Valkhof Festival 2015 – voorpret (donderdag)

VF15-1-200De donderdag staat in mijn boekje als de meest interessante avond van het Valkhof Festival, met een reeks hele interessante rockbands. Dat kan alvast niet kapot. Voor mij dan. Maar we beginnen rustig met een akoestische sessie in de namiddag van The Heat, de sixties & seventies blues/garagerockband uit Arnhem, die overigens vanavond ook het Boog-podium opent met een ‘versterkt’ optreden. De band zag ik al eens eerder op Oranjepop in 2013 en toen vond ik het leuke opwindende bluesrock uit het boekje, met een lik psychedelica, een puntje Hammondorgel, prima gitaarsolo’s en vurig mondharmonicaspel. Zelfverzekerd en met veel plezier gebracht overigens. Op het Entree-podium ’s middags verder Eva Almagor, die wordt omschreven als de  ‘de Norah Jones van de Lage Landen, maar met veel meer blues & balls’.

Op de Voerweg vanavond een klassiek avondje ‘Planet Rose‘, oftewel techno. De internationaal doorgebroken Nijmeegse ESHU-crew zal hier aftrappen met dikke dubby atmosferische techno. Ik heb er niet echt verstand van, maar volgens het programmaboekje betekent dat ‘bek houwen en dansen’. Okay dan. Speciaal voor het Valkhof Festival komt daarna PVNV oftewel producer Adrien Garin vanuit Frankrijk naar Nijmegen met een live-show, waarbij techno wordt verkent via ambient sounds en krachtige ritmes. Shaun Baron-Carvais alias Shlømo (niet te verwarren met de Amerikaanse Shlohmo) komt ook uit Frankrijk en is ook mede-oprichter van Taapion Records. Hij sluit de avond hier af met diepe techno met elektronische invloeden en stuwende ambient.

DSC04025

In de randprogrammering vandaag wordt vandaag de Dagschotel geserveerd, waarbij de Tuin wordt omgebouwd tot (Franse) campingdisco met dubieuze wave, gladde disco/ house/R&B glijers, vlezige hiphop, en snoeiharde raveklappers, aldus hier. In de Ruïne vanavond is er ook weer plek voor de dagelijkse talkshow Wintertuin Live, waarbij de Vierdaagse(feesten) weer onder de loep worden genomen. Schrijver en journalist Nynke de Jong is vanavond te gast en Elske van Lonkhuyzen zal iets voordragen uit haar werk van korte verhalen. Muziek komt van Roy Santiago, die ook wat vragen voor de kiezen krijgt. Later op de avond is daar weer een Soeterbeeck-lezing: ‘Rock ’n Roll: waar is het ruige leven gebleven?’. Ik weet het antwoord niet, maar Filosoof Carli Coenen van de Radboud Universiteit vertelt hoe de rock-‘n-roll mentaliteit een verrijking kan zijn. En een valkuil. In de kapel is er wat later op de avond (start 22:30) een bijzonder project met een uur Go-Short filmprogramma voorzien van (dromerige en fantasierijke) live-muziek van Frank Boeijen (The Gathering/Grimm Limbo), Peter Johan Nÿland (Distel/Hadewych) en gitarist Rense Slings (Automatic Sam).

