Valkhof Festival 2013: nieuwe namen

valkhoffestivalHopsakee! De organisatie van het Valkhof Festival (voorheen de-Affaire) heeft weer een bulk namen de wereld ingeslingerd. Maar ze hebben dan ook wel een groot programma te vullen, want het festival duurt gewoon een volle week tijdens de vierdaagsefeesten in Nijmegen in het prachtige Valkhof Park. Een volle week ja, terwijl de wandelaars maar vier dagen hoeven te lopen. Watjes. De echte muziekliefhebbers weten waar ze moeten zijn dus, want het programma is weer voer voor fijnproevers. Grotendeels is het een poel vol aanstormend talent, waarvan ik het meeste absoluut niet ken. Maar dat is dan ook de charme van het festival: nieuwe bands bekijken en hopen dat er weer wat geniaals tussen zit. Aan het affiche zijn vandaag toegevoegd: Alela Diane, Ásgeir Trausti, Camilla Sparksss, Concrete Knives, DNMF (Dead Neanderthals & Machinefabriek), Guild of Stags, Ignatz, Jacco Gardner, Mary Ocher & Your Government, Meridian Brothers, Midnight Juggernauts, Mr. Vast, Only Real, Postmodem, Rangleklods, Rødhåd, Sexy Sushi, Shigeto, Swindle, Tamikrest, Terakraft, The Wytches, Tripeo en Wolvon.
Update 07-06: +José James, Bixiga 70, Two Gallants, Spilt Milk, Mannheim, Rocketnumbernine, King Ayisoba, Tessa Rose Jackson, Kensington, Nouveau Vélo, Stuurbaard Bakkebaard, De Rooie Neger, J.C. Satán, Lavalu, Earth Mk. II, Gelbart, Hausmagger, Guus, Obscure, Rather Real, Aziz, Flow & Co, The Naked Sweat Drips, Rectum Raiders, Ashes Of Many, BeeVee, DBS, Phacts, Makx, Mical Rhebess, Julien Mier, Kalima featuring Unannounced Guest, Near Earth Object en Vincent Leijen
Update 07-06: –J. Roddy Walston & The Business (volgens valkhof fest tweet “Roddy heeft zijn Europese tournee gecanceld, dus geen show op ’t Valkhof.”)


En die nieuwe namen komen bovenop de al eerder aangekondigde acts zoals:  De Speeldoos, Akron/Family, Austra, Camera, Cashmere Cat, Coely, Hacride, Jonathan Wilson, Kvelertak, Raketkanon, Stonerfront Nijmegen, Suit and Tie Johns, White Denim, White Fence, Colin StetsonPuggyBADBADNOTGOODJ. Roddy Walston & The BusinessMoon DuoSinkaneTruckfightersUncle Acid and the Deadbeats en Warm Soda.

Mooi lijstje niet? Hieronder een preview van de artiesten, of check de site van 3voor12.
Spotify lijstje? Hier.

____________________

Alela Diane is een Amerikaanse singer-songwriter en gitariste.
Beetje folk, beetje “kampvuur gospel”.

____________________

Ásgeir Trausti komt uit IJsland en stond dit jaar op Eurosonic en speelt een mix van folk en electronica, met een belangrijke rol voor zijn mooie hoge stem en vocale harmonie. Voor liefhebbers van The Tallest Man On Earth en Bon Iver volgens zijn Youtube site.

____________________

Camilla Sparksss is uit de hoek elektronische muziek, of eh.. electro. Geboren in Canada, tegenwoordig woont ze in Zwitserland. “Camilla Sparksss is the fantasy ego of Barbara Lehnhoff from Swiss Canadian art punk band Peter Kernel. She loves rap, drum machines, tutorials, thermal baths and traveling.” (Soundcloud)

____________________

Concrete Knives is zoiets als Franse pop. “…unique blend of resonating guitars, elaborate melodies, charging, pounding rhythms and euphoric collective vocals” en “explosive dynamics, playful hooks, powerful, pulsating bass lines as well as an all important angular pop pinch”, aldus deze site. Ook te zien op London Calling in mei.

____________________

DNMF is een unieke  samenwerking van Machinefabriek met mijn geliefde gindcorejazzduo Dead Neanderthals. Leuk dat ze er weer staan! Ik weet niet wat dit wordt, maar Machinefabriek maakt interessante (ambient) soundscapes. Benieuwd hoe dat past bij wilde/heavy jazzy saxpartijen en drums.

____________________

Guild of Stags: jarenzeventig-rock van de drie jongens van Krezip. Andere koek dus. Denk Queen en Led Zeppelin, The Stones, The Who, Cream.

____________________

Ignatz – uit Brussel. Akoestische songs omwikkeld met effecten en voortgedreven door improvisatie en spontaniteit (aldus de website van de band).

____________________

Jacco Gardner is de naam van de 24-jarige multi-instrumentalist en producer uit Hoorn. De inspiratiebronnen voor zijn zelfbenoemde ‘neo-psych baroque pop’ zijn : Syd Barrett, Curt Boettcher, Brian Wilson, The Beach Boys en The Zombies. Staat ook op Lowlands dit jaar. Mooi nummer trouwens:

____________________

Mary Ocher & Your Government – “…an audio-visual explosion of cult futuristic rock&roll, with the queen outsider of Berlin Avant-Pop exploring the depths of forbidden tribal, electronic ecstasies”, aldus Bandcamp.

____________________

Meridian Brothers uit Colombia met Eblis Álvarez, één van de sleutelfiguren van de experimentele muziekscène in Bogotà. “Latijns-Amerikaanse ritmes, cumbia, salsa en psychedelische grooves”, aldus 3voor12.

____________________

Midnight Juggernauts – een bekende naam dacht ik toch – uit Australië.  Maakt alternatieve dance / electro / indie.

____________________

Mr. Vast – alter ego van Henry Sargeant. Frontman van Wevie Stonder ook(!). Tags: alternative pop electronica hypnotic pop psychodelic. Of ehm. Synth Pop / Electro Pop / Synth-Electronica / Experimental / Avantgarde / Weird & Wired / Odd / Field Recording.

____________________

Only Real – oftewel de jonge  Londenaar Niall Galvin. Voor de liefhebbers van King Krule en Mac Demarco (aldus).

____________________

Postmodem – uit Hilversum. “…gruizige postgrunge en vuige shoegazerock. “Popliedjes met drum, gitaar en bas en bewust een redelijk lo-fi productie”, noemt spil Kevin Miller” (zie dit artikel van 3voor12)

____________________

Rangleklods staat op 16 mei ook in EKKO.  Daar schrijven ze “Door hun meeslepend en vol geluid hebben ze het voor elkaar gekregen op grote festivals te spelen, zoals The Great Escape, Roskilde Festival en waren ze één van de hoogtepunten op Eurosonic. In mei zal EKKO overspoeld worden door hun dromerige electronische sound.” Lees ook hier op 3voor12.

____________________

Rødhåd – dance op de Planet Rose-avond. “De nieuwe Berghain sensatie. Na de ene na de andere monsterset is het balletje snel gaan rollen.  Momenteel tourt hij de hele wereld over en bedwelmt hij dansvloeren met zijn eigenzinnige geluid. Zijn stijl is diep, krachtig en melancholisch – van dub tot techno en van house tot massieve techno”, aldus hier.

____________________

Sexy Sushi. Franse electroclash. Zoek ook eens op Google images trouwens.

____________________

Shigeto –  “…alias van de Amerikaanse producer Zachary Siginaw van Japanse afkomst. …klinkt als een subtiele en organische mix van jazz, experimentele elektronica en instrumentale hiphop en past hiermee in het straatje van Flying Lotus, Nosaj Thing en Four Tet” (bron)

____________________

Swindle –  hoofdact van de Give It Dub-avond. Met leden van Rush’n Attack and Cornered. “…misschien wel de grootste belofte uit de dubstep en grime van het moment. Zijn sound is bijzonder melodieus, aanstekelijk en vernieuwend, zelf neemt hij graag ook de termen experimenteel, funky en jazzy in de mond.”, aldus hier.

____________________

Tamikrest uit Mali “…combineeert Afrikaanse woestijnblues met westerse rock, traditionele Arabische traditionele muziek en scheurende elektrische gitaren”, aldus 3voor12.

____________________

Terakraft uit Mali. “De repeterende traditionele patronen en de groovende percussie zijn de basisingrediënten voor de hypnotiserende ‘tranceblues’…”, aldus 3voor12.

____________________

The Wytches “Vier jonge gasten met een fetish voor psychedelica, surf en noise rocken dat het een aard heeft. The Wytches is een aanrader voor liefhebbers van bands als Temples, Tame Impala, Horrors en Toy”, aldus 3voor12. Klinkt nice!

____________________

Tripeo – dance op de Planet Rose-avond. Techno van Darko Esser dus, programmeur ook van Planet Rose in Doornroosje.

____________________

Wolvon uit groningen maakt gruizige noise (lees hier).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s