Play: album van de week (2, 2016): Donnerwetter – Donnerwetter

Albumcover DonnerwetterWeek 2 van het nieuwe jaar en deze week is Donnerwetter  in de aanbieding met Donnerwetter. Van vorig jaar nog.

Normaal heb ik er niet zo’n moeite mee om Nederlandse groepen hoog te waarderen, al viel de eerste Hollandsche van The Womb net buiten de top tien van beste albums 2015. Volgende op de lijst was de nummer 15 – ook niet slecht – van Donnerwetter. Ik wilde die dus ook nog een keer als album van de week bombarderen, en ik werd daar nog maar eens een keer op attent gemaakt door het optreden in De Wereld Draait Door (check hier het hele nummer vooraf, want zo’n mager minuutje vind ik maar niks).

Zoals ik ook wel eerder schreef over het prima optreden op het Valkhof festival:
De band, met o.a. ook Wout Kemkens en Rocco Ostermann (Shaking Godspeed) in de gelederen, maakt avant-garde-rock met roots-invloeden beïnvloed door bands als Howlin’ Wolf, Captain Beefheart, Tom Waits en Frank Zappa.  Rock voor ouwe mannen misschien, ik vind het wel wat hebben, zeker als het tempo wat omhoog gaat. Het doet mij ook wel wat denken aan Nick Cave en soms is het net alsof zZz gekieteld wordt door De Staat of zo. Rocco Ostermann geeft zich in elk geval helemaal, zingt ook met zo’n fijn smerig randje, en wringt zich in alle bochten over het podium. Hij geeft zo een zweterige vuilheid aan het optreden, die ons aan de kant doet denken een een performance van Meatloaf. Prachtig is ook het laatste nummer, meer een ballad. Best gewaagd als afsluiter. Donnerwetter is lekker eigenzinnig en zo moeten ze dat ook maar houden.

… Niet alleen zit de muziek van Donnerwetter vol tempowisselingen met veel akkoorden, ook maakt Rocco Ostermann maximaal gebruik van zijn stem … Spannende, vernieuwende singer-songwriter rock met een twist. – 3voor12 Gelderland

… Je hoort de blues van Howlin’ Wolf, de new wave van TC Matic, de technische hoogstandjes van King Crimson, de rock van Mark Lanegans Screaming Trees en de hooks van een band als De Staat. De mix van al die invloeden is echter een niet alledaagse, en vormt een groot avontuur dat je echt moet opsnorren. Soms is het ingetogen, soms dansbaar, soms ingewikkeld, maar alles tezamen maakt dat het debuut van Donnerwetter er een is om in te lijsten. – File Under

Check de hele lijst van 2016 hier op Spotify small_spotify

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s