Valkhof Festival 2014: eerste namen

Valkhof FestivalHet – naar mijn bescheiden mening – beste gratis festival van Nederland komt vandaag met de eerste namen naar buiten. En dat is mooi, mooi, mooi man. Het Valkhof Festival is dus ook dit jaar weer actief tijdens de vierdaagsefeesten in Nijmegen en vindt plaats van zaterdag 12 tot en met vrijdag 18 juli. Op het festival kom je zoals gebruikelijk veel interessante nieuwe hippe bandjes tegen die later nog wel eens door willen groeien naar de grotere festivalweides. Of niet. Maar dat is juist ook zo leuk: het vinden van de parels in een bergje oesters. Dus pak je kans om die veelbelovende acts uit allerlei windstreken in deze knusse setting te zien in het prachtige Valkhofpark. De eerste namen:  Daniel Norgren (rootsy songs),  Falco Benz, Jaakko Eino Kalevi (eclectische psychedelische pop), Koenigleopold (avant-garde madness),  Larry Gus (ADHD seventiesbeats), The Limiñanas (Film Noir garagepop), Mighty Oaks (authentieke folk), San Fermin (uitgesponnen songs), Say Yes Dog (discopop), Son Lux (donkere elektronica).
Update 12/03: +Conor Oberst/Dawes (ref) (confirmed)
Update 09/04: +Blank Realm, TEEN, SKATERS, M. Ward, Hiss Golden Messenger, Hackney Colliery Band, Mdou Moctar, Fumaça Preta, Pro-Pain, Turbowolf, Monomyth, Pompeya, King Khan & The Shrines, The Kevin Costners, Villa Zeno, Mountain States, Arthur Beatrice, Cerebral Ballzy, Jara, Klaus Johann Grobe, The Bots
Update 08/05: +Nick Mulvey, Omar Souleyman, Jonwayne, Gruppo Di Pawlowski, Timber Timbre, Afterpartees, Hallo Venray, Saint Motel, Dans Dans, The Inspector Cluzo, Rendez-Vous, Heymoonshaker, Joe Kickass, Sapphire Slows, David Douglas, Kutmah, Planet Rose (DJ Pure, Quindek, Reeko), Give It Dub (BeeVee, Hi5ghost, Badklaat en DBS)

Update 15/05: +Thomas Azier (ref) confirmed
Update 22/05: +Jett Rebel, Navarone, Rico & A.R.T., Shaking Godspeed, Thomas Azier, Yan Koy & Color Rumba, De Tropen, Dengue Dengue Dengue, Grimm Limbo, Nacht-portaal (Strasbourg, Marsman, Extrapool), Sofia Dragt, Bells Of Youth, Taxidermist, Zamora. In de kiosk (namiddag): Daniel Cane & the Rebellion, Einfach Kurt, Het Brandt, Hippy Tree Friends Collective, How Lilies Grow, Medicine Maze, Mevrouw Tamara, Orange Maplewood en Songs of Aran. I.s.m. New Arts: Stand Up! (met Jaromir, Mimi, Poke en Stinz).

Een flink internationaal rijtje trouwens. Kijk je naar het aantal scrobbles op Last.fm dan is Son Lux de grootste naam van dit rijtje, op een afstandje gevolgd door Daniel Norgren, The Limiñanas en San Fermin. Affijn. Om de voorpret nog wat verder op te stoken, hieronder wat bijeengeschraapte info en wat youtube filmpies. En Spotify natuurlijk:

small_spotify Mijn Spotify lijstje hier (top 10 songs per artiest). De officiële kun je hier vinden, die heeft 3 songs per artiest.

line_separator

 • zaterdag 12 juli – Grupo Di Pawlowski (ref)
 • zaterdag 12 juli – Monomyth (FortaRock) (ref)
 • zaterdag 12 juli – Pro-Pain (FortaRock) (ref)
 • zaterdag 12 juli – Saint Motel (? ref)
 • zaterdag 12 juli – Turbowolf (FortaRock) (ref)
 • zondag 13 juli – Afterpartees (ref)
 • zondag 13 juli – Blank Realm (ref)
 • zondag 13 juli – Dengue Dengue Dengue (ref)
 • zondag 13 juli – Einfach Kurt (ref)
 • zondag 13 juli – The Inspector Cluzo (ref)
 • zondag 13 juli – JARA (14:00?) (ref)
 • zondag 13 juli – Nick Mulvey (ref)
 • zondag 13 juli – Navarone (ref)
 • zondag 13 juli – Sofia Dragt (ref)
 • zondag 13 juli – Taxidermist (ref)
 • maandag 14 juli – Conor Oberst + Dawes (ref)
 • maandag 14 juli – Hallo Venray (ref, ref)
 • maandag 14 juli – Pompeya (ref)
 • maandag 14 juli – Sapphire Slows (ref)
 • maandag 14 juli – Son Lux (ref)
 • dinsdag 15 juli – Dans Dans (ref)
 • dinsdag 15 juli – His Golden Messenger (ref, ref)
 • dinsdag 15 juli – Joe Kickass (ref)
 • dinsdag 15 juli – Jonwayne (ref)
 • dinsdag 15 juli – (DJ) Kutmah (ref)
 • dinsdag 15 juli – Mevrouw Tamara (ref)
 • dinsdag 15 juli – Mighty Oaks (ref)
 • dinsdag 15 juli – San Fermin (ref)
 • dinsdag 15 juli – The Bots (ref)
 • woensdag 16 juli – Heymoonshaker (ref)
 • woensdag 16 juli – Mountain States (ref)
 • woensdag 16 juli – Songs of Aran (ref)
 • woensdag 16 juli – Give It Dub: met BeeVee, Hi5ghost, Badklaat, DBS, MC Brown Sugar (ref)
 • donderdag 17 juli – Bells of Youth (ref)
 • donderdag 17 juli – Jaakko Eino Kalevi (ref)
 • donderdag 17 juli – Koenigleopold (ref)
 • donderdag 17 juli – Mdou Moctar (ref)
 • donderdag 17 juli – Thomas Azier (ref)
 • donderdag 17 juli – Planet Rose: met Reeko + Qindek + DJ Pure (ref)
 • vrijdag 18 juli – Daniel Norgren (ref)
 • vrijdag 18 juli – David Douglas (ref)
 • vrijdag 18 juli – Falco Benz (ref)
 • vrijdag 18 juli – Larry Gus (ref)
 • vrijdag 18 juli – Medicine Maze (16:45) (ref)
 • vrijdag 18 juli – Orange Maplewood (ref)
 • vrijdag 18 juli – Shaking Godspeed (ref)
 • vrijdag 18 juli – Villa Zeno (ref)

line_separator

Daniel Norgren

Daniel Norgren komt uit Zweden. ‘Norgren speelt een mix van blues, country, gospel, jazz en rock is gezegend met een prachtige stem’, aldus de organisatie.  ‘Hij schrijft pijnlijk mooie lome bluesnummers: gebutst, gehavend en vol invloeden uit de gospel, jazz en zelfs garagerock.‘, aldus hier. Of: ‘…oude vooroorlogse blues en jazz …. en de vroege gospel- en folksongs met fragiele ballads, rauwe rockabilly en een stel echte teksten‘, aldus hier. Beetje Tom Waits, lees ik ergens. Een eenmansband, maar Norgren zal met volledige band op het Valkhof te bewonderen zijn. Was al eens eerder te vinden in Doornroosje in Nijmegen en een hoop anders clubs, en op festivals als Into The Great Wide Open, Eurosonic en Crossing Border. Hij zal ook optreden op Welcome To The Village dit jaar.  [last.fm 291k]

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=NhkF4m7AOLg&w=400]

line_separator

Falco Benz

Toetsenist Eelco Topper a.k.a Falco Benz is dol is synthesizers en beats. Analoge synth house voor cocktailparty’s, naar eigen zeggen. Stond ook wel op het podium als toetsenist bij Benny Sings, Giovanca en Kyteman’s Hiphop Orkest (3voor12) en is ook deel van het duo Knobsticker. Stond als Falco Benz dit jaar al op het Grasnapolsky-festival, was wel eens te vinden in EKKO in Utrecht en stond vorig jaar in het voorprogramma van De Jeugd van Tegenwoordig. ‘Synths, discobeats, drummachines, extreem dansbaar en ontzettend retrosexueel’, aldus de beschrijving. Klinkt best fris zo op het eerste gehoor. Op Noisey (Vice) nog een aardig een interview.  [last.fm 4k]

