Play: album van de week (30, 2016): Jambinai – A Hermitage

jambinai-a-hermitageWeek 30 inmiddels. Deze week is Jambinai in de aanbieding met A Hermitage.

Omdat het een gave band was op het Valkhof Festival:

… Voor dit soort bands doe je het eigenlijk ook. Dit is nieuw. Dit is bijzonder. Jambinai bestaat zo ongeveer uit een drummer, bassist, en gitarist, maar de twee dames (en soms ook de gitarist) bespelen traditionele Koreaanse instrumenten waardoor de muziek altijd een Aziatische laag bevat, maar de band doopt het in een gaaf bad van post-rock, doom en noise. De band start al met een dikke kakofonie aan geluid, waarna dikke slagen volgen, drones, beats en zang (alhoewel erg zacht in de mix). De band speelt met de dynamiek, van hard naar zacht, net zoals je zou verwachten in post-rock, maar dit is toch volstrekt vernieuwend allemaal. Prachtig hoe ze ook minutenlang erg rustig en ingehouden durven te spelen, domweg mooi. Het ene moment luister je naar de soundtrack van een Koreaanse natuurfilm, het andere moment, waan je je in een donker hol op Roadburn waarbij de wereld vergaat. Denk Godspeed You! Black Emperor of Mogwai, en zelfs Swans komt ergens in me op een herhalend bezwerend stuk. En dan in de Koriaanse variant uiteraard. Met een triangel! Waar zie je dát nog. Jambinai is opzienbarend bijzonder vanavond, en wat prachtig om te zien dat niemand, maar dan ook echt niemand bij het podium wegloopt tijdens het hele optreden. Goede band voor het Roadburn-festival ook. – t-beest @ Valkhof Festival 2016

… eigenzinnige, harde en spannende postrock … ontleent een deel van haar unieke karakter aan de inzet van Koreaanse instrumenten als haegum (snaarinstrument enigszins vergelijkbaar met viool), piri (fluit) en geomungo (citer). … A Hermitage is een experimenteel en bij vlagen compromisloos album dat soms aansluit bij de alternatieve rock en avant-garde zoals we die kennen van groepen als Mogwai, Godspeed You! Black Emperor en Tuxedomoon. – Written in Music

… Jambinai combineert aanlokkelijk – met aardig unieke signatuur – post-rock, metal, noise en vleugen ambient met traditionele Koreaanse muziek. De tweesnarige haegum-viool, de sitar-achtige geomungo en fluitinstrument piri gaan een bezwerend en regelmatig experimenteel samenspel aan met gitaar, drums, bas en elektronische randapparatuur. Zang (in het Koreaans) is spaarzaam … Op A Hermitage worden pakkende melodie en groovende ritmiek prachtig ingevuld door afwisselend centrale en aanvullende vertolkingen van de traditionele instrumenten. Hun klankkleuren geven een fijn eigenaardige schwung aan de stijlencocktail; ze klinken ofwel dreigend en verbeten, dan wel zachtaardig en breekbaar. – Never Mind The Hype

Check de hele lijst van 2016 hier op Spotify small_spotify

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s