Play: album van de week (43, 2016): Agnes Obel – Citizen of Glass

agnes-obel-citizen-of-glassWeek 43. Deze week is Agnes Obel in de aanbieding met Citizen of Glass.

Misschien is het wel de minste van de drie albums, het kabbelt wat meer dan ik zou willen, heeft misschien wat te veel nietszeggende opsmuk met cello en elektronica. Wat te vrijblijvend. Het dwarrelt wat veel rond je hoofd in plaats van direct met emotie te schieten in je ziel. Wat gelaten allemaal. Maar dat kan eerste indruk zijn. Of gaat Agnes Obel hier juist met meer experiment de diepte in en moeten we dit vaker draaien? Zo kwam “Familiar” toch ook wat langzaam los, maar inmiddels vind ik het een erg mooie single. Ben ik te kritisch? Misschien. Het knaagt. Maar toch blijft het een bijzondere artieste, met prachtige stem, en subtiel en gevoelig pianospel. Liefde roest niet zo snel. Toch?

… De rol voor de piano is iets kleiner en Obel experimenteert een beetje met haar stem; … Gebleven zijn het lage tempo, de donkerbruine cello, de gebroken pianoakkoorden als regendruppels op een tentdoek. Toch doet de plaat mij minder dan de voorganger … Waar hem dat in zit? Gewenning, waarschijnlijk. Citizen Of Glass is het leukst voor Obel-fans die al hun hele leven dezelfde tandpasta gebruiken. – OOR

… The title comes from the German concept of the gläserner bürger, the human or glass citizen. It’s actually a legal term about the level of privacy the individual has in a state, and in health it’s become a term about how much we know about a person’s body or biology or history – if they’re completely made of glass we know everything. There’s an increasing sense in this world that you have to make yourself a bit of glass. To be willing to open up, use yourself as material, and not just if you’re an artist or a musician. Het nieuwe album ligt niet in het verlengde van haar twee voorgangers, maar laat een andere sound van Obel horen. Grenzen werden opgezocht en overschreden in het maakproces. I worked with the title from the very beginning to push myself to do new things,” aldus Agnes Obel. “I wanted to push myself conceptually from the starting point, to push the glass theme throughout the songs in different ways – in the lyrics, in the instruments – to do things in a very new way. As an album, it feels bigger to me, a lot bigger, aldus Obel – ZUBB

Check de hele lijst van 2016 hier op Spotify small_spotify

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s