Oranjepop 2014: een zooi namen

oranjepop-iconHet zal wel even wennen worden hoor, zo’n Koningsdag. De spellingcorrector kent het hele woord ook nog niet eens. Maar goed, we zijn inmiddels toch ook gewend aan de euro in plaats van de gulden, of niet soms? Of rekent u nog steeds alles in guldens? (Moet je ook niet doen, een kaartje Lowlands kost dan toch echt 430 gulden). Koningsdag dus in plaats van Koninginnedag, en dan vieren ze het dit jaar stiekem ook nog een dag eerder dan de verjaardag van onze Koning WA. Op zaterdag 26 april dus. Omdat we op zondag rust moeten hebben of zo. Verwarrend allemaal. Gelukkig is er ook dit jaar een Oranjepop-festival tijdens dit Oranje-feest. In Nijmegen. Opnieuw georganiseerd door stichting ’t P.A.C.T. (Podium Activiteiten & Culturele Tendensen – geen wonder dat ze het afkorten). Opnieuw in het Hunnerpark. Opnieuw 5 Euro entree (11 gulden) en t/m 16 jaar zelfs helemaal gratis.
(Update 11/03: +Orange Maplewood, Rogier Pelgrim, akoestische optredens in de tipi van “de koninginnen van Oranjepop”: Sofia Dragt, on eva, Sophie Veline, Johanneke ter Stege, Maame Joses Music en Loes Swinkels).

En wat staat er dan allemaal? Op het hoofdpodium: Black Bottle RiotDearworldEefje de VisserKnarsetandMozes and the FirstbornMy BabyRaw FlowersSoul Sister Dance Revolution. Een voorproefje van de hoofdacts hieronder.

Verder op het 3voor12 Gelderland-podium De Beloning,  een collectief rappers en de band SkunkFunk (funkjazzhiphopsoul). Van Miriam Moczko, een Duits-Poolse zangeres / multi-instrumentaliste / singer-songwriter las ik toevallig gisteren nog een recensie bij File Under. The Benelux wordt genoemd als een Nederlandse belofte met Britse postpunk, disco-electro en akoestische house als genreaanduidingen. Het zeskoppige The Naked Sweat Drips wonnen de 2013 editie van de Roos van Nijmegen met  rock ‘n’ roll / pop met een scheut retro, en stonden vorig jaar op het Valkhof Festival. When We Are Wild was één van de meest geboekte acts in de Popronde van 2013, de muziek zweeft tussen het alternatieve van Bon Iver en de popmuziek van John Mayer.

Zoals altijd weer veel aandacht voor lokaal en nationaal talent op het festival dus, al schieten er nog niet bijzonder veel acts uit voor mij persoonlijk, maar ook met dit clubje acts gaan we ons vast vermaken. Sowieso alles beter dan koekhappen, spijkerpoepen of je rommel van zolder verkopen…

Het terrein gaat open om 13:30. De eerste band begint om 14:00.

Tijdschema: Mainstage | Take Two| Tipi

small_spotify Mijn Oranjepop 2014 Spotify lijstje hier.  (De officiële kun je hier vinden, maar die is nog niet helemaal gevuld).

line_separator

Black Bottle Riot

Stevige bluesrock. Rauw. Intens. Volgens eigen zeggen: ‘Sizzlin’ Southern Rock & Bad Ass Blues!’. Uit Nijmegen. Eerder te bewonderen op festivals in Nijmegen tijdens de-Affaire in 2011 en  Oranjepop in 2010.

line_separator

Dearworld

In 2011 op Oddstream gezien. Best wel lekkere opzwepende en dansbare electro/rock, geïnspireerd door bands als Goose en Soulwax. Uit Oss.

line_separator

Eefje de Visser

Na De Koek kwam Het Is, een prima ontvangen tweede album. Ze won in 2009 de Grote Prijs van Nederland in de categorie singer-songwriter. Sterk punt van Eefje de Visser is ongetwijfeld haar frisse, heldere stem en haar speelse en boeiende poëtische Nederlandstalige teksten. Dat doet mij denken soms aan Spinvis maar ze heeft ook wel een eigen stijl. Ze wordt omringd door een prima band vol multi-instrumentalisten, waardoor ze op het podium even soepel en virtuoos met de arrangementen kan omspringen als op haar album. Verwacht frisse en licht eigenzinnige liedjes met een soepele afdronk.

line_separator

Knarsetand

‘Een 10-koppige band met een energieke mix van drum’n’bass, gipsy, balkan, dubstep, ska en popmuziek. Een muzikale rollercoaster vol dansbare dance tracks, stevige breaks, rollende bassen, reggae licks en female vocals.’ Creatief brein van Knarsetand is Martijn Holtslag die als rapper Ongeordend  als 19 jarige al in finales van het NK Poetryslam en won hij zes Kunstbende prijzen.  Als producer schopte hij het ook al tot finalist van de Grote Prijs van Nederland.

line_separator

Mozes and the Firstborn

Jong en enthousiast uit Eindhoven. En Antwerpen lees ik nu. Lo-fi garage-rock met sixties-invloeden, schreef ik ooit op. Denk: Velvet Underground, sixties plaatjes, maar ook The Strokes en Black Lips. Behoed je voor hun mega-meezing-indie-hit “I Got Skills” dat nooit meer weggaat uit je hoofd. Nee echt niet. De band stond in 2012 al eens op een (flinke) steenworp afstand op het Valkhof tijdens de-Affaire. Toen was het wel passievol maar nog niet helemaal vlekkeloos, maar inmiddels moeten ze toch door alle aandacht en optredens een betere pot kunnen breken.

line_separator

My Baby

Een muzikale gumbo van country, voodoovibes, rauwe Deltablues en Louisiana-dub‘, aldus de website. ‘Dutch/New Zealand Soulful & Rootsy Blues informed Rockband. A live experience that wills you to dance & fall into their voodoo trance.‘, aldus de beschrijving op twitter.

line_separator

Raw Flowers

Actief sinds juli 2013 deze Raw Flowers. Dat klinkt Engels, maar ze komen uit de Achterhoek. Achterlijk zijn ze ook al niet, want de bandleden hebben hun roots in bands als Shaking Godspeed, The Bloody Honkies en Baltazar. Sierlijke sixties-rock volgens de Oranjepop site, of ‘rauwe rock met elementen van blues‘ hier in een artikel van 3voor12.

line_separator

Soul Sister Dance Revolution

Uit Den Haag. Wonnen aldaar de Haagse Popprijs maar zijn inmiddels ook ontdekt door 3FM. ‘Moddervette stonerriffs, onderkoelde grooves en catchy rocksongs’, aldus de Oranjepop-site.

line_separator

Miriam Moczko

line_separator

The Benelux

line_separator

The Naked Sweat Drips

line_separator

When We Are Wild

line_separator

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s