Nieuw album en optredens Faith No More in 2015

FNM2014-iconJawel, het is nog niet voorbij met Faith No More. Integendeel. De geruchten gingen al wat langer en er werden al wat nieuwe songs live gespeeld, maar nu is het toch echt feitelijk waar: Faith No More komt met een nieuw album. Het zevende album – de eerste in bijna achttien jaar – zal uitkomen in april 2015 (correctie: mei 2015 – 26/01).

Faith No More was ‘reunited‘ als Faith No More 2.0 (the second coming) in 2009, en dat was voor ondergetekende al een geschenk uit de hemel, want ik had de band nog nooit live gezien. En het was verdorie nog wel een van mijn favoriete bands uit de jaren negentig. Na een pauze van dik elf jaar keerde de band op 10 juni 2009 weer terug op het podium in Londen (Brixton Academy). Op 22 juni van dat jaar stond ik dan eindelijk eens zelf oog in oog met de band (op een mooi plekkie voor het podium) in Frankfurt in de Jahrhunderthalle (setlist). Briljant was dat. Ik had er een flinke treinreis plus hotelovernachting voor over gehad. Ook mooi: ik zag ze dat jaar ook op Lowlands, weliswaar met een wat korte set, maar dat was toch ook een historisch fijn terugzien. In 2010 werd er nog een aardige tour gedaan in verschillende werelddelen en een aantal in Europa (o.a. Dour). In 2011 waren er maar vier optredens (Argentinië, Uruguay, Chili, Brazilië). In 2012 was de laatste reeks van negen optredens in Europa (niet in Nederland), waaronder de afsluiter op 10 juli, opnieuw in Brixton Academy in Londen, waar ze ook gestart waren in 2009.

En toen was het stil. Een definitief afscheid was er niet genomen, maar deze 2.0 reeks leek wel te zijn afgerond. Het einde van Faith No More?

FNMEn toen werden er ineens – vanuit het niets voor mijn gevoel – twee optredens aangekondigd in 2014. Op 4 juli j.l. stond de band in het Hyde Park in londen (op een festival met o.a. Black Sabbath en Soundgarden) en op 5 juli op het Open’er festival in Polen. Tjonge, da’s geen vetpot heren, maar ergens is het ook wel goed dat ze gewoon hun eigen gang gaan en de optredens pakken waar ze zin in hebben. De mannen hebben daarnaast natuurlijk ook genoeg zijprojectjes lopen… (Mike Patton met Tomahawk bijvoorbeeld).

Eerder, op 30 mei, was er ook ineens een officieel twitter-account dat aftrapte met de woorden: ‘Hey! Stay tuned for more Tweets from Twats!!! The reunion thing was fun, but now it’s time to get a little creative.’ Dat gaf al een hint naar nieuw werk. Tijdens de twee optredens in juli werden er (ook vanuit het niets eigenlijk) twee nieuwe songs gespeeld: “Motherfucker” en “Superhero”, zie ook dit artikel op FNM2.0 blog. Daarnaast was er ook al eens een nieuw nummer “Matador” gespeeld in Brazilië in 2011. Zie ook de video’s hieronder (crappy audio natuurlijk, plus spoiler alert). Ze zullen het – nemen we dan maar aan – vast wel op het nieuwe album zetten, het eerste sinds Album of the Year uit 1997. Het is dan ook alweer 23 jaar na mijlpaal Angel Dust en maar liefst 30 jaar na Faith No More-debuut We Care A Lot, toen nog met die verschrikkelijke zanger Chuck Mosley overigens.

Billy Gould (bassist) over het nieuwe album:

We’re considering doing something new. We’re not going to go into a room and bang a bunch of songs just to put something out, it has to be right. … I think we still have a lot of potential to do really good things, and I think our heads, musically speaking, are in a really good space. – Classic Rock magazine, via FNM2.0

En in het betreffende artikel in Rolling Stone staat o.a. dat de band al anderhalf jaar rondliep met het idee een nieuwe plaat te maken. Het album heeft nog geen naam en ze zouden er al ver mee zijn. Billy Gould heeft er de hele zomer aan gewerkt.

I think what we’re doing reflects where we’ve gone since we made our last record as Faith No More. I think this kicks things up a notch. And I think there’s parts that are very powerful and there’s parts that have a lot of “space.” Everything we do, with our chemistry, the way we play; it’s always going to sound like us. It’s just what we do, that makes us feel good. Hopefully it doesn’t sound like a bunch of 50-year-old men… which we are!

Eerste single “Motherfucker” is een seven-inch en komt op 28 november uit in een gelimiteerde oplage van 5000 als onderdeel van ‘Record Store Day’s Black Friday‘ (alleen in Amerika dan neem ik aan). Op kant B een remix door J.G. Thirlwell.

Opwindend nieuws allemaal? Jazeker. Want naast het nieuwe album staan er ook al optredens gepland in Australië (Soundwave) en er is sprake van een flinke tour in de US rondom de release van het album. Zijn ze mooi op tijd terug voor de festivals in de zomer in Europa. Het lijkt me toch wel erg tof om de band nog een keer te zien. Met nieuw materiaal.

Exciting!

Tour 2015:

Feb 17, Studio Coast, Tokyo, Japan (added 01/10)
Feb 18, Studio Coast, Tokyo, Japan (added 01/10)
Feb 21, Soundwave, Adelaide, Australia
Feb 22, Soundwave, Melbourne, Australia
Feb 28, Soundwave, Sydney, Australia
March 1, Soundwave, Brisbane, Australia
March 3, Auckland, NZ (added 17/09)

Apr 15 Vancouver, British Columbia – PNE Forum (added 26/01)
Apr 16 Seattle, WA – Paramount Theater (added 26/01)
Apr 17 Portland, OR – Keller Auditorium (added 26/01)
Apr 19-20 San Francisco, CA – Warfield (added 26/01)
Apr 23-24 Los Angeles, CA – The Wiltern (added 26/01)
Apr 25 Santa Ana, CA – The Observatory (added 26/01)
Apr 07 Chicago, IL – Concord Music Hall (added 26/01)
Apr 08 Detroit, MI – The Fillmore (added 26/01)
Apr 09 Toronto, Ontario – Sony Centre for the Performing Arts (added 26/01)
Apr 11 Boston, MA – Orpheum Theatre (added 26/01)
Apr 13-14 New York, NY – Webster Hall (added 26/01)
Apr 15 Philadelphia, PA – Electric Factory (added 26/01)

May 29, Grüne Hölle Rock, Nürburgring, DE (added 05/11)
May 31, Rockavaria, Olympiapark München, DE (added 05/11)
June 2, Sonisphere, Milan, IT (added 20/01)
June 4, Rock in Vienna – Donauinsel Wien, AT (added 05/11)

June 5, Rock For People Festival, Hradec Kralove, CZ (added 22/01)
June 6, Zitadelle, Berlin, DE (added 18/02)
June 8, Tauron Arena, Krakow, PL (added 18/02)
June 12, Pinkpop, Landgraaf, NL (added 26/01)
June 13, Download, Donington, UK (added 18/11)
June 20, Hellfest, Clisson, FR (added 18/11)
June 21, Graspop Metal Meeting, BE (added 22/12)
June 23, Sporthalle, Hamburg, DE (added 18/02)
June 24-27, Provinssirock, FI (added 09/02)
June 25-27, Bråvalla Festivalm, Norrköping, SE (added 18/02)
June 28, Tinderbox, Odense, DK (added 30/01)

August 7 to August 9, Heavy Montreal, CA (added 23/01)

September 25, Rock in Rio (BR)

New songs:

“Matador”:

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=syMElQ0XJSw&w=500]

“Motherfucker”:

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/176953107″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=RTxJ7ZzkqaA&w=500]

“Superhero”

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=NKP98hDBJ8w&w=500]

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=zOmFkJVA0V4&w=500]

“Superhero” (+ Leader of Men)

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=LC0g5aQels4&w=500]

“Cone of Shame” (new!)

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=ZLTlk5tvE44&w=500]

FNM2014