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/playlists/22217839″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_artwork=true” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

line_separator

Jaakko Eino Kalevi

De 29-jarige Finse Jaakko Eino Kalevi, in het ‘echte leven’ trambestuurder in Helsinki en hier op Facebook, speelt dus ‘eclectische psychedelische pop’ volgens de organisatie van het festival, al heb ik nooit echt een duidelijk beeld bij ‘eclectisch’. Een combi van genres? Zou kunnen. ‘Smelt disco, dub, jazz, new wave en funk samen tot coole psychedelische popsongs‘, lezen we in de beschrijving. Of: ‘Kalevia mengt psychedelische electronica, dub en jazz tot een dromerige substantie met een Scandinavische afdronk‘, aldus Kicking the Habit, en de songs zijn ‘een verleidelijke verbastering van Peaking Lights of Ariel Pink. 3voor12 zoekt ook naar een beschrijving van de sound: ‘Dreamdisco? Met flarden Italiaanse horrorsoundtrack? Maar dan wel met een koude cocktail als drankje?‘. Of: ‘de lome broer van Palmbomen en Washed Out‘, aldus René Passet. Lekker vaag dus. Kalevi mocht eerder dit jaar op Eurosonic staan en The Guardian riep ‘m vandaag uit tot ‘band van de dag’. [last.fm 74k]

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=HT6dDiQBPPI&w=400]

line_separator

Koenigleopold

Stond ook al op Eurosonic eerder dit jaar, blijkbaar een prima kweekvijver voor het Valkhof Festival :-). Dit Weense duo, Luke Koning en Leo Riegler, heeft volgens Worm ‘een stijl die moeilijk te omschrijven is. Het is komedie waardoor het schaamrood je op de kaken komt te staan. Het is stoere hiphop waarvan je gaat bouncen. Het is Rock ’n Roll gecombineerd met Glitch en Noise. Het is alles door elkaar, maar tegelijkertijd ook helemaal niks.‘ Lekker vaag dus. Avant-garde madness volgens de organisatie. ‘…hopt op en neer tussen avant-garde, freejazz, disco, hiphop en elektronica en de optredens van het duo bungelen tussen performance en concert’. KindaMuzik was getuige van het optreden op Eurosonic, en dan kan ik het toch niet laten om dat hier over te nemen: ‘Een non speelt voor mc, terwijl twee wellicht geflipte kunstacademiestudenten met drums en een batterij keyboards en knoppen hinkstapspringen tussen avantgarde, freejazz, disco, hiphop en house. Leo Riegler rapt dadaïstische teksten, maakt ondertussen een fles wijn soldaat en geeft duizend euro weg. De achtergrondvideo’s worden steeds schunniger, terwijl Riegler door een vocoder ”Suck my balls, suck my balls” zingt. Het absurde optreden slaat nergens op, maar dat is juist de bedoeling van het grensoverschrijdende en originele Koenig Leopold.‘ Check ook die video hieronder. [last.fm 3k]

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=Ch74FHD9cPQ&w=400]

line_separator

Larry Gus 

De Griekse producer, zanger en multi-instrumentalist Panagiotis Melidis is sinds 2006 actief als Larry Gus. En jawel, deze vent kon je ook al zien op Eurosonic dit jaar. 3voor12 was er bij: ‘Een hyperkinetische eenmansact. Een aanstekelijk, beweeglijk, dik mannetje achter zijn tafel vol elektrische apparaten en snoeren.  Heerlijke vent om naar te kijken, innovatieve muziek. Larry Gus heeft echt een eigen stijl, al zou je hem in een hokje kunnen plaatsen als kruising tussen Matthew Dear, Animal Collective en Dan Deacon.Last.fm heeft het over ‘chaotic live perfomances, incorporating live looping techniques in an improvised pop manner.‘ Mooi toch? ADHD seventiesbeats, aldus de organisatie. ‘Larry Gus gaat vol voor beats, grooves, jaren ‘70 psychedelica en samples.’ Ook nog te zien op Best Kept Secret en Motel Mozaique [last.fm 66k]

