Lowlands 2014: eerste namen

LL14Ennnnn…… daar waren de eerste namen van Lowlands: Queens of the Stone AgeSkrillexRadio Filharmonisch Orkest o.l.v. Anthony HermusJames Holden (live)The Cat EmpireImagine DragonsMando DiaoFinkGregory PorterThe SkintsRed FangBassekou Kouyaté & Ngoni Ba. Een festivalticket (3 dagen festival + camping) kost dit jaar €195,- (incl. €10,- servicekosten). De kaartverkoop gaat op zaterdag 1 februari om 11.00 uur van start, check lowlands.nl.
+Anna & The Barbies (via)
+The National, London Grammar, Gui Boratto, Flume, Kaytranada, Bring me the Horizon, Carolina Chocolate Drops, Brody Dalle (11/02)
+Portishead, Milky Chance, Janelle Monáe, Boy & Bear, Cashmere Cat, Fiddler’s Green, Jungle, Chet Faker, Bombus, First Aid Kit, La Yegros (27/02)
+Die Antwoord, Shlohmo, Black Lips, Blaudzun, SOHN, Dub FX, FunkinEven, I Am Legion, Johnny Flynn & The Sussex Wit, Roy de Roy (17/03)
+Tangarine (29/03) (via)
+Stromae, St. Vincent, Jonathan Wilson, Royal Blood, The Asteroid Galaxy Tour, Larry And His Flask, Josef Salavat, Congo Natty, Neck Deep, The Growlers, The Barons of Tang, Bongo Botrako, Marmozets (09/04)
+Inc (15/04) (via)
+DJ Kutmah (27/04) (via) (confirmed)
+Triggerfinger (29/04) (via) (confirmed)
+Snoop Dogg aka Snoop LionTriggerfinger, Real Estate, Gesaffelstein, The Neighbourhood, Kaiser Chiefs, Sam Smith, Pierce Brothers, You Me At Six, Kutmah, Acid Arab, Vance Joy, Blood Red Shoes, Thomas Azier, Cage The Elephant, Inc., Sleaford Mods, Bear Hands, Amsterdam Klezmer Band (13/05)
+Little Big (26/05)
+Temples (04/06, via)
+Disclosure, Selah Sue, John Talabot, Duke Dumont, Nick Mulvey, Kensington, Hoffmaestro, By The Rivers, DâM-FunK, Le1f, Oscar and the Wolf, Young Magic, Orgaanklap (10/06)
+Atomic Bomb! The Music of William Onyeabor, Jett Rebel, The Boxer Rebellion, Glass Animals, Ed Rush & Optical, Beastmilk, Jungle By Night, Kees van Hondt met Festa Orkesta, Mapei, Panama (25/06)

Johnny Flynn & The Sussex Wit (25/06)
+Temples, Typhoon, Lucius, Camo & Krooked, Rustie, Skream, The Acid, Happa, Evian Christ, Prosumer, Bodikka, John Wizards, Clap! Clap!, Interstellar Funk, Dan Croll, CC Smugglers, The Kik, The Amazing Snakeheads, Hamilton Leithauser, Dave Hause, Birth of Joy, Judy Blank, Luke Sital-Singh, Soviet Suprem en Twin Atlantic (15/07)
+XXYYXX, Dark Sky, X Ambassadors, Sophie, Hunee, Ibibio Sound Machine, Fred V & Grafix, Larry Gus, patten, Hollie Cook, Lenzman (feat. Dan Stezo), Maduk (feat. MC Mota), ReaZun, Dekmantel Soundsystem, Rico & A.R.T., Antal, Cinnaman & Job Jobse, Rooie Waas en Jarreau Vandal (29/07)
+Kovacs (30/07)


En dat is natuurlijk nog maar een klein deel van de bulk met namen. Vorig jaar vond ik Lowlands wel weer eens echt interessant met de bands die er stonden, al was nog steeds 75% of zo nog steeds niet echt boeiend naar mijn smaak, maar dat is dan ook wel weer eens relaxed. De vraag is of we ondertussen niet echt uit de doelgroep aan het groeien zijn. Goed, ik heb Lowlands nu dertien keer meegemaakt en blijf het een heel tof festival vinden, maar ja, de jonge hipsters lijken toch steeds meer de overhand te gaan krijgen boven de zelfbenoemde alt.music kenners/liefhebbers. Althans, ik verbaasde me vorig jaar toch weer hoe druk het was bij sommige feest-acts en hoe leeg de tenten soms waren bij de wat meer alternatieve muziek. Enne Skrillex? Echt waar? Die stonden er laatst toch ook al? En die dubstep hype is toch al lang weer voorbij? En Imagine Dragons? Alweer? Stonden er vorig jaar ook al hoor. Waarom dit soort 3FM zooi. Nou goed. Iedereen naar de Alpha-tent dan, dan zoek ik wel iets leukers op. Red Fang bijvoorbeeld, toch best geinige stoner (23 maart in Doornroosje trouwens). Maar dat oudgediende Lowlanders en/of echte muziekliefhebbers steeds meer naar andere festivals als Best Kept Secret trekken of naar al die andere prima festivals (Eurosonic, Le Guess Who?, Incubate, Valkhof Festival, weet ik veel) of zelfs Rock Werchter (niet heel veel duurder) of Pukkelpop (toch ook een goed alternatief), dat valt te begrijpen. Of zou de Lowlands organisatie er op gokken dat die mensen dan maar naar Down The Rabit Hole gaan? Het is de vraag. En dat ligt ook aan de programmering natuurlijk. Volgens mij is de markt van festivals wel aardig aan het verzadigen zo in Nederland. Best Kept Secret heeft zich al bewezen ook. En is Lowlands nog toonaangevend?

