Play: album van de week (22, 2016): Haken – Affinity

haken-affinityWeek 22 inmiddels. Deze week is Haken in de aanbieding met Affinity.

Zoals veel genres heb je je geliefde subgenres en bands. Bij progmetal of -rock is dat niet anders. Ik hou wel van de meer ingewikkelde patronen, lang uitgesponnen nummers, en andere complexere fratsen, maar de melodieuze kant kan ik niet altijd waarderen. Ik noem het wel eens de symfonische kant van de prog. Zolang het niet al te zoet en flauw meezingbaar wordt vind ik het prima. Technisch gezien is Haken een uitekende muzikaal onderlegde band met gave structuren en composities, met een tikkie overdreven vloeiende zang (en melodie), maar over het geheel trekt het me naar de goede kant. Mits je in de stemming bent. De technische fratsen zijn net niet te overdreven en in dienst van de muziek.

… Nee, Haken houdt zich niet langer enkel bezig met ellenlange songs en hopeloos complex gestructureerde passages. … Overigens behoren die langere stukken wel tot de beste momenten van het album. Het zijn afwisselende werkstukken, vol avontuur en instrumentaal geweld. Maar de uitstekende muzikanten van Haken verliezen zich nooit in nodeloze notenneukerij. Elke noot heeft namelijk een functie.  … overtuigt dubbeldik met ijzersterke melodieën, goede zang, een topproductie en prima composities.- Metalfan

… Het vijftien minuten lange The Architect vormt het zwaartepunt van het album. Met dit nummer lijkt Haken het estafettestokje van Dream Theater overgenomen te hebben als een van de koplopers binnen de progressieve metal. Een virtuoze compositie die veel verschillende invloeden combineert tot een coherent geheel. … De band wisselt dit soort virtuoze knallers af met nummers die een open en zweverig arrangement hebben. … De band combineert met kinderlijk gemak knallende progressieve metal, sfeervolle symfonische klanken, pakkende melodieën en de voor hen zo kenmerkende kwinkslagen. … De virtuositeit is daarbij een prettige constante. Haken is een band die door progliefhebbers gekoesterd mag worden. – ConcertMonky

… er staat een nieuwe horde progbands te trappelen om ‘legendarisch’ te worden, en Haken is er daar een van. Wees nu eens eerlijk: Hoe goed waren de laatste paar Dream Theater-platen nou echt… Precies. Zet nu maar gewoon Affinity op en vergaap je aan het kunnen van deze jonge honden. Zonder enige twijfel de beste plaat van Haken tot nu toe, en absoluut jaarlijstwaardig! – ZwareMetalen

… een verbluffend krachtig meesterwerk, waar de technische vaardigheden van de bandleden continue op de proef worden gesteld. De vernieuwende klanken in de vorm van de wave en synths van de jaren 80 worden op ongekende wijze geïmplementeerd binnen de complexe structuren van Haken’s muziek. De zangpartijen sluiten hierbij perfect aan op de muzikale lagen, van de rustige en atmosferische stukken tot de felle en krachtige gedeeltes. … Het machtige meesterwerk behoort daarmee tot het beste wat het jaar 2016 ons tot nu toe heeft gebracht. – Platendraaier

Check de hele lijst van 2016 hier op Spotify small_spotify

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s