The Road To Roadburn 2014 (4)

Poster-RB14-650Met het blokkenschema van Roadburn in de hand een route proberen uit te vogelen voor het festival dat morgen in Tilburg begint aan een drie/vierdaagse marathon van bands met smerige gitaren. Onmogelijk. De dichtheid van goede bands is uitzonderlijk hoog, waardoor overlappingen in het schema onvermijdelijk gaan zorgen voor pijnlijke keuzes. Nu ik een iets helderder beeld heb van het programma, hieronder nog wat aanbevelingen. Na deel een, twee en drie, nu echt het laatste deel van de voorpret.

En hoe ziet de route er dan ongeveer uit?

Op donderdag: Locrian, Seirom en/of Beastmilk, Napalm Death, Nothing (maar dat overlapt helaas), misschien Corrections House dan, True Widow (of Anciients, maar die staat later deze maand ook in Doornroosje) en dan Bong, met als reserve Freedom Hawk.

Op vrijdag starten we maar eens met Magma, dan The Body, waarna er hopelijk nog wat plek is in de kleine zaal voor Nicklas Barker & Rein Fiske en/of anders Änglagård en ondertussen mis je dan ook nog de oude pschedelische folkers Comus (lastig lastig), dan Goblin, even binnenhoppen wellicht bij Trettioåriga Krige, dan Sula Bassana die het waarschijnlijk wint van Candlemass en dan staan Papir, Opeth, Terra Tenebrosa en Elephant 9 & Rein Fiske zo ongeveer tegelijk te spelen, dus dat zien we dan wel weer. En dan de metaldisco.

Op zaterdag moeten we al aardig brak zijn, met E-Musik Gruppe Lux Ohr kunnen we verder dromen, maar je moet er net voor in de stemming zijn. Circle als reserve, of toch Atlantis of toch maar Windhand, maar misschien ook niet, want zeker op tijd naar Papir, stukje Yob misschien, en dan kiezen tussen Tribulation of Old Man Gloom, maar waarschijnlijker is Carlton Melton (niet te doen, dit soort keuzes maken), dan Loop, dat ook weer overlapt met Inter Arma die ik ook graag wil zien, en als afsluiter Harsh Toke. Of toch Glitter Wizard? Moeilijk moeilijk.
Have fun!

Zie ook: het blokkenschema voor het festival (ref)
Spotify: thursday / friday – curated / friday – other / saturday / thu+fri+sat
Meer voorbeschouwingen van KindaMuzik: Bas en Martijn, 3voor12, en vijf favorieten via Incubate.
line_separator

Nothing
Europees debuut van deze Amerikaanse band, die shoegaze brengt zoals My Bloody Valentine, met misschien nog meer melodie. Liefdesliedjes verpakt in een donkere wolk van noise. Denk ook Sonic Youth, Jesu, Slowdive.
* Donderdag 10 april, patronaat, 19:30-20:30 *

line_separator

Corrections House

Bestaat uit Mike IX Williams (Eyehategod), Scott Kelly (Neurosis), Bruce Lamont (Yakuza) en Sanford Parker (Minsk) en  ‘Minister of Propaganda’ Seward Fairbury. Volgens Caleidoscope: ‘Ze brengen gevarieerde zang en spoken word gecombineerd met felle muziek die ergens tussen industrial, noise, metal, postrock, stoner, avant-garde en experimentele muziek uitkomt. De ene keer weten ze met brute kracht de adrenalinewaarden tot grote hoogtes te laten stijgen, maar op andere momenten weten ze je volledig in te pakken met een complexe mix van stijlen. Daarnaast brengen ze op filmische wijze ook fijne rustpunten aan.‘ Denk aan  Ministry, Killing Joke, Wire, My Dying Bride, Swans, Skinny Puppy en God, aldus dezelfde bron.
* Donderdag, 10 april, main stage, 20:15-21:30 *

line_separator

The Body
Extreem lompe doom, sludge noise. Zwaar, donker, verontrustend. De Amerikaanse band bestaat maar uit twee leden, Chip King op gitaar en – ehm – vocalen, en
Lee Buford op drums. Een van de twee zou vliegangst hebben waardoor ze met de boot de oversteek naar Europa hebben gemaakt (ref).
* Vrijdag 11 april, het patronaat, 17:10-18:10 *

line_separator

Goblin
Meesters in horrorsoundtracks deze Italiaanse band, persoonlijk uitgekozen door Mikael Åkerfeldt voor zijn gecureerde dag. Denk aan progrock/symfonische rock. Formeel opgericht in 1975, maar tussen ’78 en ’82 viel de groep uit elkaar. Pas in 2009 was de groep weer eens live te bewonderen, in 2013 weer met originele leden Claudio Simonetti, Maurizio Guarini and Massimo Morante. Simonetti’s Goblin op Roadburn schijnt dan weer te zijn met Simonetti en leden van de Goblin covergroup Deamonia.
* Vrijdag 11 april, main stage, 19:30-21:00 *

line_separator

Sula Bassana
Dave Schmidt aka Sula Bassana, majestueuze psychedelische muziek met een krautrock vibe. Het optreden is het eerste optreden van de Duitser met een echte band (bestaan er ook onechte bands dan?). Shmidt is (co-)founder van Liquid Visions, Zone Six en  Weltraumstaunen, bracht diverse solo-albums uit en speelde verder in Krautzone, Sudstern 44, Interkosmos en Electric Moon, en jamde verder op het podium met tig andere bands. Actief mannetje. Op de Afterburner zal hij ook met Papir als The Papermoon Sessions optreden (Electric Moon).
* Vrijdag 11 april, het patronaat, 21:40-23:00 *

line_separator

Inter Arma
Soms zijn die fantastische beschrijvingen van het festival zelf genoeg: ‘They then introduce truly hellish sounding occult doom followed by caustic, repetitive noise rock in the vein of Unsane. They continue with epic, abrasive, majestic doom with vintage Gibby Haynes-style menacing vocals into another foreboding acoustic track and cap the album off with the title track, a noisy, doomy, mathy, blackened rock and roll experience that is rippling with evil and menace.‘ Een aantrekkelijk brute mix van stijlen dus, die deze Amerikanen op het podium brengen. Sludge, drone, noise, (post)blackmetal. Like.
* Zaterdag 12 april, green room, 22:40-23:30 *

line_separator

Roadburn-2014-Nothing

Roadburn-2014-Corrections-House

Roadburn-2014-The-Body

Roadburn-2014-Goblin

sula-bassana-roadburn

Roadburn-2014-Inter-Arma

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s