Geluisterd: sleepmakeswaves – In Today Already Walks Tomorrow

Sleepmakeswaves---In-Today-Already-Walks-Tomorrow-200Zo langzamerhand wordt het herfst, en bij die kleurrijke herfstbladeren in de ochtendmist past wat mij betreft een mistroostige of melancholische soundtrack. Het liefst met wat stevige windvlagen en een enkele stortbui. Sleepmakeswaves (officieel  ‘sleepmakeswaves’) maakte met In Today Already Walks Tomorrow zo’n album.

Nu is het al eerder dit jaar uitgekomen, maar ik was al helemaal verbaasd toen ik er achter kwam dat het origineel al in 2008 is uitgebracht in Australië. We hebben het dus over een heruitgave in deze contreien van deze EP door Monotreme, dat met ruim 37 minuten nog best maagvullend is. Inmiddels zijn Tom Binetter op gitaar en William Smith op drums vervangen door respectievelijk Otto Wicks-Green en Tim Adderley, en zijn er in Australië al weer twee volwaardige albums uitgebracht (…and so we destroyed everything uit 2011 en love of cartography uit 2014), maar toch is deze heruitgave de moeite waard. Jawel, we hebben het hier over post-rock uit het boekje, vergelijkbaar met bands als Mogwai, Explosions in the Sky en Maybeshewill, maar het is geen flauwe copycat van het genre. De band mengt het bijvoorbeeld met goed geplaatste gitaarriffs en subtiele elektronische elementen, naast wat onvermijdelijke violen. Daarnaast zijn de drums en bas goed en losjes bespeeld en prachtig ingebed in het totaalgeluid in een kristalheldere productie. Neem bijvoorbeeld “I Will Write Peace on your Wings and You Will Fly over the World”. De juiste balans wordt voortdurend gevonden. Zo zweeft het open en melodieuze “What We Cannot Speak of, Must Be Passed over in Silence” prettig door je hoofd en is “One Day You Will Teach Me to Let Go of My Fears” een bijzonder mooie ‘Beauty and the Beast’ combinatie van hard en zacht, gevoelig en grof. Naar verluidt schuiven ze op de nieuwe albums verder op naar bands als Russian Circles, And So I Watch You From Afar en 65daysofstatic, maar met dit tempo zullen we dan moeten wachten tot 2017 en 2020. Zo lang kan ik niet wachten.

File Under (smaakvolle kleurencombinaties)

Eén reactie op “Geluisterd: sleepmakeswaves – In Today Already Walks Tomorrow”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s