Play: album van de week (39, 2016): The Pineapple Thief – Your Wilderness

the-pineapple-thief-your-wildernessWeek 39. Deze week is The Pineapple Thief in de aanbieding met Your Wilderness.

Ik was best gecharmeerd van The Pineapple Thief. Sterker nog, ik vond deze band wel een van de lekkerste bands uit de progrock-hoek. Voor mijn smaak dan. Nu vond ik Bruce Soord wel een beetje veel opschuiven naar de wat meer zoete nummers op de laatste platen (held Steven Wilson heeft ook wel eens de neiging om er wat veel suiker overheen te gooien). Van mij mag het wat steviger en met nog meer prog-geweld, maar toch hield ik hem in de gaten. Oude liefde roest niet snel. Ik verwachtte dan ook niet heel veel van de nieuwe plaat, maar bij enkele luisterbeurten pakte hij me bij momenten toch beet, al zitten er nog steeds wat stukken in volgens mij die net iets te gemakkelijk verteren. Maar wat een drummer trouwens, ik dacht nog even dat het drumwerk best wel wat leek op dat van Gavin Harrison. Sowieso opvallend dat je de stijl van een drummer kan herkennen. De drummer van o.a. Porcupine Tree (band/project van Steven Wilson waar al weer jaren niks meer mee is gedaan) en King Crimson (tourt nu nog met ze, vorig jaar nog in Utrecht te zien) bleek achteraf daadwerkelijk op deze plaat te drummen. Vanaf januari gaat hij zelfs met The Pineapple Thief mee op tour. Wat een klasbak is hij toch. Een kaartje voor een van die optredens is alvast in de pocket…

… Niet dat dit album geen goede melodieën heeft, want ook daarin blinkt het wederom uit. Het popgehalte zit er weldegelijk nog in, maar het geheel voelt grootser aan, heeft meer muzikale diepgang en intensiteit en overtuigt van de eerste tot de laatste seconde. Een van de sterkste troeven die Bruce Soord hier inzet is het drumspel van Gavin Harrison … De gelaagdheid en de intensiteit van dit album is van een torenhoog niveau. – Progwereld

… Your Wilderness kan niet worden vergeleken met de voorgaande albums van The Pineapple Thief. Daarvoor is het album te divers, te nieuw en te perfectionistisch gespeeld. De cd is eerder een som van alle delen die de geschiedenis van de band vormen, zonder spanning of kleur te zijn verloren in de 17 jaar dat de band alweer bestaat. De kleine stap ‘terug’ richting progressieve rock is niets minder dan een logisch gevolg, wat door fans van weleer ongetwijfeld wordt toegejuicht. De band komt er niet alleen prima mee weg, maar houdt de muziek spannend en fris. … – HiFi.nl

Check de hele lijst van 2016 hier op Spotify small_spotify

Eén reactie op “Play: album van de week (39, 2016): The Pineapple Thief – Your Wilderness”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s