Play: album van de week (25, 2016): Swans – The Glowing Man

swans-the-glowing-manWeek 25 inmiddels. Deze week is Swans in de aanbieding met The Glowing Man.

Het veertiende album van het Amerikaanse Swans, de band rondom multi-instrumentalist Michael Gira. Of noem het een project met wisselende bandleden, al is gitarist Norman Westburg sinds het begin van de partij, zo ook op dit album. Het is het laatste album in deze samenstelling begreep ik, met de bandleden die al een tijdje touren (zoals in 2012 en 2015 in Doornroosje). We herkennen de sound van die optredens. Lange bezwerende, sinistere, duistere, herhalende, dreigende, hallucinerende, sonische donderwolken van van geluid, onder aanvoering van de opruiende of hypnotische zang van Gira zelf. Noem het post-punk, no-wave, neofolk, artrock of experimentele rock. Of een rituele slachtpartij. En – vooruit – het bevat ook wat rustiger vaarwater.

Op 7 oktober is de band nog een keer in Nederland, in de Effenaar.

The Glowing Man is een waardige opvolger: opnieuw een dubbelaar, opnieuw nummers van 12, 21, 25, 29 minuten. … En een kleine twee uur later kun je me dan bij elkaar vegen. Monotonie klinkt nu eenmaal zelden zo dwingend als bij Swans. Gas terug, loeihard vooruit, … je valt van de ene intense ervaring in de andere. En uiteindelijk is er een welluidend slotakkoord, een zucht van verlichting: Finally, Peace. Dit is me een trip geweest. – OOR

… Met het album The Glowing Man sluit Michael Gira (62) een illuster zevenjarig hoofdstuk af in de mythologie van zijn Swans. Voortborduren op de snoeiharde, barbaarse geluidsbrokken die de band begin jaren tachtig zo geruchtmakend maakten, daar had hij geen zin in. … intussen wel de meest orkestrale (en ontroerende) plaat uit het oeuvre van Swans. Gira benadert albums niet resultaatgericht, maar slechts als momentopname. In een interview met The Quietus gebruikt hij zelfs de dubieuze metafoor van een gebruikte condoom. Op het podium muteren de verheven muziekstukken continu, bijna als een rups die transformeert in een vlinder. Dat verklaart meteen waarom er op The Glowing Man nog schimmen van voorganger To Be Kind te horen zijn. – Never Mind The Hype

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=pb5NUaH2T_k&w=450]

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=Pa0a5WYTB9g&w=450]

[spotify id=”spotify:album:0lc9lN6gwQ4RMmB8TCWoXG” width=”300″ height=”380″ /]

Check de hele lijst van 2016 hier op Spotify small_spotify

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *