Geluisterd: Spidergawd – II

Spidergawd---II---200Ik vind het wel goed dat muzikanten in een zijproject stappen, al is het maar om eens je creatieve horizon te verbreden en niet altijd maar weer tegen dezelfde hoofden aan te moeten kijken. Nu is Motorpsycho zelf ook niet vies om allerlei samenwerkingsverbanden aan te gaan, maar dat Bent Sæther en Kenneth Kapstad (respectievelijk bassist en drummer van Motorpsycho) samen in een ander bandje zouden opduiken verbaasde mij toch wel even.

Spidergawd is een supergroep van een stel vrienden uit Trondheim, Noorwegen, en bestaat verder uit Per Borten (ook zanger/gitarist van Cadillac) en Rolf Martin Snustad op saxofoon (o.a. Hopalong Knut – geinige bandnaam trouwens). Hoewel pas ontstaan in 2013 is de band al weer toe aan een tweede worp, blijkbaar bevalt de samenwerking goed en het plezier hoor je er ook wel aan af. II is wat meer uitgewerkt dan het eerste titelloze album, maar verder is het gewoon een logisch vervolg. Stevige jaren zeventig woestijn- of bluesrock dus, of noem het stoner. Denk aan referenties als MC5, Led Zeppelin, Black Sabbath of Foghat. Het is wat rauwer en behoorlijk rechtlijnig als je het vergelijkt met Motorpsycho, en ook niet alle songs blijven hangen, maar de riffs zijn verder aangenaam en met de nodige flair gespeeld, en de ritmesectie is vanzelfsprekend uitstekend. Kapstad roffelt de boel weer strak aan elkaar en samen met Sæther wordt de boel regelmatig fijn opgejaagd. De sax geeft het dan bij momenten extra sjeu, al is die niet altijd goed te ontwaren in het totaalbeeld. De productie vind ik dan ook wat flets en had iets meer punch mogen hebben, maar vermoedelijk is dat bij een optreden geen probleem. Voor een zijproject is dit gewoon prima. Zo veelzijdig of bijzonder als Motorpsycho geregeld uit de hoek kan komen is het dus niet, maar goed. Bier hoeft ook niet altijd een verantwoord tripeltje te zijn, een lekkere koude beugel is ook niet te versmaden op z’n tijd.

File Under: Plop!

[spotify id=”spotify:album:71nNn4jKuPG2AIBZvgqJzH” width=”300″ height=”380″ /]

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=SFggJJ3VreI&w=500]

Eén antwoord op “Geluisterd: Spidergawd – II”

Reacties zijn gesloten.