FortaRock 2014: de eerste namen

FortaRock 2014Oh ja, dat nieuws ligt er ook al weer eventjes. FortaRock heeft twee namen bekend gemaakt. Oh wacht, ondertussen zijn er weer twee bij gekomen. Op 31 mei zal dit jaarlijkse metalfestival weer plaatsvinden in het Goffertpark in Nijmegen, maar dan zonder ‘XL’ in de naam. De vraag is dan ook of het net zo’n groot feestje wordt als dit jaar, toen Rammstein de afsluitende act was en er daardoor 48.000 bezoekers te vinden waren in het mooie park. Meest gehoorde klacht was toch wel dat het daarmee ook wel heel erg massaal was geworden, zeker als je het vergelijkt met de jaren ervoor, toen het allemaal nog een gemoedelijk en knus dagje metal was in Park Brakkenstein. Geen ‘XL’ dus, en misschien dus niet eXtra Large, maar dat zal ook wel afhangen van welke hoofdacts er worden geboekt. En dat blijft afwachten, want de vijver met grote publiekstrekkers is niet zo heel groot.
(Update 09/12: +Iron Maiden, Alter Bridge, Ghost)
(Update 23/12: +Slayer)
(Update 22/01: +Anthrax, Gojira, Deafheaven, The Charm The Fury)


Van mij mag het ook wel wat minder massaal en boeken we gewoon een mooi dagje met de betere metalacts die nog niet noodzakelijkerwijs het (te) grote publiek zullen aanspreken. Volgens mij heb ik ook ergens gelezen dat het park dan gewoon wat minder ruim wordt afgezet als ze dit soort aantallen niet gaan halen. Prima. Liever een dagje met echte metalliefhebbers dan veel volk dat vooral op een grote afsluitende act afkomt. Maar goed. Dat is dus afwachten. Inmiddels zijn er dus vier namen bekend gemaakt voor de 2014 editie: Carcass, Behemoth, Sabaton en Trivium. Mooi. Drie van de vier heb ik nog nooit gezien. Maar wat voor muziek maken die lui dan?

Het Engelse Carcass is een pionier in grindcore, goregrind, deathmetal en melodieuze deathmetal. Aldus wikipedia. Dus. De band werd opgericht in 1985, stopte in 1995 en hielden in de zomer van 2008 een reünie op het Wacken Open Air festival. Na 17 jaar bracht Carcass dit jaar ook weer een studioalbum uit: Surgical Steel. Jeff Walker (zang, bas) en Bill Steer (gitaar, zang) zijn er nog steeds bij, maar Michael Amott inmiddels niet meer (gitaar). Ook op drums zijn er wat wisselingen geweest.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=dZNi9xKB4ic&w=400]

Behemoth is de Oud-Hebreeuwse naam van een reusachtig dier dat beschreven wordt in het boek Job van de (Hebreeuwse) Bijbel. Maar het is ook een deathmetalband uit Polen. Met blackmetal invloeden. De band werd in 1991 opgericht, o.a. door (zanger/gitarist) Adam “Nergal” Darski die nog steeds bij de band zit en bij wie in 2010 leukemie werd geconstateerd (inmiddels beter gelukkig). Dit is een band die ik wel wil zien. Stond in 2010 ook op het festival, dat ik dat jaar moest missen helaas.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=ap_-SQeCD1E&w=400]

Sabaton. Da’s Zweedse powermetal. Het zware stemgeluid van zanger Joakim Brodén schijnt de onderscheidende factor te zijn. Ontstaan in 1999 en in 2012 eigenlijk gesplitst. Joakim Bróden (zang) en Pär Sundstrom (bas) gingen door met Sabaton plus wat andere huurlingen, terwijl de andere leden Civil War oprichtten.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=BmerZbDPXns&w=400]

De Amerikaanse band Trivium stond ook in 2012 op het festival. De band werd opgericht in 2000 en is inmiddels wel een vaste waarde aan het worden in het metalcircuit. Denk aan metalcore, thrash en heavy metal. Technisch volgens mij een prima band, maar op de een of andere manier kan het me niet raken, voor zover je daarvan kan spreken dan bij harde muziek. Spreekt volgens mij wel een nieuwere generatie metalliefhebbers aan.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=xMi9vyyS5Hw&w=400]

Verder is het een beetje speculeren over mogelijke headliners. Rockblog gokt hier op Avenged Sevenfold. Welke headliners zouden nog meer kunnen dan? Metallica, Black Sabbath, Iron Maiden, Slayer, Aerosmith of Tool misschien, hoewel hier het gerucht gaat dat Metallica op Werchter en Pinkpop zou staan (lijkt me niet dat Metallica 2x in Nederland komt) {edit: Metallica staat op Werchter en Pinkpop inderdaad}. Meer info op 9 december volgens de poster. (Update 09/12: Iron Maiden dus)

In totaal zullen 18 bands optreden op het festival, info over de ticketprijzen en de start van de voorverkoop zal nog volgen. Update: De kaartverkoop voor FortaRock start vrijdag 13 december om 10.00 uur met de early birds. Kaarten zijn 75 Euro (exclusief 5 Euro servicekosten). Early bird kaarten geven een korting van € 6,66 en zijn gelimiteerd en t/m 31 december te koop.