Enfin, je leest dus steeds meer mensen die het na vele jaren Lowlands toch een keer voor gezien houden. Ik weet het niet, ik vind het nog steeds wel een heel relaxed festival (dan is het maar minder druk bij die fijne bands (als ze er zijn), mooi toch?). Maar dan toch. Het wordt ondertussen wel een prijzig feestje. Weer een tientje er bij, en 15 Euro in de voorverkoop er bij als je wilt parkeren. Da’s snel verdiend (onder het mom van “we willen het groener”, ja dahaag). En ja, we konden ons vorig jaar lekker ergeren aan die tientallen, zo niet honderden, Oost-Europese zwervers die daar een jaarsalaris aan bekers aan het rapen waren. Niet dat ik het ze niet gun, maar ze liepen nogal vaak in de weg en gristen bijna het bier uit je handen. Dus geen statiegeld meer dit jaar volgens de organisatie. Maar wel de prijs op 2,60 Euro houden. Da’s ook lekker verdiend. En dan denkt de organisatie nu echt dat ze het terrein wel schoon kunnen houden als we alles in de prullenbakken gooien? Dacht je dat echt? Staat de Alpha vol met trashcans dan? Ik dacht het niet. Maar goed. Waarom zo’n festival dan jaar in jaar uit veel en veel duurder wordt dan welke inflatie dan ook, heeft gewoon te maken marktwerking. Natuurlijk vragen bands wat meer en kosten de voorzieningen misschien ook relatief meer dan vroeger, maar zulke prijsverhogingen over de jaren heen zijn wel disproportioneel fors. Maar ja, als het zo blijft uitverkopen… Waar doen al die jongeren het van eigenlijk?

En nu gaan er dus ook bussen rijden vanuit het hele land. 570 opstapplaatsen. Prima plan. Maar wordt echt iedereen straks op donderdag om 13:00 afgeleverd? Beetje raar, zo zorg je er ook voor dat de hele massa ineens voor de ingang verschijnt. Lekker lang wachten. Maar goed, dat was andere jaren ook al zo. Of je gaat juist vroeger met de auto, ben je die bussen lekker voor. Benieuwd hoe dat gaat. Enfin, we gaan toch altijd vrijdagochtend, als de meute al de eerste roes aan het uitslapen is…

En verder moeten we maar niet zeuren. Je gaat, of je gaat niet. En waarschijnlijk gaan we toch wel weer. Denk ik. En het wordt toch wel weer tof. Denk ik. Of niet?

Officiële Lowlands playlist op Spotify

LineSeparator

Queens of the Stone Age

LineSeparator

James Holden

LineSeparator

Mando Diao

LineSeparator

Fink

LineSeparator

Red Fang

LineSeparator

Gregory Porter

LineSeparator

The Skints

LineSeparator

Skrillex

LineSeparator

Imagine Dragons

LineSeparator

Bassekou Kouyaté & Ngoni Ba

2 Reacties op “Lowlands 2014: eerste namen”

  1. Ik ga inderdaad voor het eerst overslaan sinds ’98 (alleen ook 2007 gemist, maar dat was overmacht). In plaats daarvan maar eens op BKS kijken. Ik was vorig jaar tijdens het festival er gewoon ineens helemaal klaar mee. Tijd voor eens wat anders dan maar.

    1. Ja ik kan me daar wel iets bij voorstellen dus. Vorig jaar op zich wel vermaakt, al is het muzikaal nog steeds een beetje zoeken. Vooral de – toch nog wel vind ik – prima sfeer en met een hoop festivalmaten is het toch wel leuk, en vorig jaar toch weer eens prima vermaakt bij aantal optredens. Ik ga juist Werchter overslaan en voor het eerst Roadburn en BKS óf DTRH uitproberen. Ben benieuwd!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s