Play: album van de week (21, 2016): Radiohead – A Moon Shaped Pool

radiohead-a-moon-shaped-poolWeek 21 is al weer een tijd achter de rug. Die week was Radiohead in de aanbieding met A Moon Shaped Pool.

Waarom? Zie ook hier. Het negende A Moon Shaped Pool zag het (maan)licht op 8 mei, met daarop ook wat werk dat al eerder was uitgevoerd live. Het is een stap de goede kant op vind ik. Voor mijn smaak dan. Wat minder experimenteel en wat meer terug naar de fraai gecomponeeerde akkoordenreeksen zoals Radiohead dat in het verleden ook wel produceerde, meer behapbare alternatieve rock of indiepop-pracht in plaats van die lastigere jazzy percussie-stukken van King of the Limbs, waar ik uiteindelijk nooit heel veel voor heb gevoeld. Destijds had ik ook even moeite met de revolutionaire elektronische koerswijziging op Kid A, maar dat album (be)viel later wel heel goed, ik beschouw het inmiddels zelfs als een van hun betere. En deze bevalt me dus ook. Weekplaat dus.

… Alle bekende elementen komen voorbij (en worden vernuftig herschikt), oude ideeën zijn afgestoft (zoals het geweldige, minstens twintig jaar oude True Love Waits) en toch word je weer compleet overdonderd door een overweldigende hoeveelheid schoonheid en creativiteit. … – het is allemaal even fraai, knap en inventief gemaakt. Het was het wachten wederom meer dan waard, ja. – OOR

… Muzikaal regeert het mysterie. En het gebruik van elektronica is minder prominent geworden. … De ratelende ritmes van het dansbare King of Limbs (2011) ontbreken; de nerveuze energie van In Rainbows (2007) is verdampt. Op het nieuwe album staan nummers waarvan de subtiele verschuivingen zich niet direct prijsgeven. Maar muzikale navorsing wordt beloond.- NRC

Op het nieuwe album van Radiohead overheerst vooral een pastoraal geluid. En iedere keer is er weer verbazing … Pianospel (al dan niet vol smaakvolle dissonanten), strijkers (buitengewoon knap en spannend gearrangeerd door Jonny Greenwood) en aan de Britse folk van Bert Jansch herinnerende akoestische gitaren, vormen steeds weer nieuwe combinaties die we eigenlijk niet eerder bij Radiohead hoorden. De elektronica waar Radiohead sinds Kid A (2000) zo dol op is, heeft nu een meer dienstbare rol. … Verbazing en bewondering die niet zelden gepaard gaat met ontroering. Om de wonderschone muziek, maar ook om zinnetjes waarvan er bij iedere keer dat je de plaat beluistert meer binnendringen.  … Na meer dan twintig jaar heeft Radiohead de juiste vorm voor dit liedje gevonden. Een buitengewoon knappe plaat krijgt er de juiste wonderschone apotheose door. – Volkskrant

Check de hele lijst van 2016 hier op Spotify small_spotify

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s