Play: album van de week (15, 2016): Black Mountain – IV

Black-MountainWeek 15 inmiddels. Deze week is Black Mountain in de aanbieding met IV.

Nog op de valreep een tip voor Roadburn 2016 (geen tijd voor een uitgebreid voorpret-verslag helaas). Het vierde (duh!) album van deze Canadese psychrockers, al zijn ze wat lastig in een hokje te stoppen. Volgens Roadburn: ‘Bridging the heavy rock of Blue Cheer and Led Zeppelin with the more abstract sounds of the Velvet Underground and Hawkwind‘. Of: ‘bezwerende mix van jaren zestig-folk en seventies-rock. Alsof Jefferson Airplane en The Velvet Undergound op Woodstock stonden te jammen met The Stones en Led Zeppelin‘ (Dour 2010). Stephen McBean kennen we ook van Pink Mountaintops, dat op Eindhoven Psych Lab nu geen onuitwisbare indruk achterliet eigenlijk, maar Black Mountain is een stuk interessanter en bestrijkt een flink divers gebied van classic psych tot laidback folk of prog- en indiepop. Morgen (donderdag) staat de band om 00:00 uur op het hoofdpodium van Roadburn in 013.

… Op IV pakt de band uit met de beste songs die ze ooit opnamen. Hoe divers gekleurd ook, want er zijn raaklijnen met de psychedelica uit de jaren zestig en de latere hardrock, maar ook met groepen als King Crimson en Funkadelic. … Voeg er wat spacey keyboards en een pakkend refrein in Florian Saucer Attack, rock in Constellations en wat extra zweverigheid en soul in Space To Bakersfield aan toe en ook fans van bijvoorbeeld Hawkwind, Led Zeppelin en Pink Floyd weten er wel raad mee. Wat een songs, wat een technisch vernuft en wat een ijzersterke moderne productie. Black Mountain is meer dan ouderwets goed. – OOR

… De groep kiest voor een nog meer space-achtig geluid, waardoor vooral zangeres Amber Webber veel meer tot haar recht komt. Vanaf openingsnummer Mothers Of The Sun, waarop ze klinkt als een wat naïeve Grace Slick, eist ze een hoofdrol op, terwijl ze voorheen toch vooral mocht figureren naast zanger/gitarist Stephen McBean. Het is deze twee-eenheid die ervoor zorgt dat Black Mountain er nu absoluut toe doet en IV naar een hoger plan tilt. – Lust for Life

Check de hele lijst van 2016 hier op Spotify small_spotify

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s