Play: album van de week (44, 2016): Riverside – Eye of the Soundscape

riversideWeek 44. Deze week is Riverside in de aanbieding met Eye of the Soundscape.

De Poolse progrockband stond toch jarenlang in mijn lijst favoriete bands, totdat ze wat minder spierballen gingen vertonen en net wat te veel richting de softe kant gingen op de laatste twee albums. Met niet iets te afgemeten gladde songs. Nog steeds wel sfeervol en – pak ‘m beet – richting Steven Wilson soft school, maar als kritische fan haakte ik toch ook een beetje af. Toch was de schok ook bij mij groot toen op 21 februari gitarist Piotr Grudziński overleed door een plotseling hartfalen. Het prachtige ingeleefde spel van hem zal ik wel nooit vergeten, ik heb toch regelmatig vlak bij hem staan kijken (in Uden (2009), in 013 (2010), nog een keer in Uden (2011), in Hengelo (2011)) hoe hij met de ogen dicht zijn prachtige gitaarwerk bracht. De band gaf laatst aan als trio door te gaan. Eye of the Soundscape is een hele lange instrumentele plaat met ambient sfeerschetsen. Een beetje richting het solo-werk van zanger/bassist Mariusz Duda als Lunatic Soul zou je kunnen zeggen, maar Eye of the Soundscape schurkt ook wel duidelijk tegen het progwerk van Riverside aan, maar dan erg ambient/space-achtig, zwevend op vooral toetsenwerk. En dat is ook soft, maar best mooi, zeker als je er voor in de stemming bent uiteraard.

… the first instrumental, which is a compilation of songs from the years 2007 to 2015 as well as new tracks recorded at the beginning of 2016. Mariusz Duda about the upcoming release: 
“I had a feeling that the sixth RIVERSIDE album might be the last chapter of a story. That the future releases might have a different sound, a different character… Unofficially, I called our latest three albums “the crowd trilogy”. Each subsequent title was longer by one word – four, five, six. Six words was long enough as a title and I thought that was the one to finish it off with…
Before we started a new chapter, perhaps a “new trilogy”, I had an idea to release a complementary album. An album in between. An album we had always wanted to record. It wouldn’t be just new music but in our case and in such configuration it would definitely be a new quality because we hadn’t released such an album before.
For years, we have accumulated a lot of material, a part of which was released on bonus discs. I know that some of our listeners still haven’t heard those pieces and do not realise that RIVERSIDE, basically right from the start, have been experimenting with ambient and progressive electronic music. And that’s always been a part of our music DNA.
So I presented the idea to the rest of the band and the decision was unanimous. We decided to make a compilation of all our instrumental and ambient pieces, and release it this year as an independent album. Some of the songs would be re-mixed to make them sound better, but most of all, we’d add new compositions.
At the beginning of the year, we locked ourselves in the studio and we started to compose. We even published a picture on our facebook page, in which Grudzien is holding a small keyboard as a joke. That was that recording session. We were working with smiles on our faces, genuinely excited, knowing that this time it wasn’t just a bonus disc or an addition to something “bigger” but a fully fledged, independent release with that kind of music, full of space, trance, melodies and electronics. The day before I got a text message from Grudzien, “I really can’t wait for this release, I have always had a dream for RIVERSIDE to release such an album.”
“Eye Of The Soundscape” compiles all the special instrumental RIVERSIDE tracks previously used as bonus material for the “Shrine Of New Generation Slaves” and “Love, Fear and the Time Machine” albums, alongside rare cuts as well as 4 new songs (“Where The River Flows”, “Shine”, “Sleepwalkers” and “Eye Of The Soundscape”) into a massive playing time of +100 minutes … features 13 experimental and highly atmospheric compositions, which showcase RIVERSIDE’s ambient electronic side. – Riverside

… Het gevolg is een rustgevende, reflectieve en breekbare trip die je stil laat staan en aan het denken zet. Het gitaarspel speelt een ondergeschikte rol, maar is wel aanwezig. Zelfs originele opnamen van Piotr zijn verwerkt in het geheel. Ondanks het ingetogen karakter van deze compilatie, is er toch verscheidenheid tussen de tracks aanwezig. … Zo is er voldoende variatie om op een rustig moment de hele plaat te beluisteren…. – Metalfan

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=tBTZJLXOptM&w=400]

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=poAk9XgK7Cs&w=400]

[spotify id=”spotify:album:10LHKSAfZ52oYnUa9z5PVz” width=”300″ height=”380″ /]

Check de hele lijst van 2016 hier op Spotify small_spotify

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *