Geluisterd: Elephant9 with Reine Fiske – Silver Mountain

Elephant9 with Reine Fiske - Silver Mountain 200Elephant9 wordt wel de beste Noorse live-band genoemd. Ik snap wel waarom. Op Roadburn 2014 was ik erg onder de indruk van het prog-/neo-psych-/jazz-rock trio, aangevuld met de Zweedse gitarist Reine Fiske (Dungen, Landberk, The Amazing), die ook op Atlantis meespeelde en op Silver Mountain ook weer van de partij is. Samen met toetsenist Ståle Storløkken (Supersilent, Humcrush, Terje Rypdal) was hij afgelopen jaren ook actief met Motorpsycho, zowel live als op de albums. Verder in Elephant9 bassist Nikolai Hængsle Eilertsen (Big Bang, National Bank, Lester) en drummer Torstein Lofthus (Mathias Eick Band, D’Sound, Eberson/Zanussi/Lofthus), die tot 2014 nog drumde in het Noorse Shining. Stuk voor stuk klasbakken.

Geen afgemeten songs op dit album, maar veel improvisatie en jamwerk. Knap hoe de band dan niet verzand in eeuwig gepiel of alleen maar technisch spierballenvertoon. Nee, het is avontuurlijk genoeg, en de muzikanten spelen meestal in dienst van de sfeer en gaan mee in een prettige flow, van berusting tot opwinding. “Occidentali” bouwt mooi op tot er een licht funky snit in komt, het lijkt wat op Jagga Jazzist, maar dan met een vleug horror. Ook onderhuidse spanning in “You Are the Sunshine of My Life”, een cover van Stevie Wonder, al haal je dat er niet makkelijk uit. “Abhartach” bouwt ook mooi op naar steeds grotere gebaren. Gitaar en synthesizer duelleren hier met elkaar op een bedje van funky bas en drums. Op het dynamische “Kungsten” wordt de drumpartij dan soms wat te lang doorgezet, maar de zalvende rust voelt dan juist weer als aangename verkoeling. “The Above Ground Sound” geeft een vergelijkbaar beeld. Chaos en berusting, met soms wat willekeurig gefröbel. Tijdens een concert kan ik de aandacht er wel beter bijhouden dan thuis wat zachtjes op de achtergrond. Je kunt het dan ook maar het beste volledig innemen, mits je een indicatie hebt voor dit soort muziek dan. Als medicijn tegen de dagelijkse sleur. Heel effectief.

File Under: Effectief jamwerk

[spotify id=”spotify:album:5WKJFzZN5yMsyhmypRasPs” width=”300″ height=”380″ /]

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=NfAY0WJGpHs&w=450]

 

2 gedachten over “Geluisterd: Elephant9 with Reine Fiske – Silver Mountain”

  1. Pingback: De 40 beste albums van 2015 | t-beest's blog

  2. Pingback: Gezien: Elephant9, Merleyn, Nijmegen | t-beest's blog

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven