Valkhof Festival 2015 – voorpret (woensdag)

Vf15-2-200De week gaat doormidden en we zijn ook al over de helft van het Valkhof Festival. We gaan de laatste drie avonden in met nog genoeg moois voor de boeg. Vandaag staat bekend als Roze Woensdag, met een hoop extra vermaak en flauwekul in het centrum tot gevolg. Als tegenwicht richt het Valkhof Festival zich vertrouwd op kwaliteit.

Tegen het einde van de middag is het weer tijd voor twee optredens op het Entree-podium, georganiseerd in samenwerking met 3voor12 Gelderland. Het trio Zonder Grond komt uit de Achterhoek en maakt akoestische folk en blues met meerstemmige zang. Voor bij het kampvuur. Mariska Petrovic is geïnspireerd door artiesten als Johnny Cash, Hank Williams en Emmylou Harris. Dat Petrovic dan folk, country en roots-achtige muziek maakt zal je dan ook niet verbazen. Benieuwd of ze hier haar Fat Bastards meeneemt, haar vaste begeleidingsband.

Club Voerweg staat vanavond geheel in het teken van hiphop/rap. Zo begint daar om 19:30 Odin, resident dj van Chocolade, die bekend staat om zijn warme, soulvolle sound. Disciplin x Lerrie is een hiphop-duo uit Nijmegen, oftewel Simon Mamahit (eerder ook te zien met Rather Real) en Lars Jansen, een zolderkamervirtuoos die een talent heeft voor het genereren van spannende beats. Fata is een stel vrienden uit Deventer die soulvolle beats afwisselen met dansbare en keiharde rap-tracks. Nummer “Onderweg” is alvast een klein hitje. Hoogtepunt van de avond is ongetwijfeld Extince, een van de grondleggers van de Neder-hiphop en terug van weggeweest met zijn nieuwe album X. Dat zal vast aan bod komen vanavond, maar uiteraard hopen we ook op die oude legendarische knallers als “Spraakwater” en “Kaal of Kammen”. Lood de Kloot (mooie naam trouwens) zal de avond aan elkaar draaien. Uit Cuijk. Of zoals we het hier zeggen: Kuuk.

DSC04072

In de Tuin is de hele avond het collectief KANT bezig, bekend van zijn Brebl-feesten, Youtube-playlists en graffititags door heel Nijmegen. Ze omschrijven zichzelf vaag als een eigenzinnige, vrije en dynamische totaalervaring. Maar zo te zien kunnen we funk, afro en disco verwachten. In de kapel vanaf 20:00 uur vinden de Mudboot Sessions plaats, georganiseerd door een groep vrienden. Wat we daar te zien krijgen is mij onduidelijk, maar ze houden van muziek in z’n puurste vorm; akoestisch en live. En op een bijzondere locatie, dus dan zitten ze hier in deze (hele) oude kapel goed. In de Ruïne vanavond is er weer een talkshow onder de noemer Wintertuin Live, vanaf 19:45. Te gast is o.a. buurtsupermagnaat Henny Linders, en Wout Waanders zal gedichten voordragen. Hiphopformatie Fata zal voor wat muziek zorgen en geïnterviewd worden. Later op de avond ook weer een Soeterbeeck-lezing in samenwerking met de Radboud Universiteit. Vanavond een filosofische blik (via Sartre) op het verschijnsel hallucinaties, met filosoof Simon Gusman.

DSC04142

Heel fijn allemaal maar ik ben vooral enthousiast over een band als The Womb, dat de avond zal openen op het Boog-podium. De band uit Den Haag maakt hele fijne psychedelische rock in de hoek van Tame Impala of het Nederlandse PAUW. Denk aan pop/rock gedrenkt in prettige echo’s en de nodige dikke fuzz waar het kan, met een mooi gelaagd en ruimtelijk geluid. Voorheen waren ze bekend onder de naam Pop Up Animal Kids, maar blijkbaar vonden ze de naam van hun oefenhok leuker. Dikke aanrader. Nog meer psychedelische hoogstandjes met Tess Parks & Anton Newcombe.  Anton Newcombe is de Amerikaanse frontman en brein achter de legendarische psychedelische band The Brian Jonestown Massacre. Zangeres Tess Parks komt uit Toronto, woont in Londen, maar samen met Newcombe opereren ze vanuit Berlijn geloof ik. Muzikaal wordt het omschreven als rock ’n roll, fuzz, psychedelica en hypnotiserende melodieën. Hele kalme relaxte psychpop zo op het eerste gehoor. De Brit Oscar (Scheller), een favoriet van 3FM-dj Roosmarijn Reijmer, combineert zijn lage stem (volgens Roosmarijn Morrissey-achtig) met lo-fi popliedjes met optimistische melodieën. De EP Beautiful Words is nét uit trouwens, check Spotify. Ongetwijfeld hoogtepunt van de avond is The Soft Moon, het eenmansproject van Luis Vasquez uit San Fransisco, recent nog te zien op het Eindhoven Psych Lab, waar hij samen met z’n band een opzwepende set verzorgde. Hij beweegt zich in de hoek van de jaren-tachtig klinkende (neo)post-punk en new wave (denk Bauhaus, Suicide, Joy Division), is dit jaar verreweg de belangrijkste nieuween vernieuwende act in dit oude genre, en hij schuwt de wat meer beukende industrial ook niet. Live is het fijn intens en toch verrassend dansbaar. Niet te missen. Daarna gelijk door naar Kid Simius, oftewel José Antonio García Soler, die met een flinke bak elektronica diverse exotische stijlen door de blender gooit, altijd opgewekt en uitermate dansbaar. Als afsluiter op het hoofdpodium vinden we de zwoele Franse synthpop, surf en psychpunk van La Femme. Misschien niet zo stuiterend als – pak ‘m beet – Kap Bambino, maar zeker ook dansbaar en vast een prettige afsluiter vandaag in het park.

Persoonlijke aanraders: Extince, The Womb, Tess Parks & Anton Newcombe, The Soft Moon.

Deze voorbeschouwing staat ook op File Under.

Woensdag 22 juli

16:15 – 17:00 3voor12 Gelderland: Zonder Grond [Entree]
17:30 – 18:15 3voor12 Gelderland: Mariska Petrovic [Entree]
18:00 – 02:00 KANT [Tuin]
19:00 – 19:45 The Womb [Boog]
19:00 – 19:45 Wintertuin Live – Linders, Fata, Waanders [Ruïne]
19:30 – 20:30 Odin [Voerweg]
19:45 – 20:45 Tess Parks & Anton Newcombe [Arc]
20:00 – 00:00 Mudboot sessions [Sint-Nicolaaskapel]
20:30 – 21:00 Discipline x Lerrie [Voerweg]
20:45 – 21:30 Oscar [Boog]
20:45 – 21:15 Soeterbeeck lezing in het park: Drugs: de kreeftentrip van Sartre [Ruïne]
21:00 – 21:45 Lood de Kloot [Voerweg]
21:30 – 22:30 The Soft Moon [Arc]
21:45 – 22:15 Fata [Voerweg]
22:15 – 23:00 Lood de Kloot [Voerweg]
22:30 – 23:15 Kid Simius [Boog]
23:00 – 00:00 Extince [Voerweg]
23:15 – 00:15 La Femme [Arc]
00:00 – 00:30 Lood de Kloot [Voerweg]

Valkhof Festival 2015 op Spotify:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s