Programma Stevenskerk Nijmeegse Vierdaagse

logoTijdens de vierdaagsefeesten in Nijmegen zijn er ook dit jaar weer optredens in de mooie st. Stevenskerk, het grootste monument en de oudste kerk van Nijmegen. Het is “dé plek waar je moet zijn om even tot jezelf te komen tijdens de drukte van de Vierdaagsefeesten”, aldus de organisatie van de Vierdaagsefeesten Nijmegen. Onder de noemer “Muziek en Kunst in de Kerk” vinden vanaf zaterdag 13 juli t/m vrijdag 19 juli optredens plaats van Janne Schra, Mister and Mississippi, Trixie Whitley, Andy Burrows, Kensington & Tessa Rose Jackson, Spinvis en Frank Boeijen.

En blijkbaar heeft poppodium Doornroosje ook een aandeel in het geheel, want kaartjes van 12 Euro per stuk kun je ook kopen via hun website, al kan het ook via de site van de vierdaagsefeesten zelf. Overigens is Jan Douwe Kroeske weer presentator, maar dat had voor mij absoluut achterwege kunnen worden gelaten. Niet (dom) lullen maar spelen. Enfin, in chronologische volgorde dus:

————

Zaterdag 13 juli 17.00 uur
Janne Schra
kennen we nog van Room Eleven, in 2010 ging ze verder met haar nieuwe band Schradinova, maar inmiddels treedt ze op onder haar eigen naam. “Ze brengt ons prachtige liedjes waarin haar ontwapenende stem nog beter tot haar recht komt. Subtiliteit, intimiteit en klein durven zijn zonder masker, daar draait het om.” Geschikte setting lijkt me zo voor haar muziek.

————

Zondag 14 juli 20.00 uur
Mister and Mississippi
 werd opgericht door studenten van de Herman Brood Academie in Utrecht en inmiddels zien we ze steeds vaker in het wild. Als support voor Patrick Watson vorig jaar in De Vereeniging maakte de band al indruk met hun pop/folk met zo af en toe een toefje post-rock, geïnspireerd door bands als Bon Iver, Sigur Ros en Fleet Foxes. Inmiddels zijn ze al serieus talent van 3FM geworden en stonden ze op festivals als Eurosonic Noorderslag en Paaspop. En nu dus in de kerk. Amen.

————

Maandag 15 juli 20.00 uur
Trixie Whitley 
is de 25-jarige Belgisch-Amerikaanse dochter van blues muzikant Chris Whitley, maar maakt zelf muziek in de categorie pop/singer-songwriter. Eind januari van dit jaar verscheen haar debuutalbum Fourth Corner. Het album is opgenomen in samenwerking met producer Thomas Bartlett (o.a. Grizzly Bear, The National). Trixie Whitley en haar band zullen een semi-akoestisch optreden geven.

————

Dinsdag 16 juli 20.00 uur
Andy Burrows
ken je misschien nog als drummer van Razorlight (hij schreef het nummer “America”) en We Are Scientists. Zijn eerste solo-album Company verscheen eind vorig jaar en hij laat hierop “een puur en organisch popgeluid horen dat terug gaat naar de akoestische klanken.” Wat dat ook precies moge betekenen. De beste man zal ook optreden op Pinkpop, maar zal vandaag een semi-akoestisch optreden geven in de kerk. Zonder roze petjes. Denk ik.

————

Woensdag 17 juli 20.00 uur
Kensington is een Nederlandse pop/rock band met toegankelijke nummers, geschikt voor festivals, feestjes en partijen als ik het zo netjes zeg. De band staat ook op Pinkpop en een hele zooi andere festivals. De band zal een speciaal akoestisch optreden geven in de Stevenskerk. Voorafgaand aan de show zal Tessa Rose Jackson kort akoestisch optreden. Zelf omschrijft Tessa haar muziek “als een kruising tussen een toegankelijkere Feist, een iets meer poppy Fleet Foxes, een vleugje Ray Lamontagne en een beetje Edward Sharpe. Maar vooral veel Tessa Rose Jackson.” (lees hier).

————

Donderdag 18 juli 20.00 uur
Spinvis is samen met zijn band misschien wel een van de beste Nederlandse live-acts van dit moment. Vind ik dan. Een beetje eigenzinnig, soms bloedmooi, soms dansbaar en bij momenten scherp rockend. Volgens het programmaboekje: “Met zijn onalledaagse, maar toch herkenbare teksten weet Spinvis de harten van vele muziekliefhebbers te veroveren. De fluisterzang, de subtiele arrangementen die al even gelaagd zijn als de teksten: alles grijpt wonderlijk mooi in elkaar.” En zo is het. Spinvis in de kerk, hoe mooi moet dat worden…

————

Vrijdag 19 juli 20.00 uur
Frank Boeijen komt naar Nijmegen! Nou ja. Hij kan op de fiets komen zullen we maar zeggen. Wie kent het niet: “Op zoek naar geluk, in Kronenburgpark“. Frank Boeijen is natuurlijk onlosmakelijk verbonden met Nijmegen. En al zijn de grote hits toch al weer van een aantal decennia terug (1985 alweer!), de beste man trekt nog steeds wel wat zaaltjes vol, en zo’n kerk kan er vast ook nog wel bij na een carrière van zo’n 35 jaar. Dit jaar verscheen weer een nieuw album “Liefde & Moed”. Dus als je durft…

————

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s