De 40 beste albums van 2015

HCE-finalcoverHet was een mooi muzikaal jaar. Dat zei ik vorig jaar ook en dat zeg ik nu weer. Normaal kijk ik niet graag terug in de tijd, maar met muziek is dat toch wat anders. Fijne muziek is een blijvend hoogtepunt. Het kan je opnieuw raken in de toekomst. Er is zoveel aanbod tegenwoordig dat je een keuze moet maken, en dan is het wel handig om een houvast te hebben, dit keer over het jaar 2015. Een lijstje dus van 40 albums die het meeste indruk op me maakten.

En dat zijn dan dus platen die ik mee zou nemen naar een onbewoond eiland, als je er toe zou worden gedwongen. Omdat je iPod gewoon niet meer kan bevatten bijvoorbeeld. Een mooi lijstje – al zeg ik het zelf – maar zeker niet compleet. Daarvoor heb ik ook teveel gemist. Met name metalplaten heb ik relatief weinig kans gegeven, maar ik ben ook niet altijd in de gelegenheid om die hard door de boxen te laten schallen. Zo Had ik wellicht meer willen luisteren naar Ufomammut, Leprous, Windhand, High on Fire, Slayer, Deafheaven, A Place To Bury Strangers, Between the Buried and Me, Ghost B.C. en Intronaut, om er maar een paar te noemen. En zo ben ik er veel meer ‘vergeten’ of hadden meer aandacht verdiend. Zo hadden Wolf Alice, Django Django, Rachel Sermanni, Rats On Rafts, Jacco Gardner, Half Moon Run, The Maccabees, Foals, zZz, Holy Holy, Naive Set, Ozric Tentacles, Blur en SOAK wellicht ook nog wel in mijn top 40 gepast, maar er je kunt niet alles even intensief beluisteren. Je moet ergens een streep trekken. Geldt ook voor de nieuwe Riverside, waar ik nog steeds eens rustig voor moet gaan zitten, maar die op het eerste gehoor niet direct indruk maakte. Al dat soort albums die het net niet haalden of die ik nog eens beter moet beluisteren staan weer in een zogenaamde ‘leftover’-lijst op Spotify, samen met de top 40-lijst een soort short-list.

Die uiteindelijke 40 hieronder maakten wel indruk. Soms direct, en soms pas na meerdere draaibeurten. Maar het zijn platen met een bijzonder randje zeg ik altijd. Grillig, donker, bijzonder, hard, gruizig, gek, of gewoon bloedmooi zonder te zoetsappig te worden. Nog steeds ben ik niet zo van de standaard popliedjes geloof ik, maar ik dicht mezelf nog wel een brede smaak toe. Niet verder lullen maar luisteren dus, onderstaande top 40-lijst in Spotify bijvoorbeeld. Doe er mee wat je wilt, want muzikale smaak blijft ook verrekte persoonlijk natuurlijk.

Tot volgend jaar!

line

HCE-finalcover

1. Steven Wilson – Hand. Cannot. Erase.

Wilson, held sinds Porcupine Tree. En ook dit solo-album is weer een klein progrockmeesterwerkje, prachtig afwisselend: proggy en jazzy stukken – al dan niet instrumentaal en met het nodige soleerwerk, hier en daar (gelukkig ook) stevig, maar ook de wat (soms zelfs te) softere stukken ontbreken niet.

[album van de week]

[youtube= https://www.youtube.com/watch?v=B6bF6oKJKKQ&w=300]

line

Stearica - Fertile

2. Stearica – Fertile

Heerlijke mix van bijzonder smaakvolle ingrediënten. Een hele sterke variant op het wat sleets geraakte (instrumentale) post-rock-genre, dat hier heel behendig wordt vermengd met post-metal en math-rock. En altijd in de juiste dosering. Denk Explosions in the Sky, God is an Astronaut, ASIWYFA, en het magistrale Russian Circles. Met fenomenale drumpartijen in nummers als “Bes” en “Geber”. Meest verrassende ontdekking van het jaar.

[recensie]

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=PxewezPYzbM&w=300]

line

Faith-No-More---Sol-Invictus-200x200

3. Faith No More – Sol Invictus

Achttien jaar na Album of the Year en drieëntwintig na het succesvolle Angel Dust is mijn favoriete jarennegentig band terug met verrassend sterk nieuw materiaal. Een aanwinst voor het totale oeuvre, met nieuwe klassiekers in de dop als  “Matador”, “Superhero”, “Separation Anxiety” en “Black Friday”. Missie geslaagd en daarmee hun midlife crisis met glans bezworen.

