Eindhoven Psych Lab 2015: eerste namen

EPL2015De eerste namen voor Eindhoven Psych Lab zijn bekend gemaakt. Voor het festival op vrijdag 5 en zaterdag 6 juni zijn alvast de volgende bands geboekt: Black Bombaim, The Cult Of Dom Keller, Doug Tuttle, Jacco Gardner, Morgan Delt, PAUW, POW!, The Soft Moon en Teeth Of The Sea. Prima start lijkt me zo…

Het Eindhoven Psych Lab festival wordt georganiseerd in de Effenaar in (duh!) Eindhoven door de Effenaar i.s.m. Liverpool International Festival Of Psychedelia. Kaartjes zijn 50 euro (early bird, excl. 2 euro servicekosten) of 67,50 euro (normaal, excl. servicekosten).

Spotify lijstje: hierrrrr.
2014: verslag / video recap van de organisatie

line

line

Teeth Of The Sea is een goedmakertje van vorig jaar en een van die bands die ik toen ook graag had willen zien, maar ze hadden autopech. Huilen moest ik bijna. Maar dit jaar in de herkansing dus. De band stond in 2013 overigens op Roadburn en Incubate, maar dat terzijde. De band uit London heeft een hele waslijst aan invloeden zoals Morricone, Eno, Delia Derbyshire, Goblin, en de Butthole Surfers (naar eigen zeggen).  ‘They’ve arrived at an incendiary sound that marries the aural enlightenment of an avant-garde sensibility with the reckless abandon of trashy rock & roll‘, aldus hun bandcamp-pagina. Lastig te omschrijven, maar duidelijk eigenzinnig psychedelisch, zowel uitbundig als wat subtieler en sfeervol, en zowel elektronisch als met de ouderwetsche gitaar. Bijzonder lekker denk ik. Hier nog een mooi interview met gitarist/toetsenist Jimmy Martin door KindaMuzik.

line

Met The Cult Of Dom Keller uit Nottingham ben ik ook wel blij, want die band moest ik op Roadburn missen vorig jaar (tegelijk met Napalm Death en Nothing, je kan niet alles tegelijk). Genre: ‘The sounds between the sounds in your head‘, aldus Facebook. Oftewel: ‘Fuzz-laden psych-pop style from the school of bands like Spacemen 3 and the Jesus & Mary Chain.‘ Psychedelisch uiteraard, met de nodige fuzz, noise en shoegaze. Met Jason Holt op bas, die ook speelt in het aan Spacemen 3 gelieerde Spectrum (vorig jaar nog op het Psych Lab). ‘Their music can be as dreamy as Spacemen 3, as harsh as Jesus & Mary Chain or as dangerous as Brian Jonestown Massacre‘, aldus de organisatie.

line

Bestaat er zoiets als psychedelische seventies stoner? Meer melodie en pakkende riffs in elk geval met Black Bombaim uit Portugal, uiteraard overgoten met gierende effecten. ‘Their instrumental masterpieces, stacked with saxophone, tribal drumming and heavy stoner riffs sounds like Sun Ra himself came down from space to jam with the 2015 version of Cream‘, aldus het festival. Of gewoon ‘Heavy Acid 70’s’, volgens hun facebookpagina. Uiteraard instrumentaal. En uiteraard magistraal zou je bijna zeggen.

line

Het Amerikaanse The Soft Moon ‘connects the claustrophobic post punk of Joy Division and Suicide with hazy guitarrovings, distant vocals, drumcomputers and delay‘ aldus het festival. De band was al vaker in Nederland zoals op Le Guess Who?, Summer Darkness en vorig jaar op Down The Rabbit Hole. ‘Gitzwarte, industriële postpunk met af en toe wat gesmoorde kreten, en vooral veel venijnige gitaren‘, aldus 3voor12. ‘Zo donker als op plaat voelt het live niet. De darkwave-achtige krautrock is eerder warm en aanzwellend energiek, met af en toe een snerpende gitaar en echoënde kreet die het publiek bij de les houdt‘, zo schrijven ze later; ‘…een prettig vervreemdende droom‘.

line

Jacco Gardner uit Nederland met zijn zelfbenoemde ‘neo-psych baroque pop’ heeft als invloeden Syd Barrett, Curt Boettcher, Brian Wilson, The Beach Boys en The Zombies. Over zijn optreden op het Valkhof Festival 2013 schreef ik: ‘Typisch zijn de pakkende harmonieuze liedjes met de prachtige gouden melodielijnen, de kenmerkende orgelklanken en zijn zang door de holle echo.‘ Hij is bezig met een nieuwe plaat geloof ik en zijn liveband is vernieuwd (m.u.v. de bassist) begreep ik.

line

Meer Hollandsche waar. PAUW (uit Twente) lijkt door te breken met hun jaren zestig/zeventig psychedelica à la – pak ‘m beet – Pink Floyd, The Beatles, The Doors, The Byrds, of  – meer uit deze tijd – Temples. Denk aan optredens her en der (Eurosonic/Noorderslag dit weekend nog), de popronde, DWDD, noem maar op. Vorig jaar zag ik ze alvast als support van Temples in Doornroosje. Hier nog een stukkie over PAUW op 3voor12.

line

Morgan Delt. Uit de US. Nog meer sixties psychedelische pop van het iets ontoegankelijkere soort. De Volkskrant: ‘Zoemende orgels, mellotron geluiden, vervormde stemmen, fluit, gitaardrones (al dan niet met veel feedback) en ander instrumentarium komt voorbij. De vroege Pink Floyd blijkt een referentie, maar ook platen van Flaming Lips en Ariel Pink uit recenter tijden‘. Hier nog een review van Kicking the Habit, die o.a. schrijven: ‘…zoetige zang en koortjes, nevelige, lome gitaarlijntjes, bezwerende echo’s en andere geluidseffecten, shakers, mysterieuze klavecimbels en een geluid dat als geheel lijkt te zijn dichtgeschroeid door de eindeloos stralende Californische zon … deze plaat is rauw, extatisch en ongeremd‘. Voor het eerst in ons land geloof ik.

line

De Amerikaanse Doug Tuttle is ook songschrijver van Mmoss (nee, niet die Nederlandse band). Solo is het meer pop-gericht, zo lezen we in de beschrijving, met referenties naar Byrds, Big Star, The Zombies, (de oude) Pink Floyd en Kurt Vile.

line

Ook uit Amerika: POW!, uit het kamp (platenlabel) van Thee Oh Sees-frontman John Dwyer. Volgens hier: ‘blitze electropunk’, volgens het festival is het ‘spaced out garagerock loaded with laidback rythms, roaring analog synths and snotty vocals‘. Met een ‘lo-fi twist‘. Vorig jaar stond de band b.v. nog in Doornroosje als voorprogramma van Together PANGEA en op het Incubate festival.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s