DSC04198

Op het Arc-podium trapt het duo van zZz vanavond af (na The Heat dus op het Boog-podium). Het Amsterdamse duo op drums en gitaren/synthesizers staan garant voor een zwetend en dampend potje orgelrock, maar ook genres als (post-)punk, electro, psych- en krautrock kunnen zomaar langskomen in hun show. De band is in de loop van de jaren veelzijdig geworden en mag na het goed ontvangen album Juggernaut van dit jaar rekenen op veel optredens in het land. Laten ze vanavond het Valkhof maar eens opfokken dan. Lekker. De vijf jonge Amsterdammers van The Mysterons mogen daarna hun art- of psychpop uit vervlogen tijden laten horen, met zang die mij doet denken aan de stem van Roosbeef. Althans een beetje dan. Bijzonder is ook de terugkeer van And So I Watch You From Afar naar het festival, want hoe vaak staan er nu artiesten meer dan een keer hier? (The Ex trouwens ook.) De Ieren stonden er al eerder in 2010, vlak voor hun doorbraak. Althans dat dachten we met z’n allen, zeker na een goed optreden daarna op Lowlands. Echter, het bleek moeilijk om met hun instrumentale math- en post-rock een groter publiek aan te spreken vermoed ik. Het niveau van hun ongetitelde plaat uit 2009 haalden ze dan ook niet meer echt met hun opvolgende albums. Het recente Heirs is in elk geval weer een stap in de goede richting, dus ik ben benieuwd hoe de band het er vijf jaar later vanaf zal brengen. Ik hoop weer lekker dik rockend en stuiterend in elk geval. Een van de meest interessante nieuwe bands waar ik reikhalzend naar uitkijk is het Belgische STUFF. (met punt), dat jazz smaakvol vermengd met hiphop, funk, en elektronica. Voor liefhebbers van Jaga Jazzist en Flying Lotus aldus de organisatie, en daar gooi ik een band als BadBadNotGood bij, dat ook al eens op het festival stond. Absolute klapper van de avond is de FortaRock-uitsmijter uit IJsland: Sólstafir. Ze waren al regelmatig aan het werk te zien in Nederland (FortaRock, Paaspop, Into the Grave, Doornroosje, Roadburn), maar nog nooit zo gratis als vanavond natuurlijk. De band heeft een blackmetal-verleden, maar tegenwoordig zijn het meer donkere en uitgesponnen post-rock/metal-achtige sfeertapijten, met daarbij de getergde zang van Aðalbjörn “Addi” Tryggvason. Soms is die zang een beetje vals, maar als je op deze manier je ziel en zaligheid er in gooit vind ik dat helemaal niet erg. Jammer dat de drummer van de band begin dit jaar uit de band is gegooid overigens, dat leverde aardig wat moddergooien op tussen de drummer en de andere bandleden (of het management), lees hier het laatste statement van ex-drummer Guðmundur Óli Pálmason. Neemt niet weg dat de muziek prachtig intens is, en ik zal hoe dan ook genieten van de verwachte epische afsluiter “Goddess of the Ages”. Normaal gesproken komt daar geen band meer overheen.

Persoonlijke aanraders: zZz, And So I Watch You From Afar, STUFF., Go-Short, Sólstafir.

Deze voorbeschouwing staat ook op File Under.

Donderdag 23 juli

16:15 – 17:00 3voor12 Gelderland: The Heat (akoestisch) [Entree]
17:30 – 18:15 3voor12 Gelderland: Eva Almagor [Entree]
18:00 – 02:00 Dagschotel [Tuin]
19:00 – 19:45 The Heat [Boog]
19:00 – 19:45 Wintertuin Live – De Jong, Santiago, Van Lonkhuyzen [Ruïne]
19:30 – 21:30 Planet Rose: ESHU [Voerweg]
19:45 – 20:45 zZz [Arc]
20:45 – 21:30 The Mysterons [Boog]
20:45 – 21:30 Soeterbeeck lezing in het park: Rock ’n Roll: waar is het ruige leven gebleven? [Ruïne]
21:30 – 22:30 And So I Watch You From Afar [Arc]
21:30 – 22:30 Planet Rose: PVNV – live [Voerweg]
22:30 – 23:15 STUFF. [Boog]
22:30 – 00:30 Planet Rose: Shlømo [Voerweg]
22:30 – 23:30 Go Short filmprogramma [Sint-Nicolaaskapel]
23:15 – 00:15 FortaRock: Sólstafir [Arc]

Valkhof Festival 2015 op Spotify:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s