Eindhoven Psych Lab 2014 – vooruitblik

eindhoven-psych-lab-2014-posterWe worden verwend in Nederland met mooie festivals. Nieuwe of gevestigde muzikale pareltjes uit de alternatieve hoek zijn al lang niet meer voorbehouden aan festivals als Lowlands. Steeds minder zelfs. Er is genoeg te vinden voor muziekminnend Nederland met een goede smaak. Of het nu Eurosonic is, Incubate, Le Guess Who?, het Valkhof Festival, Into The Great Wide Open, London Calling, of Motel Mozaique. Of pak het nieuwere Grasnapolsky, Best Kept Secret of Lowlands spin-off Down The Rabbit Hole. We ruilden ooit Pinkpop in voor Werchter voor de grotere namen, maar het aandeel bands op (de zoveelste) herhaling is wel erg groot dit jaar voor mijn gevoel. Het is maar waar je op zoek bent. Er is dus genoeg keuze in ons land, al is je portemonnee het daar niet altijd mee eens. Al een tijdje keek ik likkebaardend naar de line-up van het nieuwe Eindhoven Psych Lab, en vond het goed genoeg om daar mijn geld eens op te zetten.

Geen Werchter voor mij dit jaar dus. Al ingeruild voor het Tilburgse Roadburn-festival in april, dat met hun niche programmering mijn honger ruimschoots deed stillen. De honger naar specifieke bands die ik de laatste jaren steeds fijner ben gaan vinden. Het nieuwe Eindhoven Psych Lab lijkt er qua opzet wel een beetje op. Specifiek gericht op psychedelische muziek en twee dagen lang de betere bands in dat genre. En het trok me wat meer dan b.v. Down The Rabbit Hole, dat wel een aardig programma heeft maar misschien niet genoeg om mijn maag dan ook echt drie dagen lang gevuld te houden. Net zoals op Roadburn is het percentage interessante bands op het Pysch Lab naar mijn smaak erg hoog. Misschien toevallig of niet, maar Roadburn begon ook ooit zo in de Effenaar. En Walter ‘Roadburn’ Hoeijmakers draait ook plaatjes op dit nieuwe festival. Verder wordt het lekker internationaal, er zijn al bezoekers geregistreerd uit België, Duitsland, Frankrijk, Engeland, Ierland, Zwitserland, Italië, Spanje, Griekenland, Denemarken, Zweden, Finland, Hongarije, Litouwen, Rusland, USA, Canada, Chili, Brazilië en Japan. Als het dus dezelfde sfeer uitademt als Roadburn, dan kan dit niet mis gaan. Ik ben in mijn midlifecrisis belandt en ga op zoek naar nieuwe avonturen. Zoiets.

Eindhoven Psych Lab ‘showcase the futuristic sights and sounds of the modern psychedelic condition‘ aldus de website. ‘It will be a celebration of 2014’s buoyant global psychedelic underground, set in this historic creative context. It will explore psychedelia in its most trance inducing and progressive form, via the mediums of visual art, design, science and of course: music.‘  Bands als Teath of the SeaWooden Shjips, Föllakzoid, Disappears, MugstarSuuns, Hookworms, Pink Mountaintops, Radar Men From The Moon, The Growlers, Elephant Stone en Cosmonauts zullen optreden, maar er zullen ook films en documentaires draaien die door Natlab / Plaza Futura worden verzorgd, er zal er een expo zijn in Onomatopee op 5 minuten loopafstand van de Effenaar, en niet geheel onbelangrijk: speciaalbiertjes van de Eindhovense brouwer Van Moll. Eindhoven Psych Lab wordt gepresenteerd door de Effenaar in samenwerking met Liverpool Festival of Psychedelia.

Het programma van vrijdag 6 juni (5:00 pm – 2:30 am).
Het programma van zaterdag 7 juni (2:00 pm – 2:30 am).