[recensie]

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=NKP98hDBJ8w&w=300]

line

ShiningIBS

4. Shining – International Blackjazz Society

Nieuwe plaat van het Noorse Shining met wederom geniale maniakale jazz-metal van het onnavolgbare soort. Fenomenale instrumentbeheersing met een verpletterende rol voor drums en sax. Totale schuimbekkende en verscheurende waanzin. Muzikaal pijnigende SM tot op het bot. En dat is me toch lekker…

[album van de week]

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=iGwBp7Yr0Oo&w=300]

line

steak-number-eight-kosmokoma

5. Steak Number Eight – Kosmokoma

Deze (nog steeds) jonge knapen uit België blijven maar goede platen maken en dat blijft erg knap. Het talent spat er nog steeds vanaf. Categorie sludge- en post-metal, naar eigen zeggen in de hoek van ISIS, Mastodon, Killing Joke, Neurosis and Tool. Of Deftones. Dit keer met extra progrocksmaak en meer variatie in tempo. Nu soms ook kort en puntig, zoals op het geweldige “Principal Features Of The Cult” (Oceansize meets Shining).

[album van de week]

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=WINaD1BXnsw&w=300]

line

sl-105229

6. Elephant9 with Reine Fiske – Silver Mountain

Noors prog-/neo-psych-/jazz-rock trio, wederom aangevuld met de Zweedse gitarist  Reine Fiske (Dungen). Samen met toetsenist Ståle Storløkken (Supersilent, Terje Rypdal) ook bekend van de samenwerking met Motorpsycho). Lange goddelijke en avontuurlijke jams van deze rasmuzikanten.

[recensiealbum van de week]

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=NfAY0WJGpHs&w=300]

line

Pond - Man It Feels Like Space Again

7. Pond – Man It Feels Like Space Again

Een gezamenlijk muziekproject met Nick Allbrook en deelt bandleden met Tame Impala. Pond is juist wat losser, experimenteler en ongrijpbaarder dan de bekendere grote broer. En dit jaar voor het eerst ook echt met beter nieuw materiaal. Vind ik dan. Een combinatie van dwarse psychpop met ongemakkelijk aanvoelende passages, onverwachtse wendingen en uitbundige pracht met zalvende melodieën.

[recensie]

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=iNbPg6zKmPI&w=300]

line

Flying Horseman - Night Is Long

8. Flying Horseman – Night Is Long

 De Belg Bert Dockx liet tijdens het Valkhof Festival als Strand al horen dat zijn stem ook een prima instrument is, naast uiteraard zijn akoestische gitaarspel en het sublieme psych-jazz gitaarwerk in die andere fantastische band Dans Dans. Night is Long van die andere band van Dockx klinkt me in eerste instantie wat meer ingetogen dan eerder werk, maar wat een prachtplaat. Luister “Money”  maar eens. Bezinning met een vleug weemoed en melancholie, zet het in de herfst aan tijdens de vroege schemer, en laat het een nacht lang doorsudderen.

[album van de week]

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=y-mlRl1T_9I&w=300]

line

Anna

9. Anna von Hausswolff – The Miraculous

Een soort Kate Bush in kerkorgel-doom-stijl. Maar dan anders. Prachtig donker, net zoals eerder werk. Bombastisch en subtiel. Het smijt je tegen de muur om je dan liefkozend te omhelzen. Of andersom. Unieke pracht- en krachtplaat.

[recensiealbum van de week]

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=Hepsvsx6H70&w=300]

line

ought-sun-coming-down

10. Ought – Sun Coming Down

Bezwerend of bijtend. Eigenwijs en grillig. Maar ook behapbaar en zalvend. Alternatieve indie of postpunk uit Canada, dat je even moet laten sudderen voor het beste resultaat. Met “Beautiful Blue Sky”, het beste nummer van 2015. Om eeuwig op de repeat te zetten.

[album van de week]

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=iP0lwQreha8&w=300]

line

11. The Womb – The Womb [album van de week]

12. Dungen – Allas Sak [album van de week]

13. Julia Holter – Have You In My Wilderness [album van de week]

14. Swervedriver – I Wasn’t Born to Lose You [album van de week]

15. Donnerwetter – Donnerwetter

16. Patrick Watson – Love Songs For Robots [album van de week]

17. Other Lives – Rituals [album van de week]

18. Villagers – Darling Arithmetic [album van de week]

19. Jaga Jazzist – Starfire [album van de week]

20. Public Service Broadcasting – The Race For Space [album van de week]

21. Vennart – The Demon Joke [album van de week]

22. Wand – Golem [album van de week]

23. The Soft Moon – Deeper [recensie]

24. Metz – II [recensie]

25. Møster! – When You Cut Into The Present [album van de week]

26. The Myrrors – Arena Negra [album van de week]

27. Roosbeef – KALF [album van de week]

28. Fogh Depot – Fogh Depot [album van de week]

29. Spidergawd – Spidergawd II [recensie]

30. Maserati – Rehumanizer

31. John Grant – Grey Tickles, Black Pressure

32. PAUW – Macrocosm Microcosm [album van de week]

33. King Gizzard & The Lizard Wizard – Quarters

34. Föllakzoid – III [album van de week]

35. Fuzz – II [album van de week]

36. Caspian – Dust and Disquiet [album van de week]

37. Holydrug Couple – Moonlust [album van de week]

38. Chelsea Wolfe – Abyss [album van de week]

39. Wire – Wire [album van de week]

40. Tame Impala – Currents [album van de week]

line

Luisterrrrrrrrrrrr:

[spotify id=”spotify:user:tbeest:playlist:574CbZE2BToPQRoVWMZ3R8″ /]