Play: album van de week (24, 2016): Statue – Calexico Point

Statue---Calexico-PointWeek 24 inmiddels. Deze week is Statue in de aanbieding met Calexico Point.

Beter laat dan nooit. Uit 2015 komt Calexico Point van het Belgische Statue. Uit Genk om precies te zijn. Hadden ze niet op Eindhoven Psych Lab dit jaar gestaan had ik er nog steeds niet van gehoord vrees ik, maar dan nu alsnog. Waarom? Zie mijn verslag van toen:

De set begint nog bijzonder sfeervol. ‘Moody psych’ komt in me op. De rake klappen van de drums passen mooi bij de dwingende bassen en de gitaren, die soms ook zo fijn excelleren. Vijf gitaristen maar liefst! Een fijne binnenkomer ook, omdat de band soms zo lekker doormeandert met speelse melodieën. Gaaf toch ook hoe de band toch wel ook heftiger opbouwt met post-rock shreddende gitaren. Het geheel lijkt afgetopt met een progrock-saus hier en daar. Ook hier doet het me soms denken aan Monomyth’s stuwende jams en uitspattingen. Het oog voor gave gouden melodieën is toch ook bijzonder, zoals Belgen dat alleen kunnen eigenlijk.

Vijf elektrische gitaren, bas en drums, puur instrumentaal, loeihard en wonderschoon. Met tal van verwijzingen naar symfonische rock, naar noise, naar rock tout court, maar ook naar repetitieve muziek, hier en daar zelfs een Ry Cooder achtige slide en een vleugje TC Matic. Power, een echte wall of sound waarbinnen elke muzikant strak en gedisciplineerd zijn ding doet. Samenspel op hoog niveau, wederzijdse dialoog, losbarstende herrie of uitdeinende verstilling, met als einde de gitaren die gonzend worden achtergelaten terwijl de muzikanten de scène verlaten. – Biography @ Bandpage

… Deze jongens laten het instrument spreken zonder dat er grote gebaren of uitgebreide solo’s bij nodig zijn. Postrock is ook weer niet de juiste snaar om te beroeren. Het is dan wel zuiver instrumentaal, maar gaat vaak veel subtieler dan het eindeloze geëmmer van sommige van die bands. Eerder neigt het naar experimentele muziek, waarbij gezocht wordt naar manieren om overgangen tussen schijnbare tegenstellingen naadloos te laten verlopen. … Statue is verdomd goed bezig. Niet dat ze ooit commerciële potten zullen breken, maar wij hebben zo het gevoel dat het hen daar sowieso niet om te doen is. – daMusic

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=I6i8XHGz_TE&w=450]

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=c_rSeBmFV7o&w=450]

[spotify id=”spotify:album:6gl3MN2fQe8CCrKTs1kS0o” width=”300″ height=”380″ /]

Check de hele lijst van 2016 hier op Spotify small_spotify