Play: album van de week (11, 2015): Swervedriver – I Wasn’t Born to Lose You

swervedriver

Week 11 inmiddels: deze week is Swervedriver in de aanbieding met I Wasn’t Born to Lose You.

Deed me direct aan Oceansize denken, al is het wat minder proggy, meer shoegaze. Meer pop in een weldadig bad van gitaargeluid. Ik kende het niet eens, maar de band was vooral actief in de jaren negentig en Oceansize zou dan ook juist eerder beïnvloed kunnen zijn door bands als Swervedriver dan andersom. Tussen 1999–2007 waren ze niet actief, en deze maand verscheen het eerste album sinds 17 jaar. Gewoon een fijn plaatje en zeker interessant in de reeks shoegaze(-achtige) bands die ineens weer actief worden.

… Het geluid van Swervedriver verschilt anno 2015 muzikaal nauwelijks van dat van de jaren negentig, maar erg is dat geenszins. Op I Wasn’t Born To Lose You, het eerste album in 18 jaar, zijn de vocalen van Franklin nog net zo lui als als op debuutalbum Raise, of Mezcal Head (1993), waarmee het huidige Swervedriver misschien wel het meest te vergelijken is. Ook de stuwende, lage bas- en drumpartijen zijn gebleven, net als de dromerige, flink gestapelde gitaarlagen. Maar het geluid van Swervedriver klinkt op deze nieuweling (logischerwijs) volwassener, en is verder uitgekristalliseerd; soms lang uitgesponnen (I Wonder?) en dan weer to-the-point (Setting Sun), en dat allemaal zonder ook maar één moment van zwakte … – Muzine.nl

… Franklins stem klinkt nog hetzelfde, kalmpjes legt hij zijn lichtjes zeurende zanglijnen over de muur van gitaren, want die is er ook nog steeds, godzijdank. Laag over laag over laag bouwt de band aan haar typische geluid, dat vol is en tegelijkertijd subtiel, betoverend en hallucinerend. … de band klinkt wel degelijk frisser dan op vorige platen, de gitaarlagen klinken gedefinieerd en helder, waardoor de melodieën meer opvallen dan eerder. – ROAR E-Zine

Check de hele lijst van 2015 hier:

Eén reactie op “Play: album van de week (11, 2015): Swervedriver – I Wasn’t Born to Lose You”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s