Valkhof Festival 2015 – voorpret (zondag)

Vf15-2-200De zondag van het Valkhof Festival begint traditiegetrouw al op de zondagmiddag met een reeks rustige concerten. Janne Schra start om 14:45 op het hoofdpodium, ooit bekend van Room Eleven en Schradinova, maar ze gaat inmiddels al weer een tijdje succesvol onder haar eigen naam op pad. Op haar tweede album Ponzo, geproduceerd door partner Torre Florim (De Staat), staan wat opgewektere popliedjes, maar melancholie is nooit ver weg. Om 15:00 start het Waaghals DJ Team in de Tuin met het draaien hun favoriete dansplaten. Uit hun eigen fijne platenwinkel neem ik aan. Je kunt hier de hele dag een dansje wagen (ja, dit is een gezochte woordgrap) op funk, dance, disco en groove. In de Sint-Nicolaaskapel start dan ook het filmprogramma van Go Short, met een selectie van twaalf korte films van het International Short Film Festival Nijmegen Go Short. Welke dat zijn wordt niet vermeld: laat je verrassen.

Na Janne Schra kun je kiezen voor de Nijmeegse rockabilly van Bootleg Betty, maar in de ruïne start dan ook Wintertuin Live, de dagelijkse talkshow op het Valkhof Festival, vandaag met nachtburgemeester Angela Verkuylen, schrijfster Hanneke Hendrix, en Frank Boeijen, o.a. toetsenist van The Gathering (en niet die andere knakker). Verder draagt schrijftalent Jelko Arts voor en Donnerwetter verzorgt een muzikale bijdrage. The Cool Quest (Arc-podium) was op Oranjepop dit jaar al een leuke verrassing met hun aanstekelijke funk/hiphop/rock. Debuut Funkin’ Badass werd door Radio 6 bekroond tot Soul & Jazz Talent. Hopelijk spelen ze ook weer die hele vette medley met jaren-negentig hiphop-klassiekers. Ook uit eigen land komt Donnerwetter, dat overigens op 6 september een wereldrecordpoging gaat doen om de meeste optredens te geven in 24 uur. De band, met o.a. ook Wout Kemkens en Rocco Ostermann (Shaking Godspeed) in de gelederen, maakt muziek beïnvloed door bands als Howlin’ Wolf, Captain Beefheart, Tom Waits en Frank Zappa. Met een lekker smerig randje vind ik, en een fijn doorleefde zang. Het doet me ook denken aan zZz meets De Staat. Vaudou Game uit Togo was eerder te zien op Into The Great Wide Open en North Sea Jazz Festival. De band onder de leiding van Peter Solo zal nu ook in Nijmegen op het hoofdpodium zorgen voor de nodige swingende afrosoul en -funk met voodoo-harmonieën. The Holydrug Couple daarna komt uit Chili (met een oud-lid van Föllakzoid) en maakt zoiets als dromerige psych, space, of kraut in de lijn van Jacco Gardner of Tame Impala op 16 toeren. Laat je meevoeren in een wolk van zalvende synths en effecten. Mocht je er opgewonden van raken, dan kun je gelijk terecht bij de Soeterbeeck-lezing in de Ruïne met de titel: ‘Sex: hoe bevrijd ben jij?’. Toonaangevende wetenschappers gaan dieper in (haha) op het thema, vandaag filosoof Jeroen Linssen van de Radboud Universiteit. Het duo SCuared leidt deze lezing muzikaal in. Tourist LeMC, oftewel Johannes Faes, is een Belg, maar haalt de mosterd uit de Franse hiphop-keuken uit de jaren negentig. Houd je van Typhoon en Per.Verz, dan ga je hem een van de beste rappers van het moment vinden! Muzikaal is het Stromae-achtig met flarden synthpop en reggae, maar oordeel vooral zelf. Er komt ook goed nieuws uit Griekenland, want Acid Baby Jesus maakt lekkere vuige garage/psych met hier en daar een laagje moussaka. Misschien nog niet zo opwindend als een band als Meatbodies, maar voor liefhebbers van Ty Segall-achtige bands misschien niet te missen. We gaan het zien. Het Australische Hiatus Kaiyote rond zangeres/gitariste Nai Palm gooit funk, soul, electro en rhythm & blues door elkaar tot wat ze zelf benoemen als ‘future soul’. De zang zou beïnvloed zijn door Stevie Wonder, maar ik zal wel blind zijn, ik hoor dat niet direct. FortaRock is dan aan de beurt op het Boog-podium waar ze het Franse trio Mars Red Sky hebben neergezet. Even wat harder werk, dat vind ik altijd wel even fijn. Verwacht lompe en zompige riffs met prettig psychende gitaren en zwetende mannen. Als afsluiter op het hoofdpodium wordt het geheid een feest met de afropunkjazzrock van The Ex + Fendika. The Ex gaat al vele decennia mee, ze zijn lang geleden ontstaan uit de kraakbeweging, maar ze zijn nog energiek als altijd. Dit keer nemen ze de Afrikaanse vrienden van Fendika uit Addis Abeba mee, waaronder ook dansers en muzikanten die op authentieke instrumenten spelen, zoals de eensnarige Masenko.

