Gezien: Music Meeting 2014, Nijmegen (sfeerverslagje)

DSC07082-200Afgelopen weekend werd in Park Brakkenstein in Nijmegen voor de dertigste keer het internationale muziekfestival Music Meeting gehouden. ‘Music Meeting introduceert hoogwaardige muziek uit alle windstreken die zelden of niet live te horen is in Nederland en Europa. Hierin initieert en ondersteunt het festival grensverleggende projecten van nieuw en onontdekt of onderbelicht talent‘, aldus de website van het festival. Vroeger werd het festival gehouden in Concertgebouw de Vereeniging en Stadsschouwburg Nijmegen, maar sinds 2004 is het in Park Brakkenstein en sinds 2006 vindt het tijdens het Pinksterweekend plaats. Ik kom er nog wel eens, maar heb er nog nooit over geschreven op mijn blog hier. Toch leuk voor het plakboek. Ik had een dagkaartje (het was meer een polsbandje trouwens) gewonnen via QVNijmegen (waarvoor nog dank!) zodat ik op de maandag, tussen de buien door, het prachtpark kon bezoeken. Hieronder een overzicht van wat ik heb gezien, met beschrijvingen uit het boekje en mijn eigen foto’s en video’s.

Hier al mijn foto’s.
Hier nog een verslag van 3voor12 van deze derde dag van de Music Meeting.

line_separator
Soul’Afrique – Van Kemenade, Faku, Mnisi, Mhlanga & band
Nederlands/Zuid-Afrikaans verbond met Paul van Kemenade (sax) en gitarist Louis Mhlanga.

Altsaxofonist en Boy Edgar Prijs-winnaar Paul van Kemenade onderhoudt al lang een warme band met ‘jazzland’ Zuid-Afrika. In 1994 – net nadat Mandela president was geworden – toerde hij met gereputeerde musici: trompettist Fezile ‘Feya’ Faku, tenorsaxofonist Sydney Mnisi en gitarist/zanger Louis Mhlanga. Ook in de jaren erna bleven ze incidenteel samenspelen en maakte twee cd’s samen, waarop Zuid-Afrikaanse kwela samensmelt met jazz. Veel jazz. In het project Soul ‘Afrique komen ze opnieuw samen, aangevuld met de muzikanten uit Paul van Kemenades eigen kwintet: Wiro Mahieu (bas), Pieter Bast (drums), Louk Boudesteijn (trombone) en Rein Godefroy (toetsen). (bron)

DSC07062

line_separator
Julia Hülsmann & Theo Bleckmann & Hayden Chisholm & Moritz Baumgärtner
Europese jazz met literaire inspiratiebronnen.

De Berlijnse Hülsmann is momenteel één van de meest opmerkelijke talenten van de Europese jazz piano en als zodanig dit jaar ‘Improviser in Residence’ bij het avontuurlijke Duitse festival Moers, waarmee de Music Meeting al jarenlang intensief samenwerkt. Teksten van Emily Dickinson en Margaret Atwood vormen een belangrijk uitgangspunt voor dit nieuwe project van Hülsmann. Samen met zanger en componist Theo Bleckmann (over wie The New York Times noteerde: “Inventive instinct and assiduous musicality”), de Nieuw-Zeelandse saxofonist en componist Hayden Chisholm en impro-drummer Moritz Baumgärtner is dit een line up die nieuwsgierig maakt. (bron)

DSC07075

DSC07082

line_separator

Christine Salem
Opzwepende slavenmuziek als feest der bevrijding

Maloya is de muziek die wordt gemaakt door de creoolse afstammelingen van slaven die ooit de suikerplantages van het eiland La Réunion in de Indische Oceaan bewerkten. Hoewel het tijdperk van de slavernij inmiddels ver achter ons ligt, was deze opzwepende combinatie van vraag- en antwoordzang, voortgestuwd door beukende ritmes, amper dertig jaar geleden nog streng verboden. In de voetsporen van pionier Danyel Waro, die de maloya als eerste wereldwijde bekendheid gaf, treedt nu zangeres Christine Salem aan om samen met haar percussionisten en haar onwaarschijnlijk diep reikende alt de fakkel over te nemen. (bron)

DSC07092

 line_separator

Next Generation

In samenwerking met De Lindenberg, begeleider Martijn Roselaar. Jong, aanstormend talent van de pop- en rockschool van de Lindenberg staat traditiegetrouw ook dit jaar weer op het Music Meeting INTRO podium, steeds meer met eigen werk en originele bewerkingen. Een aantal van hen zal volgend jaar aan een muziekvakopleiding studeren. (bron)

DSC07107

line_separator

Letieres Leite & Rumpilezz

Mini-concert met Letieres Leite & bandleden van Orkestra Rumpilezz voorafgaand aan concert Apollo. Orkestra Rumpilezz is een veelvuldig bekroond percussie- en blazersorkest uit Brazilië, opgericht in 2006 door musicus en arrangeur Letieres Leite. Leite studeerde aan de conservatoria van Bahia en Wenen en werkte samen met Joshua Redman, Gilberto Gil en Lenine. Jarenlang speelde Leite in de band van de bekende axé-zangeres Ivete Sangalo. Met Orkestra Rumpilez staan de Afro-Braziliaanse muziekculturen van de Braziliaanse deelstaat Bahia centraal. Leite combineert deze tradities met hedendaagse jazzinvloeden. Opzwepend en virtuoos bewijst Rumpilezz de rijkdom van de Braziliaanse muziek, met het idioom van de jazz. (bron)

DSC07113

DSC07112

line_separator

 

Julia Hülsmann & Theo Bleckmann

Interview en duo-concert met Julia Hülsmann en Theo Bleckmann na afloop van concert Apollo. De Berlijnse Hülsmann is momenteel één van de meest opmerkelijke talenten van de Europese jazz piano en als zodanig dit jaar ‘Improviser in Residence’ bij het avontuurlijke Duitse festival Moers, waarmee de Music Meeting al jarenlang intensief samenwerkt. Teksten van Emily Dickinson en Margaret Atwood vormen een belangrijk uitgangspunt voor dit nieuwe project van Hülsmann. (bron)

DSC07124

line_separator

Kayhan Kalhor & Erdal Erzincan met Ali Bahrami Fard
Bedwelmend snarenspel uit het Midden-Oosten.

Kayhan Kalhor uit Iran, virtuoos op de kemancheh, is altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen. Met baglamaspeler Erdal Erzincan uit Turkije verkende hij de raakvlakken tussen twee klassieke tradities, de Perzische en de Ottomaanse. Begeleid door Ali Bahrami Fard, bespeler van een basvariant van de santur, gaf Kalhor de ijle Perzische muziek een warmer timbre, dankzij de speciaal voor hem ontwikkelde shah-kaman, een instrument dat zich tot de kemancheh verhoudt als de cello tot de viool. Speciaal voor de Music Meeting worden beide klankwerelden samengevoegd tot een palet dat reikt van diepe sonoriteit tot lichtvoetig getwinkel. (bron)

DSC07129

line_separator

DSC07103

DSC07085

DSC07101

DSC07102

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s