de-Affaire wordt Valkhof Festival + de eerste namen

valkhoffestivallogoswitchHerman van Veen zong ooit: ‘Hilversum 3 bestond nog niet maar ieder had zijn eigen stem.’ Tegenwoordig kennen we die zender dus als 3FM en de publieke omroep gaat straks zelfs verder onder de naam NPO. Dus. NPO 1, 2 en 3? Ja, da’s even wennen. Zo is de-Affaire inmiddels ook een begrip geworden in Nijmegen, vroeger nog bekend als de Valkhof Affaire (hier nog een mooi artikel van KindaMuzik), maar dit fijne festival voor de echte muziekliefhebbers tijdens de Nijmeegse Vierdaagsefeesten gaat voortaan verder onder de naam Valkhof Festival, zoals vandaag bekend werd gemaakt. Met een nieuw logo en styling (zie facebook en twitter), maar aan de eerste namen te zien die zijn bekend gemaakt verandert dat verder weinig aan de fijne programmering. Zo zijn alvast bevestigd: Beach HouseColin StetsonPuggyBADBADNOTGOOD, J. Roddy Walston & The Business, Moon Duo, Sinkane, Truckfighters, Uncle Acid and the Deadbeats en Warm Soda. Het festival in het pittoreske Valkhofpark vindt plaats van 13 t/m 19 juli en ik ga er vanuit dat de entree wel weer gratis zal zijn.

We hebben dus geen Affaire meer, maar een festival dat direct de naam in zich draagt waar het plaatsvindt. Volgens 3voor12: “Wie spelen er vanavond op het Valkhof?”, dat was altijd al de vraag. De organisatie neemt nu de naam over die het festival in de volksmond toch al had. Nou ja, misschien dat het inderdaad wat duidelijker is nu. Al is het nu even net zo gek als dat je zou zeggen dat Lowlands voortaan het Biddinghuizen Festival zal gaan heten…

  • Met Beach House (Baltimore, Maryland) hebben ze alvast een kleine indie(pop) topper in huis gehaald. ‘Meeslepende beats, droomachtige zang en hypnotiserende gitaarlijnen‘, aldus 3voor12.
  • Bassaxofonist Colin Stetson (Amerikaan woonachtig tegenwoordig in Canada) kan in z’n eentje voor indrukwekkende avant-garde-jazz zorgen en heeft in het verleden al met vele grote bands samen gespeeld.
  • Puggy wordt aangeduid als ‘pan-Europese feelgood pop‘. De band gaat door het leven als een belgische band, maar het is eigenlijk waar de Engelsman, Fransman en Zweed elkaar hebben leren kennen.
  • BADBADNOTGOOD uit Toronto is een post-bop, instrumental hip hop jazz trio.
  • Het viertal van J. Roddy Walston & The Business uit Baltimore speelt countrymuziek, blues, gospel en rock uit de jaren zeventig.
  • Moon Duo bestaat uit het duo Ripley Johnson en Sanae Yamada. Die eerste naam herken je misschien als de gitarist van psychedelische rockgroep Wooden Shjips. Denk aan: ‘dronerige psychedelische rocksongs met veel galm, echo’s, hallucinante gitaren en orgels’ aldus 3voor12.
  • Frontman van Sinkane is Ahmed Callab. Hij was drummer in Caribou, toerde met Off Montreal en reisde drie jaar als multi-instrumentalist met Yeasayer over de hele wereld. Verwacht ‘percussie, Afrikaanse melodieën en soundscapes‘.
  • Truckfighters is een Zweedse stonerrockgroep, denk aan Dozer, Fu Manchu (met wie ze hebben getourd) en Kyuss.
  • Uncle Acid and the Deadbeats uit Cambridge is een vintage combinatie van doom, heavy metal, psychedelica en stonerrock‘.
  • Warm Soda is een viertal uit Oakland dat muziek maakt in de hoek van power pop, glam, and garagerock. ‘Verplichte kost voor liefhebbers van Jay Reatard, Ramones en Cheap Trick‘, aldus 3voor12.

Rest nog de vraag wat het achtergrondje op facebook nu precies voorstelt (met het bootje naar de overkant van de Waal?).  We kunnen met moeite de tekst ‘Valkhof likes you’ lezen (ja, we like you too!), maar de rest is voor mij in elk geval nog een raadsel… Misschien hoort het wel bij de strategie: je moet ook niet alles tegelijk onthullen, zo blijft het nog spannend. We gaan het vast zien en beleven. Fijn dat het festival in elk geval weer gaat plaatsvinden, want je weet het maar nooit na alle berichten of geruchten de afgelopen jaren over de problemen in de organisatie. Met een gerust hart kunnen we dus alvast weer de nodige voorpret beleven…

Hier alvast een Spotify playlist…  (of check de inmiddels verschenen officiële Spotify playlist van de organisatie zelf)

562115_488066091248728_1552027215_n

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s