Valkhof Festival 2015 – voorpret (maandag)

VF15-1-200Het Valkhof Festival gaat dag drie in, terwijl de lopers inmiddels gearriveerd zijn in Nijmegen om hun startbewijs te halen en morgen vertrekken voor hun lange wandeltocht. Die hoeven dus maar vier dagen vol te maken, terwijl wij uiteraard voor de avondzevendaagse gaan. Het is de eerste dag van 3voor12 Gelderland dat tegen het einde van de middag op het Entree-podium programmeert. Om 16:15 staat daar Lakshmi, vernoemd naar de Hindoeïstische godin, die vorig jaar nog in de finale stond van de Grote Prijs van Nederland en ook meedeed met de De Beste Singer-Songwriter van Nederland. Denk in de hoek van Lana del Rey, Lorde en M.I.A. aldus de beschrijving. Om 17:30 volgt dan Rogier Pelgrim en die won al eens de Grote Prijs van Nederland en stond vorig jaar nog op een steenworp afstand op Oranjepop. Zijn verhalende, pakkende en melancholische liedjes doen denken aan Damien Rice, Johnny Cash en Sufjan Stevens. Over 3voor12 Gelderland gesproken, hun lokale nieuwssite staat traditioneel vol met Valkhof Festival-recensies en -interviews. Een grote ploeg vrijwilligers werkt er deze hele week elke dag keihard aan om zoveel mogelijk acts van de dag ervoor gerecenseerd te hebben. Dus check dat.

In de Tuin vanavond draait Het Zusje van Debbie, bekend van de avonden in Trianon in Nijmegen. Ze draait tot in de vroege uren van alles wat; noise, indie, electro, punk en rock ’n roll. You name it.

Op de Voerweg begint het avondje dubstep, oftewel ‘Give it Dub‘, met FLOZ, winnaar van de Give it Dub DJ-contest, gevolgd door resident dj DBS, oftewel Da Booty Shaker. De set van BeeVee, organisator van Give it Dub en ook niet weg te denken op zo’n avondje, gaat het hele dubstep-spectrum af van diep tot hard. Shiverz b2b & Lost sluiten de avond daar af. Shiverz alias ‘Dabutcher’ van het beruchte Monster collectief gaat de boel slopen met zijn energieke set, zo is ons beloofd. Lost uit Engeland is een van de pioniers van de diepe dubstep, dus verwacht – eh – diepe dubstep.

DSC04001

Een van de grootste talenten op het festival is ongetwijfeld SOAK. De inmiddels negentienjarige Ierse singer-songwriter werd al in 2013 door de Engelse krant The Guardian op de ‘One to watch’-lijst gezet en vorig jaar zette de BBC haar in de befaamde ‘Sound of 2015’-lijst. Het kan niet missen of met zulke sterke songs, openhartige teksten, en kenmerkende en ontwapenende (bijna kinderlijke) stemgeluid van zangeres Bridie Monds-Watson kan ze inderdaad wel eens een hele grote dame gaan worden. Luister maar eens naar het recent verschenen debuutalbum Before We Forget How To Dream. Na o.a. Eurosonic, Merleyn en London Calling nu op het Valkhof dus. Het Deense Communions komt uit de indie-scene van Kopenhagen, net zoals een Iceage. Op de plaat klinkt het voor mij als licht rammelende lo-fi met zomerse refreintjes, rinkelende gitaren en een wat quasiverveelde zang/koor. Veel zalvender en gepolijster is de indie van het Belgische Intergalactic Lovers dat wel wordt vergeleken met bands als Yeah Yeah Yeahs, PJ Harvey, Feist, Joan As Police Woman of Cat Power. Lara Chedraoui is gezegend met een prachtig en karakteristiek stemgeluid en de liedjes zijn doorgaans sterk in eenvoud en omkleed met mooie warme melodieën. In 2013 stond het heavyfreejazznoise-duo Dead Neanderthals (op drums en sax) nog op het podium met Machinefabriek onder de noemer van DNMF. Dit jaar staan ze weer op het Boog-podium maar dan samen met DRVG CVLTVRE, oftewel Vincent Koreman. In de studiokelder van Extrapool werken ze samen aan nieuw materiaal tijdens de 5e editie van de residentie Hausse en zullen het resultaat op het Valkhof laten horen als Hausse: Drvg Cvltvre x Dead Neanderthals. Het zal wel weer een bijzonder experimenteel stukje worden waarbij je verwacht dat de free- en heavy-jazz van Dead Neanderthals toch ergens zal moeten samen komen met de doomtechno, no wave en acid van DRVG CVLTVRE. Het zal iets worden als house met zware bassen, noise en drones, aldus de organisatie. Mooi. Weten we dat. Afsluiter vanavond op het hoofdpodium is het Amerikaans/Nieuw-Zeelands trio Unknown Mortal Orchestra, dat zich (voor mij) bewees op Lowlands 2013 met een intense set, en voor mijn gevoel met meer vuur en passie dan op de plaat door de meer prangende drums en gitaren. Het recent verschenen Multi-Love-album is ook goed ontvangen door de muziekminnende pers. Hoewel het op de plaat toch ook al wel een lekkere funk en gladheid kan hebben, raad ik dus vooral aan om de band live te gaan aanschouwen.

Persoonlijke aanraders vandaag: SOAK, Hausse: Drvg Cvltvre x Dead Neanderthals, Unknown Mortal Orchestra

Deze voorbeschouwing staat ook op File Under.

DSC04142

Maandag 20 juli

16:15 – 17:00 3voor12 Gelderland: LAKSHMI [Entree]
17:30 – 18:15 3voor12 Gelderland: Rogier Pelgrim [Entree]
18:00 – 02:00 Het Zusje van Debbie [Tuin]
19:00 – 19:45 Wintertuin Live – Van Delft, Pelgrim, Lentes [Ruïne]
19:15 – 20:00 Ezra Furman [Boog]
19:30 – 20:30 Give it Dub: FLOZ [Voerweg]
20:00 – 20:45 SOAK [Arc]
20:30 – 21:30 Give it Dub: DBS [Voerweg]
20:45 – 21:30 Communions [Boog]
21:30 – 22:30 Intergalactic Lovers [Arc]
21:30 – 22:30 Give it Dub: Bee [Voerweg]
22:30 – 23:15 Hausse: Drvg Cvltvre x Dead Neanderthals [Boog]
22:30 – 00:30 Give it Dub: Lost & Shiverz b2b [Voerweg]
23:15 – 00:15 Unknown Mortal Orchestra [Arc]

Valkhof Festival 2015 op Spotify:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s