Play: album van de week (3, 2016): David Bowie – Blackstar

davidbowieblackstarWeek 3 alweer en deze week is David Bowie  in de aanbieding met Blackstar.

Ik twijfelde nog die zondag, zal ik David Bowie niet gewoon als weekplaat kiezen. Bij File Under doen we dat elke zondag. Maar ja, ik was er nog niet helemaal zeker van. Moest het nog maar eens een keer beluisteren. Scheelt ook dat ik het vorige The Next Day van Bowie uit 2013 niet superieur vond. Maar het scheelde niet veel of ik had het die zondag gekozen. Een dag later is alles anders. Bowie blijkt die zondag zijn laatste adem te hebben uitgeblazen, terwijl twee dagen eerder op zijn verjaardag zijn laatste album officieel uitkwam. Natuurlijk zet dat het album in een ander perspectief, Bowie was ernstig ziek en zijn nummer lijken naar het naderende einde te refereren. Het zou vooropgezet zijn, al las ik later ook dat hij ook bezig was met een volgend album. Ik zie ook wel dat zijn plotselinge dood deze plaat extra bijzonder maakt, maar voor mij wordt daar de muziek niet direct heel anders door (al maakt de video van Lazarus nu wel extra veel indruk). Nee, voor zijn dood vond ik het album al verrassend goed. Smakelijk complexer dan zijn toegankelijke poppy werk zullen we maar zeggen, met die geweldige saxofoon als vervanger van de gitaar en proggy / jazzy afwerking en een licht donkere sfeer en toch – achteraf – berusting. Affijn, er is genoeg over geschreven, zeker na zijn dood (hier een overzichtje in de comments). Ongetwijfeld gaat dit hoog eindigen in de jaarlijstjes, ook al wordt er tegenwoordig snel vergeten heb ik de indruk. Eindelijk een nummer-een-plaat in de VS ook voor Bowie, maar dan postuum. Het is hem alsnog gegund en zo gaat hij met een interessante zwier de sterren in.

… Verwacht geen makkelijk commercieel succes à la “Let’s Dance”, maar een boeiend hoorspel van bijna drie kwartier. … Hij heeft een bijzonder album afgeleverd. Een aanrader! – File Under

… Bowies vorige album – The Next Day, zijn eerste in tien jaar – stamt uit 2013 en was welzeker een prettig teken van leven, maar kon toch niet tippen aan zijn beste werk. Het intrigerende, en bij vlagen experimentele Blackstar kan dat wel. – KindaMuzik

Check de hele lijst van 2016 hier op Spotify small_spotify

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s