Geluisterd: Motorpsycho – Still Life With Eggplant

motorpsycho-slweConcerten van Motorpsycho zijn altijd goed en verrassend. Het is ook een van die weinige bands die voor elk optreden een andere setlist samenstelt uit een aanzienlijk oeuvre. Recent in het Burgerweeshuis in Deventer begonnen de Noren maar eens met drie nummers van het nieuwe album Still Life With Eggplant, een mooie gelegenheid om het nieuwe werk live te ondergaan.

Geopend werd met het lange en progressief rockende “Ratcatcher”, op de plaat soms net iets te overdreven dichtgemept door Kenneth Kapstad, maar zo live was het opzwepende en strakke jazzy drumwerk juist de drijvende kracht van het geheel. Kapstad is sowieso sinds 2007 meer dan een vaste waarde voor de band. In het lange middenstuk improviseert de Zweedse (gast)gitarist Reine Fiske (Dungen) smaakvol mee. Bijzonder hoe hij de band aanvult zonder direct op te vallen. Alleen op “Hell, Part 1-3” speelt hij niet mee op de plaat, het tweede nummer in Deventer en dikker aangezet met stoempende gitaren in een licht marcherend tempo, terwijl de heren er in koor overheen zingen. Met daarbij een fantastische gitaarsolo van Hans Magnus ‘Snah’ Ryan en het sublieme drumgeluid vind ik dit een van de hoogtepunten van het album. “August”, nummer drie in Deventer en een cover van Love, is een melodieus nummer waarbij ik het fuzzy gitaarwerk in het tweede gedeelte zowel opwindend als ontroerend vind. Het licht psychedelische “Barleycorn (Let It Come/Let It Be)”, dat later op die avond werd gespeeld, heeft nog meer prachtige vocale harmonie in zich, waarbij ik de neiging heb om het hard mee te zingen. Zo is “The Afterglow” ook een melodieus en ingetogen nummer (met Fiske op mellotron), dat samen met “Barleycorn (Let It Come/Let It Be)” de fans van het oudere werk mogelijk meer zal aanspreken. Zo voelt Still Life With Eggplant net zo gevarieerd en gedreven als een live-optreden van de band. Motorpsycho lijkt het in deze bloedvorm met gemak uit de mouw te schudden, en ik kijk dan ook weer reikhalzend uit waar ze volgend jaar mee op de proppen komen als ze 25 jaar bestaan.

Dit bericht is ook verschenen op File Under.

3 Reacties op “Geluisterd: Motorpsycho – Still Life With Eggplant”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s