Lowlands 2015: some kind of tips (zaterdag)

lowlands2015Jawel. Lowlands zit er weer aan te komen. Deel twee van mijn tips / route / aanknopingspunten / houvast.
De zaterdag dus.

charlie Eaves 12:10 [optie]

Singer/songwriter. Denk Denk Neil Young, Jackson Browne, Joni Mitchell, Tim Buckley, Nick Drake, aldus LL in de beschrijving. Bij vlagen mooie melodieën. Maar. Soms. Ook… eh… Gaap.  Prima stem wel. Maar goed, het blijft een man met gitaar. En daar ben ik niet zo heel erg van normaal. Zwijmelende meisjes in het publiek. Als optie dus. Want het is nog wel vroeg hoor.

line

india The Mysterons (12:40)

Ook al zo’n aardig bandje uit Nederland. Stonden dit jaar op het Valkhof Festival: ‘Het vijftal kent elkaar van het conservatorium en heeft onder andere drie leden van Jungle By Night in de gelederen en gitarist Brian Pots van PAUW. Ook dit is een band die psychedelische jaren zestig en zeventig als voorbeeld heeft, met een fijn Hammond-orgel, galmende gitaren en funky bas en drums. Het heeft wel wat weg van The Womb, al beweegt deze band soms ook wat meer richting de elektronische pop-kant, zeker in het middenstuk van het optreden, en dat dartelt mij net wat te veel. Toch zitten de composities doorgaans bijzonder goed in elkaar, dat hebben ze dan in elk geval goed geleerd op het conservatorium. Maar wat ik ook wel mooi vind aan deze band is dat ze de psychpop zo mooi afronden met de goede zang van zangeres Josephine van Schaik. Het doet mij wel denken aan Geike Arnaert (ooit een tijd in Hooverphonic) met kleine momentjes Kate Bush of zelfs Roosbeef (verklaar me vooral voor gek). Het lekkerste vind ik toch de meer proggy psych-kant van de band, als de funk de overhand neemt en de gitaren wat harder gaan schreeuwen, zo eindigt het concert wat knallender en dat is fijn. Helemaal geen verkeerd optreden dus, en dan kan je concluderen dat dit ook weer zo’n goede veelbelovende jonge band is uit eigen land.’

line

xray Low Roar (14:30)

Het is soms wat zoeken op deze zaterdag naar interessante acts. Low Roar dan maar? Rustige alt.folk of serene sfeer-singer/songwriter. Ryan Karazija heeft een stem als Jónsi bijna (Sígur Ros). Of Thom Yorke volgens de LL site. En The Cats. Vind ik dan. De Amerikaan is hier met z’n IJslandse vrienden Logi en Leifur, zo lezen we. Klinkt bij vlagen als een variant op getemde Sígur Ros-uitvoering. Bij het kampvuur. Mooi? Of toch sahahaaaai?

line

alpha FFS (Franz Ferdinand & Sparks) (15:55)

Je moet toch eens een keer die Alpha echt van binnen zien. Dan maar met een ‘niks aan de hand’ britse funpop van Franz Ferdinand die hier samen met Sparks staan, een 70’s glamrockduo blijkbaar. Nooit van gehoord. Maar goed. Wel geinig zo te horen.

line

bravo Max Cooper presents Emerge (16:05) [alternatief]

Speels-experimentele techno met ambient plus  visuals in zijn multimediashow ‘Emergence’. Klinkt nog best aardig, en als er wat te zien is met dit soort muziek, is dat al gelijk een stuk leuker dan zo’n saaie vent achter een laptopje.

line

charlie

Mini Mansions (16:05) [alternatief]

Zou ook nog kunnen rond dit tijdstip. Drie Californiërs.  Psychedelische pop met glamrock- en new wave-invloeden (en een enkele gestoorde uitschieter) aldus LL. Vrolijke pop/rock inderdaad. Wel lekker eigenlijk. Toegankelijk, aanstekelijk, wel heel weinig psych? Beetje glam inderdaad, hier en daar een touch Mika of zo. Elektronische beats ook wel. Dus.

line

lima DakhaBrakha (17:00)

Een van de vaagste bands van Lowlands? Experimentele folkpunk aldus LL. Uit Oekraïene. Mantra’s. Post-darkwave-rock? Wtf is dit eigenlijk, rituele middeleeuwse eh. Iets? Bezwerende zangkoortjes. Geschreeuw? Wut? ‘De muziek zelf is een soortgelijke wirwar van stijlen en culturen, waarbij onder meer een Indische tabla, een boeddhistische gong, een Russische treschotki en wat sambaballen beroerd worden. ‘ aldus Lowlove. Lowlands houdt het op: ‘Ingebed in niet-westerse liedstructuren, opgejaagd door vervreemdende tribale ritmiek, of juist fluisterstil fladderend, leidt dat tot verbluffende resultaten: muziek als een onoplosbare Rubik’s Cube.Raarrrrrr.

line

india The Bohicas (17:10) [alternatief]

De Londense jonge band Bohicas stonden vorig jaar nog op DTRH en maken zoiets als melodieuze punkpop/noise/rock ’n roll met best wel leuke nummertjes. Een catchy mix van stevige, Britse punk-pop vermengd met jaren 50-beatmuziek. Op DTRH kregen ze de tent lastig mee en was het wat eentonig, vooral bij de laatste nummers kwam de tent in beweging (de bekendere nummertjes).

line

charlie Barns Courtney (18:05)

Niemand weet precies wie of wat dit is, niet te vinden ook. Dus wellicht een verrassingsoptreden. Van Courtney Barnett? Volgens LL: ‘Getipt door Carl Barat, Brendan Benson én Ed Sheeran, dus heter dan heet, deze door Britse blues en americana geïnspireerde singer/songwriter uit Ipswich.

line

lima Mr. Žarko (20:40) [alternatief]

Portie balkan? Party!

line

india Courtney Barnett (21:00)

Maar wellicht gewoon op tijd naar deze dame. Populair onder de muziekpuristen. Klinkt op zich prima. Schurende indierock. Of LL: ‘Garagerock light. Muziek ook waarin psychedelica- en countryinvloeden van haar vorige bands verweven worden met een eigentijdse indietouch, vol repeterende riffjes, golvende ritmes en hypnotiserende melodieën.

line

alpha The Chemical Brothers (21:30)

En daarna nog ‘even’ naar de Alpha lopen? Na Underworld die andere dance-act die zo groot was eind jaren negentig, en deze Londenaren gaan nog echt best wel strak hoor, het laatste album is toch helegaar niet slecht? Hey boy, hey girl. Here we go. En dan wel effe wat andere video’s hieronder dus, waaronder het recente kleine hitje “Go”.

line

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s