Eerste namen Festival Op ’t Eiland, Nijmegen

festeilandTijdens de Vierdaagsefeesten in Nijmegen van 13 t/m 19 juli is er een nieuw festival: Festival Op ‘t Eiland. Nou ja, nieuw. Je kent het misschien nog als Habana, althans ik geloof niet dat het concept veel afwijkt en het is op dezelfde plek. De organisatie van dit nieuwe festival is ook dezelfde als vorig jaar, toen ze Habana van een ondergang redde. Mooi dat het weer terugkomt op die fijne plek dus, dat straks inderdaad een (stads)eiland wordt door de werkzaamheden aan de Waal. In die zin begint het ook steeds meer op Oerol te lijken, maar dan wat dichter bij huis. Mooi toch? Glaasje wijn op het strand aan de Waal en genieten van muziek, theater, kunst, lekker eten. Wat wil je nog meer? Lekker weer natuurlijk.
Update 04/06: +Memphis ManiacsSkindredEnge Buren en The Deaf.

Elke avond staat er een hoofdact op het muziekpodium, die voor sfeer zorgt op het strand. De muziek varieert van reggae tot jazz en van ska tot pop. De eerste muzieknamen zijn inmiddels bekend gemaakt door de organisatie (samengesteld in samenwerking met Doornroosje).

Navarone stond eerder nog op Oranjepop. Toen schreef ik zoiets als: “Navarone is zo’n band die je steeds vaker terugziet op festivals of in het clubcircuit, in de categorie ronkende rock uit de seventies of eighties met een mix van stijlen. Referenties zijn Led Zeppelin, The Black Crowes, Pearl Jam, Soundgarden en Stone Temple Pilots. Het lijkt op van alles, maar is wel goed uitgevoerd. Naast de prima bandleden (goed gitaarwerk vooral) is zanger Merijn van Haren is gezegend met een fantastisch bereik en gebruikt zijn stem dan ook intensief en intens. Bij momenten net ietsie te veel misschien, maar het levert vandaag soms zelfs een applausje op. Het geeft de extra kracht aan de melodieën, maar de bandleden laten ook ruimte voor prima instrumentele tussenstukken, in het geweldige en lange nummer “Sage” bijvoorbeeld, en gedegen gitaarsolo’s.”

Russkaja komt echt uit Oostenrijk, al spelen ze meer Russische polka, ska en Balkan-achtige feestmuziek. Ik zag de band twee keer eerder in Wageningen tijdens het bevrijdingsfestival, en ja, dit is gewoon een ideale feestband.

Karamelo Santo is een Argentijnse ska/cumbia/reggae/punk-band.

Na de dagelijkse hoofdact draait aansluitend een dj die de stemming hoog houdt en uiteindelijk de avond afsluit. Rond etenstijd spelen er bandjes en singer-songwriters rondom de terrassen.

Programma:

Za. 13 juli: 22:00-23:30 – Navarone
Zo. 14 juli: 22:00-23:30 – Russkaja
Ma. 15 juli: 22:00-23:30 – Memphis Maniacs
Di. 16 juli: 22:00-23:30 – Karamelo Santo
Wo. 16 juli: 22:00-23:30 – Enge Buren
Do. 17 juli: 22:00-23:30 – Skindred
Vr. 18 juli: 22:00-23:30 – The Deaf

Naast muziek is er ook van allerlei andere zaken te beleven op het eiland. Overdag wanneer het terrein opengaat, ligt de nadruk op het kinderprogramma. Het stadsstrand wordt een kinderparadijs vol belevingsattracties. Aan het einde van de middag beginnen de theatervoorstellingen in kleine tenten en tot ’s avonds laat lopen opmerkelijke straattheaterartiesten over het strand.  Na het eten is het tijd voor theaterspektakel. De hele week zijn er een aantal voorstellingen te zien op het strand in de open lucht (kaartjes zijn te koop inclusief menu – de theatermenu’s – vanaf juni verkrijgbaar online). Het kunstprogramma wordt in samenwerking met Oddstream gerealiseerd. Op het strand staan een aantal grote opvallende kunstobjecten. De horeca wordt verzorgd door Eetcafé de Plak, die dit jaar wederom het festival mede mogelijk maakt.

P1310206

Dagelijks vaart er een pontje op en neer tussen het Waalstrand, Lent Nijmegen en de Lindenberghaven Nijmegen (vlak bij Waalkade). Kosten voor een enkeltje: 3 Euro. Retour: 5 Euro.
Verder rijdt er een zonnetreintje vanaf het centraal station naar het festival.

Naast het festival aan de Waal is er dit jaar voor het eerst een festivalcamping voor bezoekers aan de Vierdaagsefeesten. Check: http://www.vierdaagsefeestencamping.nl/.

Net als alle andere activiteiten tijdens de Vierdaagsefeesten, is ook Festival Op ’t Eiland gratis toegankelijk

Meer info over het festival op: Facebookwebsitetwitter

2 Reacties op “Eerste namen Festival Op ’t Eiland, Nijmegen”

  1. Jammer dat de naam is verandert Habana? wat is daar opeens mis mee?
    nee dat snap ik niet het is immers geen eiland nou succes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s