving), al stond de band in 2012 nog op het kleinschalige Into The Great Wide Open, waarmee ook weer niet is gezegd dat ze op retour zijn, maar het zou kunnen dat er een nieuw album komt dit jaar en daarmee zullen ze zichzelf wel weer in de picture spelen. Lange zin trouwens. Heel verstandig om er eens een tijdje tussenuit te gaan, anders krijg je van die bandjesmoeheid. En ach, met een nummer als (inmiddels klassieker) “Take Me Out” krijgen ze de zaal nog wel wat jaartjes aan het springen.

Verder staan er wel meer interessante acts in het rijtje, zoals het ietwat vreemde maar aardige Bat for Lashes (vorig jaar nog op Werchter, lees hier), de psychedelische jaren 60-achtige fratsen van Jacco Gardner uit Hoorn, Unknown Mortal Orchestra uit Nieuw-Zeeland dat met het tweede album II veel lovende kritieken kreeg (en overigens ook nog op 22 mei in Merleyn staat in Nijmegen) en de aardige indierock van Foals dat ik eigenlijk nog eens nader moet bestuderen. Hetzelfde geldt voor Band of Horses (ook op Werchter trouwens) dat nog ergens bij mij is blijven hangen in de categorie “wel aardig?” en blijkbaar heb gemist in 2010 op Lowlands.

De rest hoef ik niet, of ken ik nog niet (goed genoeg). Gaan we verder uitzoeken. Veel voorpret ook en tot in de polder!

http://open.spotify.com/user/lowlover/playlist/70wyP42g8m5fKkteburPXF

Eén reactie op “Lowlands 2013: nieuwe namen”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s