Play: album van de week (2, 2015): Fratsen – Caspar

fratsen-cvr-1114Week 2 inmiddels: deze week is Fratsen in de aanbieding met Caspar.

Fratsen, de legendarische Tukkers uit Diepenheim zijn weer terug. Omdat ze er gewoon zin in hadden. Er zit nog vuur in de vriendschap en in de muziek, en de fans zijn weer blij. Blij. Blij. Of zoals ze het zelf zeggen op het – jawel – het nieuwe album Caspar: ‘uw zooitje ongeregeld is weer terug’ (op “Zeg Nooit Nooit“). Na bijna twintig jaar weer nieuw materiaal dus. André Manuel en kornuiten zijn hun streken nog niet verleerd. Manuel is nog altijd scherp met z’n pen, de nummers voelen vertrouwd aan en blijven weer verdienstelijk hangen in ons collectief geheugen. “Vijfpoort” bijvoorbeeld: ‘ik wil sterven in dit harnas, vier met mij het vrije woord, begraaf me onder het podium, van de 1 2 3 4 Vijfpoort’. Het is Fratsen anno nu. En het zit weer allemaal in m’n hoofd…

Muts – Dorst – Snachs – Niet Alleen – Naar Buiten – P.U.N.T. – Komma – Caspar

… Borrelpraat, cynisme, somberheid en lange tenen worden op de korrel genomen. De volksaard van de Nederlander wordt vakkundig geanalyseerd en gefileerd. Dat leidt tot scherpe en humoristische observaties en absurdistische gedachtenkronkels. … Het geëngageerde Fratsen brengt een gedecideerde aanklacht tegen de kleinburgerlijkheid, overgevoeligheid, oppervlakkigheid en niet te vergeten de commercie. – KindaMuzik

… Nagenoeg de gehele nieuwe plaat wordt gespeeld waarbij er aan onwennigheid bij het publiek niets te merken is. Sterker nog, de nieuwe nummers worden net zo hard meegezongen als klassiekers ‘Pand van Janna’ en ‘Dikkop’. … 

Conclusie van de avond is dat Fratsen nog steeds een superstrakke band is. De muziek van ‘het zooitje ongeregeld’ is relevanter dan ooit… 3voor12

Fratsen 2.0 zag ik live: 2009 in Hengelo, 2013 in Diepenheim, 2014 in Nijmegen, 2014 in Hengelo (CD-presentatie)

Check de hele lijst van 2015 hier:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s