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=zbjms0Jj_D8&w=400]

line_separator

The Limiñanas

Lo-fi garagepop en Franse pop. uit Frankrijk. Lio and Marie Limiñana begonnen in 2009 met z’n tweetjes, maar inmiddels zijn ze met z’n vijven. Volgens Last.fm zit het ergens in de hoek van psychedelische muziek, shoegaze en yé-yé. Mooi beschreven ook: ‘With hazy, reverb-laden hooks, combined at times with noisy distortion, and fronted by effortlessly cool vocals, reminiscent of Serge Gainsbourg and Brigitte Bardot, the band is at once timeless and quintessentially French.‘ En jawel, ook deze band stond op Eurosonic (en EKKO). Zou Robert Meijerink die bands een package deal hebben aangeboden of zo? 3voor12 schreef: ‘…een heerlijke fuzzy sound, ergens tussen Velvet Underground en Serge Gainsbourg. Een beetje wat Stereolab ook al eens deed, maar dan net wat rauwer en stoerder.’ Labelgenoten van Jacco Gardner trouwens. Zie ook een bio en nog een bio[last.fm 226k]

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=UW_xoZYTAso&w=400]

line_separator

Mighty Oaks

Mighty Oaks is een folkproject van Claudio Donzelli and Ian Hooper met een standplaats in Berlijn (al komen de leden uit Duitsland, Amerika, Italië en Engeland). Stonden ook op Eurosonic  dit jaar  en vorig jaar waren ze op Crossing Border te vinden in Enschede en Den Haag (hier een 3voor12 verslag). Voordat ze naar Nijmegen komen staan ze in mei nog in Paradiso en in juni op het Naked Song Festival in Eindhoven. Muzikaal gezien is het energieke indiefolk met een geur van Mumford & Sons, maar ze rocken wat harder aldus 3voor12. Het debuutalbum zal vandaag uitkomen trouwens.  [last.fm 77k]

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=wqzlJb7hTsc&w=400]

line_separator

San Fermin

Aha. San Fermin tourt dus op dit moment met Son Lux, ook op het festival. Geesteskind van Ellis Ludwig-Leone uit Brooklyn, New York met maar liefst acht bandleden. Genre: barok- of kamerpop verweven met post-rock en met een klassieke inslag. Of zoiets. ‘Uitgesponnen songs‘, aldus de organisatie van het Valkhof Festival. Zie ook De krenten uit de pop over het debuutalbum. Mooie muziek wel. Doet me wel wat denken aan Get Well Soon ook. Of denk aan Sufjan Stevens en Decemberists aldus de organisatie. De band staat op 9 mei ook op London Calling trouwens.  [last.fm 288k]

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=Ld81Y6Em3NM&w=400]

line_separator

Say Yes Dog

De drie leden van Say Yes Dog komt uit Luxemburg en Berlijn, maar hebben als standplaats Den Haag waar ze elkaar ontmoet hebben tijdens hun studie op het Haags Koninklijk Conservatorium. Ze maken synthpop/house/disco.  Of volgens ongekendtalent.nl: ‘Fusing electronic synths and beats with acoustic/found sounds, adding a voice to all that, these boys stay fresh.‘ Denk The Whitest Boy Alive en Phoenix, aldus de organisatie van het Valkhof Festival. Hier wordt het beschreven als een ‘eigen mix van electronische synths en beats met een akoestische  sound, denk daarbij aan Fink, Miike Snow en James Blake.’ De band stond vorig jaar o.a. in het voorprogramma van Capital Cities in de Melkweg en begin dit jaar op… juist, Eurosonic Noorderslag.  [last.fm 8k]

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=ULsQ2LayqVE&w=400]

line_separator

Son Lux

Son Lux is Ryan Lott uit New York, die zijn debuut uitbracht in 2008 (At War with Walls & Mazes) en nu lichtelijk lijkt door te breken met zijn derde album Lanterns. Volgens de beschrijving bij het optreden in Merleyn (Doornroosje) eerder dit jaar: ‘Gedreven pop in combinatie met orkestrale elektronica, spookachtig minimalisme, tegendraadse arrangementen en natuurlijk Lott’s breekbare stem‘. In de beschrijving van het optreden in Rotown: ‘Muzikaal ligt Son Lux in het verlengde van The Age Of Adz, oftewel het behoorlijk eigenzinnige laatste album van Sufjan Stevens. Laag voor laag bouwt hij zijn bevlogen popliedjes op met maffe ritmes, orkestrale arrangementen en een weelde aan tegendraadse geluiden.‘ Hier trouwens nog een aardig concertverslag door MotherLoveMusic, waaruit blijkt dat het materiaal live anders gespeeld kan worden. Op zondag 25 mei is Son Lux ook nog te zien in Amsterdam, in de Tolhuistuin. [last.fm 1168k]

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=TkLT5krv_6c&w=400]

line_separator

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=oASPGbcCMb0]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *