Lowlands 2013 – tips (zondag)

LLDeel drie. De zondag van Lowlands. De laatste dag om nog eens te genieten van het festival en de sfeer. De dag om de munten op te maken. De dag dat sommigen ’s avonds laat al vertrekken naar huis. De laatste dag om nog eens te genieten van alle muziek op al die podia. Je bent al moe en kapot, en dan wil echt niet meer bedenken waar je nu weer heen moet. Hieronder een leidraad om me een beetje aan vast te kunnen houden… (tips van vrijdag hier, zaterdag hier)
(p.s. nog meer tips en voorpret: check alle verzamelde Lowlands tips van de diverse sites op mijn scoop.it)

___________________________________________________________________________

India London Grammar / 11:30

Het is nog fokking vroeg man! Dan moeten we maar eens rustig beginnen. Als we dit tijdstip halen dan… LL omschrijft het als ‘..melancholische, cinematische sound slaat een troostende arm om fans van Massive Attack, Portishead en Florence Welch‘. Hopen dat de zangeres niet zo vals zingt als die laatste dan. Weemoedig begin van de dag zo te horen. Kan ook zijn dat ik wat langer bij de tent blijf hangen…

___________________________________________________________________________

India Jacco Gardner / 13:05

Oftewel:  ‘neo-psych baroque pop’: pakkende harmonieuze liedjes met een sixties ‘feeling’, met prachtige gouden melancholische melodielijnen, kenmerkende orgelklanken en de zang van Gardner door de holle echo.

Reserve:
The World Orchestra / 12:50 / Alpha – Potje klassiek; ‘honderdpluskoppig symfonieorkest met jonge topmuzikanten uit meer dan zestig landen’. Beethoven en zo. Moet je net zin in hebben. Ben bang dat het niet heel veel volk trekt overigens in die grote tent.
The Boxettes / 13:00 / Lima – Vijf meiden. Hiphop, drum & bass, elektronica, soul. Maar dan a capella. Met wereldkampioen beatboxen Bellatrix.

___________________________________________________________________________

BravoNJO Reich Ensemble / 14:00

Klassiek geschoolde jongeren van het NJO Symfonieorkest onder leiding van de beroemde componist Steve Reich (76 jaar) spelen zijn stuk “Music For 18 Musicians”. Best bijzonder lijkt me.

___________________________________________________________________________

AlphaJake Bugg / 14:40

Je kunt kiezen voor de drie schone dames (HAIM, hieronder), of je gaat plat voor de jonge Brit Jake Bugg. Maar ik heb HAIM nog op Werchter gezien, dus misschien ga ik even kijken bij de gillende meiden voor het podium in de Alpha. Jacob Edwin Kennedy (zo heet ie echt)  is pas 19 en maakt iets in de hoek van singer-songwriter, folk, country, Beatles, Dylan en Oasis. Hit: “Lightning Bolt”, ook wel eens gebruikt bij beelden van Usain Bolt trouwens.

Reserve:

HAIM / 14:40 / India – Nieuwe hippe meidenband (BBC Sound of 2013). Nou ja, nieuw. Ze bestaan al een tijdje hoor, maar hebben nog geen volledig album uitgebracht. ‘De ontbrekende schakel tussen Destiny’s Child en Fleetwood Mac’ worden ze deze dames uit Los Angeles wel eens genoemd, of de muziek: ‘nu-folk-meets-nineties-R&B’. Muzikale dames. Al gezien op Werchter laatst en dat was prima. 

___________________________________________________________________________

X-RayDeap Vally / 16:00

Nee, niet Deep Valley. Twee wilde rockmeiden en White Stripes-achtige energie. Bluespunk met soul en rock. Dit is pas girrrrrrlll power.

___________________________________________________________________________

CharlieBo Ningen / 17:25

Japanse pschedelische stonernoise of acid punk. Opzwepende riffs en onverstaanbare teksten. Goed hard spul dus op Lowlands, het kan nog. Niet te missen!

