Play: album van de week (7, 2015): Magma – Slag Tanz

Magma---Slag-TanzWeek 7 inmiddels: deze week is Magma in de aanbieding met Slag Tanz.

Vorig jaar mocht Mikael Åkerfeldt (Opeth) een dag cureren op Roadburn, en het optreden van de Franse progrockpioniers Magma was veruit de vreemdste. Maar gek genoeg, als ik “Slag Tanz” nu terughoor – het album werd toen als eerste opgevoerd als een nummer – brengt het me wel terug naar dat optreden en het gevoel wat ik er bij had. De band werd al in 1969 opgericht door Christian Vander, drummer, zanger, pianist en kunsttaalauteur. Magma combineert klassieke muziek, jazz en rock. Typerend zijn repetitieve motieven (aldus wikipedia), een Orff-achtig(?) koor en vreemde ritmes. Het geheel is vaak symfonisch, bombastisch en minimalistisch tegelijkertijd. En dan zingen ze ook nog in het Kobaïaans, een fictieve taal.

Het is een vreemd stel bij elkaar, zo schreef ik over dat optreden. Een soort sekte, die bezwerende teksten prevelt op prog/jazz met veel repetitieve motieven, soms met een sinistere ondertoon. Een soort hippieprog, bedacht ik me ter plekke. Het was enorm wennen aan deze stijl van spelen, maar ik werd er toen wel langzamerhand ingetrokken. En nog steeds heeft het dus een rare aantrekkingskracht op me.

Slag Tanz is een mini-album en duurt ca. 20 minuten…

Magma staat ook op de website van The Weirdest Bands in The World trouwens.

Hier een stuk van het betreffende optreden op Roadburn:

Check de hele lijst van 2015 hier:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s