Play: album van de week (40, 2016): Opeth – Sorceress

opethsorceressfinalcdWeek 40. Deze week is Opeth in de aanbieding met Sorceress.

Een nieuw album van mijn favoriete band. Tja. Die wordt dan gelijk plaat van de week natuurlijk, al weet je het met Opeth tegenwoordig nooit. Voor je het weet maken ze een of andere obscure seventies plaat die echt niet te pruimen valt. Deze leek me in eerste instantie ook wel weer even wennen. “Sorceress” kam als eerste single uit, met kenmerkende Opeth-prog, maar veel bombas (ik schrijf het even bewust zo) en opvallend diep en heavy riffwerk (vergeleken met de vorige twee platen), maar ondertussen wel verslavend lekker. Het oordeel over het hele album moet ik nog bepalen, maar het zit ergens in de richting van Pale Communion en Damnation, met hier en daar een sinistere twist en typisch Opeth stukken, en dus duidelijk weer met dat extra seventies progrock sausje, want daar is Mikael Åkerfeldt nu eenmaal fan van. Geen deathmetal (grunts, blastbeats), wel echt Opeth en genoeg progrock-elementen. Hier en daar kakt ie wel wat in, maar ik denk dat het een goede worp is. Op dit moment dan.

… het is bizar hoe Opeth er toch weer in geslaagd is om een plaat van deze proportie te smeden. Het is haast geen schrijven meer, maar meer nog een ambacht, waarbij zowel diversiteit als de ode aan oude goden hoog in het vaandel staan. Hulde aan Mikael Åkerfeldt en zijn kompanen voor opnieuw een plaat van wereldklasse en hoewel de fans van het eerste uur hier misschien niet mee weglopen, ben ik maar wat blij met de progressieve richting die de band heeft gekozen. – ZwareMetalen

… Daar waar Heritage een nogal oldschool seventies productie had, kwam Pale Communion al een stuk beter uit de verf; het voelde als een aankondiging, een belofte. Sorceressis de vervolmaking; de inlossing van die belofte. De vlinder die ontpopt uit zijn cocon. … Dit is Opeth op zijn best, dit is Opeth ten voeten uit. De metamorfose is voltooid. En zo kan ik doorgaan. Want ook al is Will O The Wisp dan het hoogtepunt, er gebeurt nog zo ontzettend veel moois op deze plaat… – Metalfan

Check de hele lijst van 2016 hier op Spotify small_spotify

Eén reactie op “Play: album van de week (40, 2016): Opeth – Sorceress”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s