Geluisterd: Antillectual – Perspectives & Objectives

Antillectual-Perspectives_and_Objectives_200Dat gaat niet helemaal lekker. Ik wilde al langer een stapeltje oudere albums bespreken maar ik werd afgeleid door andere zaken en had ondertussen ook nog eens te maken met soort writer’s block. Daarbij is oud werk al snel echt oud nieuws tegenwoordig en maak ik mezelf ook nog eens schuldig aan die ontembare honger naar nieuw materiaal. Niet te moeilijk doen, heb ik met mezelf afgesproken. Dan eerst maar een oudje en dan mag je daarna weer recenter werk beschrijven. Antillectual verdient het ook wel om nog opgepakt te worden. De band heeft de roots in mijn eigen stad Nijmegen en is een gerespecteerd exportproduct door de vele optredens in het buitenland. Zo stonden ze met hun melodische hardcore en emo- of skatepunk en sociaal betrokken teksten al in het voorprogramma van Bad Religion, NOFX, Propagandhi en Rise Against.

Met Perspectives & Objectives kruipt de band nog wat verder in de melodieuze hoek en dat heeft niet altijd de kracht en de aanstekelijkheid van eerder werk, zoals op het vorige Start From Scratch!. “With Gaga on Our Side”, “Pink Print” en “Future History” vallen bijvoorbeeld op door onopvallendheid, maar “Work Horses Vs. Show Ponies” en “Mother Inferior” hebben wel die punch en opwinding. “Welcome To Le Jungle” is lekker uptempo maar mist dan weer een een pakkende melodielijn. Dat heeft “Bullies” juist wel en dat had een mooi ingetogen nummer kunnen zijn als het wat minder dichtgesmeerd was geweest met het standaard-punkgitaargeschut. Zo had ik ook “Books” ook liever met veel meer piano gehoord want het ingetogen nummer pakt hier een mooie en bijna gevoelige lijn. Antillectual lijkt op dit album wat zoekende naar de juiste balans tussen kracht en melodie. Het is me te veel als een Japanse auto. Het is degelijk, het maakt vele meters, het zal nooit verzaken, maar echt heel spannend wordt het ook weer niet.

Dit bericht is ook verschenen op File Under.

[spotify id=”spotify:album:4CnnBl2oUFdqwEHKZ4PPfK” width=”300″ height=”380″ /]

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=qIGRAPWpNFw&w=450]