Geluisterd: Polar Bear – In Each And Every One

Polar-Bear---In-Each-And-Every-One-200Polar Bear is een experimentele jazzgroep rondom drummer Seb Rochford, met andere actieve muzikanten uit de Britse jazz-scène: Pete Wareham (bariton- en tenorsax), Mark Lockheart (tenorsax),  Leafcutter John (elektronica en gitaar) en Tom Herbert op contrabas. In Each And Every One is de vijfde plaat sinds het debuut uit 2003 en ook deze plaat is weer een boeiende mix van nu-/free-/post-jazz (met name door de vrije rol van de saxofoons), fragmentarische elektronica en ritmische percussie.

Dat klinkt op “Open Sea” als een soort ‘sax on the beach’: kabbelend, maar toch licht prikkelend. Alsof je luistert naar een soundtrack bij een natuurfilm over de paringsroep van walvissen. “Be Free” is dan dansbaarder, met elektronisch plakwerk als waren het de scratchers van C2C. De sax heeft vaak een vrije rol, die bijvoorbeeld op “Chotpot” leidt tot een willekeur die niet lekker vloeit. Toch komt het bij momenten fraai in harmonie zoals in “They’re All Ks and Qs Lucien”, waar meer schwung in zit en dat ook meer opbloeit door een prominentere bas. Elektronica, saxofoons, bas en drums draaien eigenlijk het hele album om elkaar heen in diverse stijlen. “Lost in Death, Pt. 2”, het beste nummer, is (net als Pt. 1) lekker laidback, en klinkt als Jaga Jazzist in een hele experimentele bui. “Malania” klinkt dan meer als een bigband met Afrikaanse ritmes tijdens een clownsact en “Life and life” bouwt filmisch op met majestueuze spanning en een kolkende ontknoping. In “Two Storms” klinken windvlagen die worden gevangen door de twee saxofoons, terwijl het laatste nummer, “Sometimes”, wat flauw doormeandert en (helaas) wegzakt in het moeras. Over het geheel is In Each And Every One een geslaagde crossover-plaat die, ondanks wat pretentieus gefröbel hier en daar, een goede balans vindt tussen experiment, sfeer en spanning.

File Under: Sax on the beach

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s