Rock Werchter 2013: nieuwe namen

RWHet voelt toch altijd als een kadootje. Je hebt je kaartje al binnen voor een groot festival, en als er dan nieuwe bands worden aangekondigd is het lezen van zo’n bericht net zo spannend als het openscheuren van een kado. Wat zou er in zitten? Zou ik het leuk vinden? Zou ik me ermee kunnen vermaken? Nou vielen me die eerste reeks namen me niet echt mee, maar de tweede lading acts waren al een stuk beter (o.a. Biffy Clyro, Tame Impala, Jake Bugg, Balthazar, James Blake, Gogol Bordello, Vitalic, Lianna La Havas, The Bots en Laura Mvula). Vandaag dus de derde sloot aan namen, waarmee het festival al aardig vol begint te lopen. Geen Kraftwerk, Fatboy Slim, Björk, Deftones, Dinosaur Jr, Tomahawk of Steven Wilson of zo, maar toch wel weer een aantal andere “must-see”-acts en van die bands die je er altijd wel bij kan hebben. En wat onbekende zooi. En meuk. Zo staat puber-en-bralrockmetalband All Time Low er alweer. En waarom toch in vredesnaam. Anyway. Op de donderdag komen er verder bij: The National, Jamie Lidell, The Bloody Beetroots, Palma Violets en The Black Angels. Op vrijdag: Charles Bradley and his Extraordinaires, Angel Haze, Ke$ha en Major Lazor. Op zaterdag: Goose, Trash Talk, Odd Future, Earl Sweatshop en Frank Ocean. Op zondag: Bastillle, Tom Odell, Matthew E. White en Modestep. Volbeat verhuist van donderdag naar zaterdag, en zal ‘openen’ voor Rammstein op het hoofdpodium.
Update 08/04: +Black Rebel Motorcycle Club, Vampire Weekend, Fidlar, Vintage Trouble
Update 19/04: +Twin Forks, Youth Lagoon, SX, Haim, Dimitri Vegas & Like Mike en Stereophonics
Update 06/06: -Modest Mouse (cancelt tour)


Hoewel ik in eerste instantie een beetje het gevoel had van een verwend kind die zijn gewenste kadootjes niet krijgt, mag ik eigenlijk helemaal niet zeuren. Zo langzamerhand vult het programma zich met meer en meer bands die ik best wel wil zien (de vetgedrukte bands in het programma, maar ik moet het e.e.a. nog eens beter bekijken en voorbeluisteren). Zo stond The National vroeger niet hoog in mijn verlanglijstje, maar de laatste keer op Lowlands (2010) was toch wel een verrassend fijn optreden. Charles “The Screaming Eagle of Soul” Bradley had zich ook al bewezen op Lowlands als de perfecte James Brown imitator, heerlijk optreden en perfect in dat genre. Het bewijs ook dat je ook op latere leeftijd nog hard kan doorbreken (net zoals Seasick Steve b.v.). Matthew E. White kreeg met “Big Love” al een dikke ster van me in Spotify. Wat een  lekker nummer is dat. De Amerikaanse sessiemuzikant brak door met het debuut “Inner Love”, een plaat vol country en soul in spannende arrangementen. Het Britse Palma Violets is een rijzende ster op de indierock-ladder en ik hoor goede verhalen over hun live-optredens. Dus. The Black Angels mag samen met Graveyard zorgen voor wat psychedelische rock anno jaren zeventig op het festival en er komt op 2 april een nieuw album zag ik. Ben benieuwd. Heb ze nog nooit live gezien. Dus. Staan ook op Best Kept Secret trouwens. Met Tom Odell halen ze een vrouwenmagneet in huis denk ik, de jonge Britse singer-songwriter timmert aardig aan de weg met zijn (overigens aardige) wereldhit “Another Love”. Goose is Belgische elektrorock en staat er vaker. Altijd goed voor een wild Belgisch feestje. Populair in eigen land heet dat. Nick Cave (met zijn slechte zaaisel) staat er ook vaker en het is de derde keer dat ik ‘m op Werchter zal zien sinds 2009; twee jaar geleden overigens nog als Grinderman. Dat is geen reden tot klagen en zijn laatste album is bovendien een pareltje. Een terechte ereplek dus voor deze man.

Zaterdag wordt zo ondertussen een ‘bling-bling’ dagje met een aantal hippe hiphop-acts, afgesloten door de vuurwerkshow van Rammstein dus. Ik blijf hopen op b.v. Kraftwerk (staan ook op Roskilde, dus het kan) of Fatboy Slim (held van vroeger) als b.v. een mooie (dance) afsluiter op het hoofdpodium, maar ik moet niet zeuren dus. Met Blur en Depeche Mode mag ik weer twee grote bands afstrepen op het lijstje van bands die ik ooit nog wel een keer wilde zien en inmiddels zit er gelukkig wel voldoende voer in het programma voor dit beest. Eet smakelijk!

Donderdag 4 juli

Main Stage: All Time Low, Airbourne, Black Rebel Motorcycle Club, Vampire Weekend, The National, Green Day, Netsky (live)

Marquee: Fidlar, Vintage Trouble, Laura Mvula, Jessie Ware, Jamie Lidell, Dizzee Rascal, The Bloody Beetroots

The Barn: Palma Violets, The Black Angels, Balthazar, Biffy Clyro, Bloc PartySigur Rós

Vrijdag 5 juli

Main Stage: The Bots, Two Door Cinema Club, The Hives, The Script, Phoenix, Kings of Leon, Blur

Marquee: Charles Bradley and his Extraordinaires, Angel Haze, Ke$ha, Major Lazor, C2C, Vitalic VTLZR, Boys Noize

The Barn: Gary Clark Jr., Lianne La Havas, The Lumineers, Richard Hawley, John Legend, Ben Howard

Zaterdag 6 juli

Main Stage: Modest Mouse, Graveyard, Stereophonics, Kendrick Lamar, Nick Cave & The Bad Seeds, Volbeat, Rammstein

Marquee: SX, Disclosure, Rudimental, Azealia Banks, James Blake, Goose

The Barn: Trash Talk, Jonathan Jeremiah, Odd Future, Earl Sweatshirt, Django Django, Tama Impala, Frank Ocean

Zondag 7 juli

Main Stage: Twin Forks, A Day To Remember, Gogol Bordello, Band of Horses, Thirty Seconds To Mars, Depeche Mode, Editors

Marquee: Youth Lagoon, Bastillle, Tom Odell, Passenger, Asaf Avidan, Jake Bugg, Dimitri Vegas & Like Mike

The Barn: Matthew E. White, Haim, Alt-J, Of Monsters and Men, The Gaslight Anthem, Modestep

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s