Geluisterd: DNMF – DNMF

DNMF---DNMF-200De nieuwe Nederlandse verbinding DNMF is het resultaat van een boeiend chemisch experiment: gooi twee ingrediënten bij elkaar en kijk of er chemie ontstaat. Een van de uitgangsverbindingen is de tweecomponentenlijm Dead Neanderthals (DN), het bijzondere duo op sax en drums, dat in originele staat vooral freejazz en grindcore-achtige noise maakt. Rutger Zuydervelt alias Machinefabriek (MF) fungeert als basisoplossing en reagent, een ambient/drone-achtige substantie die door het toevoegen van DN spectaculaire verbindingen aangaat.

De reactie komt langzaam op gang op DNMF, alsof je in een verlaten machinefabriek zit met knetterende elektriciteitsdraden en zacht stoempende machines op de achtergrond. Of denk aan een verlaten ruimteschip in de videogame Half-Life, waarbij zich achter elke hoek een gemuteerde alien/zombie kan bevinden. Het begin zit dan ook vol spanning en suspense, met subtiele kleurverschuivingen. Daarna komt een ijzige sax opzetten die gevaarlijk doorschuurt. Het maakt het je ongemakkelijk en het trekt je uiteindelijk in een maniakale wanhoop. Vervolgens zijn er de verstilde klanken, de schuivende panelen en de krakende wind, waarna het tweede gedeelte van de reactie begint. Net zo ongemakkelijk. Duister en verlaten. De drums en de sax worden bijzonder goed ingebed in een langzaam zuigende herhaling, waarna het begint te steken en te gutsen. Het wordt luguber. Langzaamaan neemt de chaos toe. De sax begint te stomen op de achtergrond en vervolgens wordt een storm van noise en drones over ons uitgestort. In de laatste minuten zijn we getuige van een spectaculaire ontbranding. Extase in het kwadraat. Maar dan is het plotseling afgelopen en blijf je verdwaasd achter na dit heftige experiment. Maar een ding weet je zeker: dit is chemie op het hoogste niveau.

Dit bericht is ook verschenen op File Under.

[bandcamp width=400 height=208 album=678002216 size=large bgcol=ffffff linkcol=0687f5 artwork=small]

Eén antwoord op “Geluisterd: DNMF – DNMF”

Reacties zijn gesloten.