Lowlands komt met nieuw festival: Down The Rabbit Hole

1393478_448902321882283_1370748857_nDe organisatie van Lowlands komt met een nieuw festival: (a campingflight) ‘Down The Rabbit Hole‘. Dat was al eventjes bekend, maar zo langzamerhand komen er meer gegevens boven water over dit nieuwe festival. Zo is het geïnspireerd door Lowlands, duurt het festival drie dagen (geen dagkaarten) en vindt het plaats in recreatiegebied/park De Groene Heuvels in Ewijk/Beuningen in Gelderland, niet al te ver van Nijmegen, ‘verscholen in het heuvelachtige land van Maas & Waal‘. Het festival staat voor ‘avontuur, verwarring, surrealisme en psychedelica, al sinds de opkomst van de popcultuur in de vrijgevochten jaren ’60 de inspiratie van (psycho)rockers, knoppendraaiers, kunstenaars, ontwerpers en filmmakers… ‘. En: ‘ga uit je plaat bij kakelverse bands of zie eindelijk die classic artiest in levende lijveIs het de polderversie van Woodstock of zo? Bijzonder is toch wel weer dat het festival morgen (16 november om 12:00u via ticketmaster.nl) al in de verkoop gaat, terwijl er dus nog geen enkele act is bevestigd. Laat staan wat er nu precies te doen zal zijn. Al wel bekend: een kaartje kost 135 Euro (inclusief servicekosten)

Wanneer?

Het festival is van vrijdag 27 t/m zondag 29 juni 2014, een week voor Rock Werchter in België en een week na Best Kept Secret in Nederland. En tegelijk met Glastonbury in de UK. En Graspop, maar dat is een puur metalfestival in België.

Konijnenhol

‘Down the rabbit hole’ is vogens wikipedia een metafoor voor avontuur in het onbekende, gebruikt in de avonturen van Alice in Wonderland. Het is ook ‘a slang expression for a psychedelic experience, from the same usage‘.

Locatie

Volgens de Gelderlander: ‘De evenementenwethouder Henk Plaizier van Beuningen is ‘ontzettend blij’ met de komst van het festival in Ewijk. “Wij zijn hierover al sinds 2012 in gesprek met Mojo Concerts. Het is mooi om te zien dat het gebied zo goed in de smaak valt. Wij ondersteunen het initiatief van harte.” De wethouder denkt dat het goed is voor de regionale economie en dat Beuningen landelijke uitstraling kan verwerven met zo’n groot festival in de gemeente.’ Volgens een bericht op 3voor12: ‘We zijn al zo’n drie jaar bezig met dit festival‘. Een luchtfoto van de locatie: hier. Meer over het vakantiepark hier. Net als Best Kept Secret ligt het terrein dus aan een meertje en is het te bereiken vanuit een bungalowpark.

Slapen

Kan op de camping in een tent of met een camper. Maar ook in een bungalowhuisje dus. Of in een pipowagen. Of op het strandje. Of lekker thuis in Nijmegen op drie kwartiertjes fietsen.

Bezoekers

Mojo verwacht deze eerste editie 8.000-10.000 bezoekers, terwijl er een capaciteit is voor 18.000 bezoekers (ref). ‘De gemeente Beuningen sluit niet uit dat het festival in de jaren gaat groeien.‘ Volgense beuningen.nl: ‘Met het nieuwe festival Down The Rabbit Hole richten ze zich op een publiek tussen de 20 en 40 jaar, dat geïnteresseerd is in alternatieve muziek en daaraan grenzende culturele uitingen.

Muziek

Maar wat voor bands kunnen we gaan bekijken op de drie podia?. ‘Ga uit je plaat bij kakelverse bands of zie eindelijk die classic artiest in levende lijve’, aldus de website.Een frontrunner line-up op de muziekpodia.’ wordt er genoemd. 3voor12: ‘In het persbericht is ook sprake van ‘classic artiesten’, maar volgens Bollmann moeten we niet rekenen op een classic podium of een act als Bruce Springsteen. “Maar er zullen ook gevestigde namen komen.”‘ In de Volkskrant: ‘Bollmann: ‘Met classic artiesten bedoelen we gevestigde namen, maar we willen ons ook nadrukkelijk richten op nieuwe acts.’ Dat de programmering dezelfde doelgroep heeft als Best Kept Secret blijkt uit de Volkskrant: ‘Het festival Best Kept Secret … kent eenzelfde filosofie als Down The Rabbit Hole en vist uit dezelfde vijver van veel nieuwe acts. ‘Best Kept Secret heeft bevestigd dat er een gezond muziekklimaat heerst in Nederland en er veel behoefte is aan nieuwe bands. Op Lowlands staan X-ray en de India ook ieder jaar vol.

En meer…

En er is meer dan muziek alleen: ‘en evenzoveel te beleven in en om die tenten heen. ‘ Of:kunstenaars, ontwerpers en filmmakers’ dan zou kunst en film dus ook onderdeel kunnen zijn van dit festival. Of: ‘ontdek verstopte disco’s…’  En er is een nachtprogramma. 3voor12: ‘…waar we ook een nachtvergunning konden krijgen. Daarbij moet je denken aan elektronica, maar minder aan het echte stampwerk, een echte techno-avond zal er bijvoorbeeld niet komen.‘ Dat is een goede zet. Een festival als Pinkpop heeft te maken met vergunningen, waardoor er na 23:00 of zo echt weinig meer te beleven is. In de Volkskrant: ‘Je hebt in Nederland een heleboel mooie locaties om een festival te organiseren, maar voor ons was een nachtvergunning het belangrijkste; we willen niet om 23:00 uur de stekker eruit trekken’, zegt Bente Bollmann van Mojo.‘ Maar dikke techno ’s nachts hoeven we ook niet te verwachten, evenals cabaret of literatuur: ‘Op Lowlands ligt de intensiteit heel hoog en heb je ’s nachts echt beukavonden in de Bravo. Dat willen we niet. De intensiteit op Down The Rabbit Hole moet lager liggen. Er komt ook geen randprogrammering met cabaret en literatuur zoals op Lowlands.

