Play: album van de week (41, 2015): Dungen – Allas Sak

DungenWeek 41 inmiddels: deze week is Dungen in de aanbieding met Allas Sak.

Dungen is een Zweedse rockgroep die sterk beïnvloed is door de rock uit de jaren 60 en 70, Zweedse volksmuziek, psychedelische rock en progressieve rock. Aldus Wikipedia, en dan zal het wel waar zijn. Het is vooral ook de band van Reine Fiske, die we inmiddels  goed kennen van zijn werk (live en op de plaat) de laatste jaren met Motorpsycho, al heeft die groep dit jaar weer zonder hem opgetreden. Nou ja, Fiske was ook met (die andere geweldige band) Elephant9 actief, maar nu is er ook weer een nieuwe worp van Dungen, de band rondom duizendpoot Gustav Ejstes. Allas Sak betekent zoiets als “everyone’s thing” or “anyone’s thing” (ref). Weer zo’n lekker apart plaatje met die soms dwarse melodielijntjes (vooral in zang) en prettig gedoseerde ouwe prog, jazz, folk en TV-serie-achtige tunes.

Dungen speelt zondag 29 november op Le Guess Who?

… Het is bewonderenswaardig hoe Dungen haar psychpop-in-retrospect na al die jaren nog steeds verfrissend weet te laten klinken, want zoveel is er niet veranderd sinds het vorige album ‘Skit I Allt’. De jazzinvloeden zijn wat dichter aan het oppervlak gekomen en – met een grotere rol voor de melodie – is het totaalplaatje vrediger en warmer. Daarmee is ‘Allas Sak’, wederom, een piek in het vakmanschap van Gustav Ejstes.  – The Daily Indie

The Swedish band Dungen has been pushing the boundaries of psychedelic rock since the dawn of the century, when the group first started turning the sounds of the late ’60s and early ’70s into a Technicolor sprawl of endless possibility. Bandleader Gustav Ejstes has found a way to constantly shuffle, reinvent and reinvigorate the music of the past in a way that makes his works feel both modern and true to their influences. … The paths Dungen forge throughout Allas Sak have gotten harder to define, just as they’ve become more rewarding to follow. – NPR

Check de hele lijst van 2015 hier op Spotify small_spotify

Eén reactie op “Play: album van de week (41, 2015): Dungen – Allas Sak”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s