DSC08426

Het avondprogramma zal vanavond worden onderbroken door de knallen van het professionele vuurwerk dat vanaf de Waal wordt afgestoken. Officieel heet het ‘Waal in Vlammen’, begint het vanaf 22:30 (in de praktijk wil dat wel eens later worden), en hoort er ook muziek bij (maar dat is eigenlijk nooit ergens goed te horen). Dit jaar is het vuurwerk voor het eerst op de zondag in plaats van op dinsdag, zodat ook Vierdaagselopers het kunnen zien, en schijnt er ‘duurzamer’ vuurwerk dan anders gebruikt te worden (voor de kleur groen zijn meestal schadelijke metalen nodig). Wie het wil bekijken, kan beter niet op het Valkhof blijven, want je hebt alleen goed zicht vanaf het balkon bij de Nicolaaskapel die echter altijd mudjevol mensen staat. Houd rekening met veel traag lopend volk, nog meer dan voorgaande jaren, en zeker een uur oponthoud. Tja, dan mis je wel weer goede muziek!

DSC07525

Club Voerweg staat vandaag in het teken van ‘Blauwdruk in het park‘, oftewel chillen & dansen op warme, soulvolle sounds. Vanaf 15:00 zijn er de warme funky mixen van de Utrechtse Wendel Sield, waarin je zijn Arubaanse roots terughoort. Vervolgens draait Marcel Vogel (uit Amsterdam en van oorsprong uit Duitsland) house, soul en disco, met een voorliefde voor muziek uit Chicago en Detroit.  De Nijmeegse Thomas Elmore, resident dj van Blauwdruk, heeft een achtergrond als drummer. Hij zal hier met jazztoetsenist Raoul van Herpen live optreden met behulp van digitale en analoge instrumenten rondom genres als house, techno, funk en jazz. De Duitse Damiano von Erckert draait van alles op het gebied van soul, funk en – met name – disco. Lazare Hoche (Charlie Naffah) uit Frankrijk sluit de avond hier af met eigentijdse house en traditionele US house & disco.

Persoonlijke aanraders: Janne Schra, The Cool Quest, Donnerwetter, The Holydrug Couple, Acid Baby Jesus, Mars Red Sky

(Over de andere dagen volgen later artikelen op deze blog. Wordt vervolgd!)

Deze voorbeschouwing staat ook op File Under.

Zondag 19 juli

14:45 – 15:45 Janne Schra [Arc]
15:00 – 17:00 Blauwdruk in het park: Wendel Sield (Our Society, Utrecht) [Voerweg]
15:00 – 01:30 Waaghals DJ Team [Tuin]
15:00 – 00:00 Go Short filmprogramma [Sint-Nicolaaskapel]
15:45 – 16:30 Wintertuin Live – Boeijen, Donnerwetter, Arts [Ruïne]
15:45 – 16:30 Bootleg Betty [Boog]
16:30 – 17:30 The Cool Quest [Arc]
17:00 – 19:00 Blauwdruk in het park: Marcel Vogel (Lumberjacks in Hell, Amsterdam) [Voerweg]
17:30 – 18:15 Donnerwetter [Boog]
18:15 – 19:15 Vaudou Game [Arc]
19:00 – 20:00 Blauwdruk in het park: Thomas Elmore – live [Voerweg]
19:15 – 20:00 The Holydrug Couple [Boog]
19:15 – 20:00 Soeterbeeck lezing in het park – Sex: hoe bevrijd ben jij? [Ruïne]
20:00 – 20:45 Tourist LeMC [Arc]
20:00 – 22:00 Blauwdruk in the park: Damiano von Erckert (AVA Records, Keulen) [Voerweg]
20:45 – 21:45 Acid Baby Jesus [Boog]
21:30 – 22:30 Hiatus Kaiyote [Arc]
22:00 – 00:30 Blauwdruk in het park: Lazare Hoche [Voerweg]
22:30 – 23:15 FortaRock: Mars Red Sky [Boog]
23:15 – 00:15 The Ex + Fendika [Arc]

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=CoJwtMk8gEg&w=450]

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=aGMlCmwC5Mk&w=450]

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=zv02KnN_6I4&w=450]

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=zj2aImiOgUE&w=450]

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=0SNZ3wxyILQ&w=450]

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=z1PM2KT1j5o&w=450]

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=umWUAoT0Hc0&w=450]

Valkhof Festival 2015 op Spotify:

[spotify id=”spotify:user:tbeest:playlist:2Tv4MH9DLz9ROmaTXtrF3p” width=”300″ height=”380″ /]