Hieronder wat willekeurige tips of check hier nog wat tips via Le Guess Who?

line_separator

Mugstar [UK]

Kraut/psych/space/noise-rock uit Engeland in de lijn van Oneida, Sonic Youth, Neu! en Hawkwind, actief sinds 20013. Feitje: de band nam ooit de allerlaatste Peel Session op met wijlen John Peel. Stond eerder op Le Guess Who? in 2011 en Incubate in 2009.

line_separator

Teeth of the Sea [UK]

Stond in 2013 op Roadburn en Incubate. Psychedelische (post-)rock en electronica met zelfbenoemde invloeden als Morricone, Eno, Delia Derbyshire, Goblin, en the Butthole Surfers.

line_separator

Suuns [CAN]

Deze Canadese band is inmiddels een relatief bekende band in Nederland, met optredens o.a. op Lowlands 2011, Le Guess Who? in 2011 en 2012, en Best Kept Secret 2013. En in diverse clubs, zoals Doornroosje in 2013. Denk aan een mix van krautrock, shoegaze/noise en elektronica. Over de show in Doornroosje schreef ik: ‘Soms echt vervreemdend en lastig te volgen, maar meestal intrigerend. Bij vlagen treiterend langzaam of pikdonker met een knappe spanningsboog naar opbloeiende nummers en/of stukken die zowel dansbaar kunnen zijn of subtiel uit de bocht kunnen vliegen. Eigenwijze electronica, drukkende beats, dromerige en wat monotome zang,  krautrock, psychedelische muziek, kietelende of schurende gitaren; Suuns heeft een aardig gevoel voor afwisseling, al hoor je dat er niet altijd aan af.

line_separator

Radar Men From The Moon [NL]

‘Gewoon’ uit Eindhoven, maar daarom niet minder een verdiend plekje op het festival. Zag ik in april in Doornroosje (voorprogramma Sleepy Sun). Instrumentale spacerock met een geweldige drive en groove. Om je naar de maan te schieten. En weer terug.

line_separator

Hookworms [UK]

Volgens mij het eerste optreden in Nederland van deze (neo-)psychedelische noiserockers uit Leeds/Halifax, Engeland. Wordt wel vergeleken met Hawkind/Wooden Shjips/Spacemen 3/Psychic Ills met flarden Primal Scream/Black Flag; psychedelische muziek met shoegaze/postpunk randje.. De band bracht in 2013 debuutplaat “Pearl Mystic” uit (na een reeks EP’s/singles geloof ik) dat bij ondergetekende vorig jaar onterecht ondergesneeuwd werd door een hoop andere releases. Drowned in Sound gaf gewoon een tien. Triple AAA review bij Kicking the Habit. Voor de verandering ook weer eens met zang, namelijk van MJ (nee, niet die).

line_separator

Elephant Stone [CAN]

Net zoals Suuns uit Canada, opgericht in 2009 door sitarist/bassist Rishi Dhir. Psychedelische hindie-poprock & garagerock met sixties-sound. Denk ook: Temples, Allah-Las, The Growlers, Fool’s Gold. Hier en daar wat zoetjes, maar goed. Tourde met bevriende bands als The Black Angels en Brian Jonestown Massacre. De band stond vorig jaar al in diverse zalen in Nederland (als voorprogramma van Allah-Las in Doornroosje bijvoorbeeld) en Into the Great Wide Open. Staat ook op Best Kept Secret 2014. Zie ook bij 2 Meter Sessies uit 2013.

line_separator

The Oscillation [UK]

Geesteskind van Demian Castellanos (zang, gitaar) aangevuld door Tom Relleen op bas en Valentina Magaletti op drums. Psychedelische rock & moderne kraut met een rand (Britse) punk of shoegaze. Can, Pink Floyd and Spacemen 3 worden als invloed genoemd, maar ook Suicide, Stooges, MBV, Slowdive, Harvey, Loop, The Cure, Talk Talk, ennogveelmeer eigenlijk volgens hun Facebookpagina. Stonden eerder op Incubate 2011 en een paar clubshows in Nederland.

line_separator

Dans Dans [B]

Uit België, dus vanzelfsprekend sympathiek. Ook geboekt voor Valkhof Festival in Nijmegen dit jaar en Into The Great Wide Open, maar stonden al eerder op diverse plekken en Pukkelpop (2013) en Eurosonic (2014). Garagejazz, psychedelische blues en extatische noir soundtracks tot spacey rock-‘n-roll. Spelen live ook wel nummers van Sun Ra, Nick Drake, Sonny Rollins, Tom Waits en Ennio Morricone. In hun eigen stijl dan natuurlijk.

line_separator

En nog veel meer leuks eigenlijk:

2 Reacties op “Eindhoven Psych Lab 2014 – vooruitblik”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s