Valkhof Festival 2013: nieuwe namen

VF2013-iconNieuwe namen voor de-Affaire! Eh…, ik bedoel het Valkhof Festival! En helaas niet alleen nieuwe namen, maar ook een afzegging: Beach House, een van de hoofdacts op het festival.  Het dreampop-duo uit Amerika schakelt een tandje terug aldus de organisatie: “…om zichzelf niet helemaal over de kop te touren, en schrapt een paar tourdatums waaronder helaas ook Nijmegen.” Gelukkig staan er een stapel mooie nieuwe toevoegingen tegenover, waaronder De Speeldoos, Akron/Family, Austra, Camera, Cashmere Cat, Coely, Hacride, Jonathan Wilson, Kvelertak, Raketkanon, Stonerfront Nijmegen, Suit and Tie Johns, White Denim en White Fence. Al eerder bekend waren: Colin StetsonPuggyBADBADNOTGOODJ. Roddy Walston & The BusinessMoon DuoSinkaneTruckfightersUncle Acid and the Deadbeats en Warm Soda.

Met De Speeldoos en White Denim haalt de organisatie wel twee mooie nieuwe hoofdacts in huis.

 • De Speeldoos is de samenwerking tussen Torre Florim (De Staat) en Roos Rebergen (Roosbeef) die begeleid zullen worden door muzikanten van De Staat en Roosbeef. In 2009 brachten ze hun eerste EP uit met Nederlandstalige liedjes, waarbij ze werden geïnspireerd door gedichten van verstandelijk beperkte mensen. Recent kwam  De Tweede Speeldoos uit met zes nieuwe liedjes waarbij de teksten dit keer zijn ontstaan door gesprekken met een acteursgroep van verstandelijk beperkte mensen.
 • Met White Denim halen ze zelfs een favoriet van me in huis, die ik al eerder zag op Lowlands en in Doornroosje. Met het heerlijke album “D” brak de band dan ook wel door in 2011, al heeft de massa de band nog niet ontdekt. Over de muziek schreef ik eerder: “Jazzrock, blues, soul, psychedelische rock of een snuf garagerock, een progrock attitude, aanstekelijke refreintjes, heerlijke breaks en tempowisselingen, ingewikkelde maar überfunky ritmes, en gitaren die smaakvol in elkaar grijpen als libellen in een innige paringsdans.” Het nieuwe album wordt geproduceerd door Jeff Tweedy van Wilco, dus dat schept verwachtingen…
 • De rockmuziek van Akron/Family (New York) “…kenmerkt zich door ogenschijnlijk gebrek aan samenhang, sterke tempo- en stemmingswisselingen en onverwachte onderbrekingen.” (ref). “Een combinatie van folk, rock, psychedelica, noise en electronica.” (ref) De band zit blijkbaar op het label van Michael Gira (Swans), dus dat kan niet verkeerd zijn. Tijd om de band weer eens te gaan beluisteren, want ik ken de bandnaam wel, maar ik kan me niet herinneren hoe ze nu precies klinken verder.
 • Austra (Canada) maakt “dansbare en bezwerende wave en elektronica onder leiding van frontvrouw Katie Stelmanis“.
 • Erg interessant lijkt me de Duitse krautrock van Camera: “Het muzikale spectrum van Camera bestrijkt alles van motorische ritmes en serene soundscapes tot harde uithalen”. Komt goed uit, ik luister steeds meer naar dat soort vaag spul.
 • Cashmere Cat is de Noorse dj/producer/turntablist Magnus August Høiberg. “Høiberg zelf spint zweterige R&B, modderdikke trap en future hiphop“, aldus het Pitch-festival waar hij ook staat.
 • Coely: hiphop uit België. Dus. Niet echt mijn ding.
 • Jonathan Wilson is een Amerikaanse singer-songwriter (altijd goed voor de zondagmiddag) en volgens 3voor12 “klinkt zijn debuutalbum als een hommage aan de psychedelische jaren van Californië waar stijlen als rock, folk, en country-noir de revue passeerden“.
 • Suit and Tie Johns is zo’n lekker eigenwijs Nederlands bandje – wat zeg ik, Nijmeegs bandje – dat goed aan de weg aan het timmeren is en ineens overal opduikt. Gruizige gitaren, sixties vibe,  Geïnspireerd door bands als Velvet Underground, Syd Barrett, Ty Segall en Dr. Feelgood maar verwerkt in een “eigen ‘psychedelic garage discoblues’ met flinke sixtiessmaak“, aldus Kicking the Habit.
 • White Fence is de band rond Tim Presley die zoiets als lo-fi psychedelica en garagerock uit de jaren zestig maakt. Voor liefhebbers van Ty Segall, Thee Oh Sees, Fresh & Onlys en Strange Boys.

FortaRock zal ook weer een podium hosten, dit keer op de zondag 14 juli in plaats van op de zaterdag.   KvelertakHacrideRaketkanon en Stonerfront Nijmegen mogen daar zorgen voor een avondje stoeremannenrock-en-metal.

 • Kvelertak heb ik ook al eerder gezien (lees hier), de Noorse band speelt een soort black metal / black rock ‘n roll, of “Turbonegro/Gluecifer meets late Darkthrone” lees ik ergens, of denk aan Hellacopters. Net als Maiden speelt de band met drie gitaristen.
 • Met Raketkanon schiet FortaRock raak. Die stond nog op mijn lijstje na de goede verhalen over deze Belgische sludge/noise band.
 • Hacride is Franse metal met ingewikkelde patronen. Progressieve technische deathmetal. Over Lazarus schreef metalfan.nl: “Een uur lang bombardeert de band je met onnavolgbare polyritmes, hakkende riffjes, ingewikkelde structuren en voortkabbelende sfeerstukken.” Lekker joh!
 • Uit Nijmegen (duh) Stonerfront Nijmegen voor de nodige zware rockstenen en dito riffs a la Kyuss en Monster Magnet.

de-Affaire-2012

Mysterieuze aanpassingen op de Facebook pagina van het Valkhof Festival...
De mysterieuze aanpassingen op de Facebook pagina van het Valkhof Festival…

Meer info in het bericht van 3voor12: hier.

Luister in Spotify:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s