Reserve:
Bat For Lashes / 17:15 / Grolsch – Vorig jaar al gezien op Werchter: ‘De Britse singer-songwriter Nastasha Khan is een goedlachse muzikale dame die een aangename sfeer neerzet in de tent en bij de tracks waar ze zelf niet speelt lichtvoetig dansend over het podium dwaalt. Haar zang wordt wel vergeleken met Tori Amos, Kate Bush of PJ Harvey‘.
James Blake / 17:30 / Bravo – Op piano en elektronische apparatuur. Bassen die je neusvleugels doen trillen. Zowel ingetogen pracht als licht dansbaar elektronisch werk. Zal wel weer een overvolle Bravo opleveren. Al gezien op Werchter laatst.

___________________________________________________________________________

AlphaAlabama Shakes 18:15 /

India

MS MR 18:20

En wat zullen we dan eens doen? Rondlopen of…
De Amerikaanse band Alabama Shakes met blikvangster Brittany Howard weer (maar vorig jaar al gezien op Werchter)? Ze zingt haar soul/blues/gospel-nummers vanuit het diepste van haar ziel. Wat een strot! En ze is zo enorm gewoon gebleven. Nee echt. Simpel jurkje, standaard brilletje, een beetje gezet, simpel afro-kapseltje. Maar mijn hemel wat komt er een geluid uit haar mond.

Of iets heel anders? MS MR oftewel het koppel Lizzy en Max + aanhang. Het duo uit New York maakt dreampop, artrock, dark wave of soul fuzz / electroshock. Lowlands schrijft: ‘Wij denken dat het handiger is als je je diva’s als Adele of Florence (van Florence + The Machine) voorstelt als frontvrouw van coole bands als Bat For Lashes of Siouxsie And The Banshees. MS MR: where 80’s meet 10’s, voor alle leeftijden.

___________________________________________________________________________

GroslchFoals / 19:05

Foals uit Engeland stond in 2010 ook al eens op Lowlands. Gemist toen. Met een aantal prima catchy hits en een prima live-reputatie moet ik dit toch ook maar eens een keer gaan zien. Mathrock / indirock / dancepunk / indietronica.

Reserve:
Peace / 19:15 / Charlie – Indierock uit Engeland, denk aan Wu Lyf, Foals, Vampire Weekend. Wel een vrolijk bandje met scherp randje zo te horen (hier b.v.). 

___________________________________________________________________________

IndiaGojira / 20:00

Inmiddels een van de grootste vaandeldragers van een nieuwe generatie metalbands. Echt waar? Ja. Heerlijk lompe stoempende metal. Uit Frankrijk. En dan zeur ik al jaren dat er veels te weinig goed metal op Lowlands te vinden is, met Slayer en Gojira maken ze dit jaar toch wel veel goed.

Reserve:
Franz Ferdinand / 20:00 / Alpha – Die kennen we natuurlijk. Bestaan ze nog? Jawel. Wat afgegleden van grote hoogte naar iets meer anonimiteit door een aantal jaar even rustig aan te doen. Natuurlijk nog steeds wel een vrolijk rockende band (punkfunkers volgens de Lowlands beschrijving), maar de vraag is of nieuw materiaal aan gaat slaan en oude tijden kunnen laten herleven. Met een nummer als (inmiddels klassieker) “Take Me Out” krijgen ze de zaal nog wel aan het springen, dat is zeker.

___________________________________________________________________________

GroslchThe Knife / 21:00

Zweedse synthpop- en elektronicaduo. Aparte plaat. Rare knakkers. Rare ‘voorstelling’. Lees hier, hier of hier maar eens over het optreden in Paradiso. Weinig ‘live’ en meer een kunstzinnig showballet dus. Toch stiekem even zien dus.

___________________________________________________________________________

IndiaGoat/ 22:00

Omdat ik graag iets nieuws zie: Goat dus, kleurrijk gezelschap uit Zweden. Zoals Lowlove het mooi verwoordt: ‘..vol eindeloze tribal beats, repeterende gitaarriffs, af- en aanzwellende fuzzstormen, magisch dansende danseressen die soms ook als engelen hoog zingend over de band heen zweven. Een soort bizarre kruising tussen Black Sabbath, Can en Fela Kuti.

Reserve:
Nick Cave & The Bad Seeds / 21:50 / Alpha – Natuurlijk is deze Australiër een prima afsluiter voor Lowlands. Als iemand een dijk van een uitstraling op het podium heeft… Hogeschool alt-rock / post-punk met een rijke historie. Lees deze gids voor beginners van 3voor12 maar eens.

2 Reacties op “Lowlands 2013 – tips (zondag)”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s