Self service?

Een beetje kriebel krijg ik wel van teksten als: ‘Je bent zelf aan zet, dus draai je plaatje, kook je potje, bouw je vlotje, hip je hopje. We gaan eruit en we gaan los.’ En: ‘Bouw je eigen feest en maak het mee, doe wat je doet met plezier en open vizier.’ Lowlands is de laatste jaren wat veel in de richting aan het schuiven van ‘waar is het feestje, hier is het feestje’, terwijl het mij ook gaat om de inhoud. Als ik voor dat geld ook nog geacht wordt zelf het feestje te bouwen…  Hop je hipje!

Nóg een festival?

Volgens dit artikel in de NRC:  ‘Down The Rabbit Hole zal de reactie van Lowlands-organisator Mojo Concerts zijn op de komst en het succes van nieuwe kleinschalige muziekfestivals, zoals Into the Great Wide Open op Vlieland en het Best Kept Secret Festival op het strand en in het bos van de Beekse Bergen, georganiseerd door het concurrerende Friendly Fire.’ Dit artikel van 3voor12 spreekt dat weer tegen: ‘Geen reactie op Best Kept Secret‘, zo lezen we daar. ‘Gezien de lange aanloop, zo bezweert Bollmann, is Down The Rabbit Hole dan ook geen reactie op Best Kept Secret, het festival dat afgelopen jaar zijn eerste editie beleefde.’

Wéér een nieuw (serieus) festival dus (voor fijnproevers). Ik geloof op zich wel in marktwerking. Zolang er bezoekers blijven komen die bereid zijn om het geld ervoor neer te leggen is er een markt natuurlijk. En wellicht dat sommige andere festivals er uiteindelijk last van gaan krijgen. Zelf kies ik dit jaar voor Roadburn in Tilburg (al jaren een wens – maar niet te vergelijken natuurlijk) en zou ik moeten kiezen tussen dit en BKS, wat ook betekent dat ik Werchter sowieso moet laten vallen dit jaar (van een andere orde natuurlijk, maar niet volgens mijn agenda en portemonnee – je kunt niet alles doen). Ook een festival als Pinkpop moet toch ook last krijgen van al die leukere en hippere festivals met betere randprogrammering (kijk ook maar naar Paaspop of Zwarte Cross, naast Lowlands uiteraard), al waren ze natuurlijk al veel langer geleden voorbijgestreefd wat betreft het programmeren van goede bands (ik kan het weten zeg ik dan, ben er toch ook vaak genoeg geweest). Niet te vergelijken ook.

Overigens hoeft het niet te betekenen dat het automatisch een succes wordt. Bungalow-festival Where The Wild Things Are (vorig jaar voor het eerst) viel een beetje tegen begreep ik, waardoor we misschien wel eerst willen gaan afwachten welke bands er gaan komen optreden op de verschillende festivals (in tegenstelling tot Lowlands dus). Inspire van Mojo ging uiteindelijk helemaal niet door. Ik weet het niet. Aan de andere kant was Best Kept Secret juist een succes vanwege de programmering. Dit nieuwe festival heeft natuurlijk wel een bekende organisatie achter zich, maar zal zich uiteindelijk toch ook moeten gaan bewijzen. Misschien komt het succes juist van die mensen die Lowlands te massaal vinden geworden en/of met te veel ‘waar is het feestje’ publiek (zonder smaak). Dat is afwachten.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de impact van die hoeveelheid festivals in Nederland op het clubcircuit, zoals eerder dit jaar werd beschreven op 3voor12. Dan zorgt de marktwerking misschien voor meer festivals, maar dan wordt het ook steeds moeilijker voor de liefhebber om een band in een zaal te bekijken. Kwantiteit versus kwaliteit. Zoiets.

Ik ben toch benieuwd hoe hard het met de verkoop gaat en of mensen toch niet gaan wachten op meer details en welke bands er dan wel niet gaan komen. Uiteindelijk zou dat natuurlijk een belangrijke factor kunnen zijn tussen het kiezen tussen Best Kept Secret en dit nieuwe festival, want hoeveel mensen lopen nu alle festivals af. Het goede nieuws… we zijn uit de recessie…

Bronnen, o.a.: Down The Rabbit Hole / De Gelderlander / NRC / 3voor12 / Beuningen.nl / Volkskrant

lowlandsfestival-568x476

581951_449243185181530_272474896_n

media_xl_1948261

2 Reacties op “Lowlands komt met nieuw festival: Down The Rabbit Hole”

  1. Ze schieten als paddenstoelen de grond uit, die festivals. Natuurlijk leuk dat deze op fietsafstand is, maar als er de hele zomer overal wel ergens een popfestivalletje staat, is de kans op vrijwel identieke programmeringen natuurlijk ook een stuk groter. Artiest is toch in de buurt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s